Hamsi avında hüsran

Türkiye’nin balık ihtiyacının dörtte üçünün karşılandığı Karadeniz’de, balıkçılar hüsran yaşıyor.

Hamsi avında hüsran

Bayburt Postası - Türkiye’nin balık ihtiyacının dörtte üçünün karşılandığı Karadeniz’de, balıkçılar hüsran yaşıyor. Karadeniz'de küçük balıkçı tekneleri ile av yaparak geçimini  sağlayan bir çok balıkçı, geçtiğimiz yıl hamsi ithalatında yaşanan krizi, bu defa av sezonunda yaşadı. Sezon başından itibaren bol istavrit ve palamut avıyla sezonu açan balıkçılar, satışlarda ise umduğunu bulamamıştı.

Satışlardan umdukları geliri elde edemeyen balıkçılar, bu defa umut bağladıkları hamsi avında ise yeterli derecede av alamadığı için adeta hüsran yaşıyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, bu yıl hamsi avında verimsiz bir sezon yaşandığını söyledi. Geçtiğimiz yıla göre yüzde yüze yakın bir oranda daha az hamsi avlandığını söyleyen Mutlu, “Bu sezon Karadeniz'de geçen sezon hamsinin sadece yüzde 2'si avlandı. Hamsi sezon başında Ereğli'de bir hafta  10 gün avlandı, ondan sonra da kayboldu ve bir daha av vermedi” dedi.

Geçtiğimiz yıl av süresinin 1-1,5 ay sürdüğünü, bu sezon ise hamsinin 1 haftada kaybolduğuna dikkat çeken Mutlu, Karadeniz'de yeterince hamsi olmamasının küresel ısınmaya bağlı nedenlerden oluştuğunu söyleyerek, şu açıklamayı yaptı:

“Hamsi ekim sonu kasım başlarında Karadeniz'e geliyor ve Ereğli  açıklarından Doğu Karadeniz'e doğru göçe başlıyor. Şu sıralar hamsinin göçü  tamamlanmak üzere. Hamsi genelde bir ay av verir. Önceki yıl 1-1.5 ay mükemmel  bir hamsi avı olmuştu. Ancak bu sezon bir hafta av verip kayboldu, kalan hamsi de  ince, o da zaten avlanmıyor. Hamsi 3-4 yıl yaşıyor, ondan sonra ölüyor. 1-1.5  yaşında ekonomik boya ulaşıyor. Bu sezon Karadeniz'de ince hamsi var onun da  önümüzdeki yıllarda avlanabilmesi için bu yıl avlanmaması gerekiyor”

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.