Doğadaki malzemelerle atık su arıtma projesi üretti

Biyoloji Öğretmeni Mehmet Söyüt, kanalizasyon ve fabrika atıklarının arıtılması için bir proje üretti.

Doğadaki malzemelerle atık su arıtma projesi üretti
Bayburt Postası - Evinin bodrum katında oluşturduğu atölyede yaklaşık iki yıldır bu proje üzerine çalıştığını belirten Söyüt, projenin, atık su arıtmasında maliyetin yüksek olduğunu ileri sürerek, çevreyi her geçen gün yaşanmaz hale getirenlere bir bahane bırakmayacağını söyledi.

Tamamen doğadaki malzemeleri kullanarak hayata geçirdiği proje hakkında bilgiler veren Söyüt, “Son yüzyılda teknoljinin gelişmesiyle birlikte çevre kirliliği önemli derecede arttı. Çevre kirlenmesinin önlenmesi konusunda bizim de bir katkımız olsun diye özellikle kanalizasyon ve fabrika atıklarının temizlenmesi konusunda çevreye  zarar vermeden bu konuda bir proje geliştirdik. Doğada bulunan malzemeleri kullanarak bu projeyi oluşturduk” dedi.



Arıtılan su yeniden kullanılabilir

Amacının kanalizasyon ve fabrika atıklarını kullanılabilir hale getirerek, yeniden doğaya döndürmek olduğunu, arıtılan suyun yeniden kullanılabilir hale geldiğini aktaran Söyüt, suyun özellikle peyzaj konusunda, bahçe sulamada, çim sulamasında, ağaçlandırma alanlarının sulandırılmasında kullanılabilceğini belirtti.

Fabrikaların genellikle arıtma konusunda maliyeti öne sürdüklerini, geliştirdiği projesinin fabrikaların bu görüşünü sona erdireceğini bildiren Söğüt,  “Doğaya katkısı oldukça yüksek, maliyeti düşük ve çevre kirliliğinin önlenmesi hususunda önemli bir proje. Doğada bulunan malzemeleri kullanarak bir filtreleme sistemi yaptık. Bu filtreleme sistemi ile düzenek iki aşamadan oluşuyor. Bu tabii artırılabilir. Buradan kirli su dökülüyor, bir aşamadan geçtikten sonra doğada bulunan malzemeleri kullanarak, suyu arıtarak, görüntüsü temiz bir su meydana çıkıyor” şeklinde konuştu.



Çevre kirliliğinin önüne geçecek

Doğadaki malzemelerin iki yıllık bir süre zarfında  onlarca kez denenmesi ile projeyi ortaya çıkardığını söyleyen Mehmet Söyüt, teknoljinin getirisinin yanında götürüsünün büyük olduğunu, projenin de çevre kirliliğinin tamamen önüne geçeceğini kaydetti.

Suyun sertlik derecesini düşürüyor

Söyüt, kullandığı taşların suyun içerisindeki kireç oranını düşürdüğünü, özellikle tek bir aşamada yaklaşık 2 Fransız Sertlik derecesi düşürdüğünü, suyun sertliği 20 FS ise, 10 ayrı düzenek ile bunun sıfıra kadar düşürülebileceğini sözlerine ekledi. 

Haber: Murat Okutmuş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Noface 3 yıl önce

Başka bir ülkede olsa kırk tane sponsor çıkardı üniversite is çevresi uyuyun uyuyun ederse eeee

Avatar
Engin 3 yıl önce

KoI boI ne oluyor hocam onada baktinmi

Avatar
mühendis-arkolok 3 yıl önce

bayburt,belediyesi,ile,irtibata,geçiniz,katma,değer,olur