21. yüzyılın projesi Kars'tan başladı

TANAP'ın temel atma töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili'nin katılımı ile yapıldı.

21. yüzyılın projesi Kars'tan başladı
Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın (TANAP) temel atma töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili'nin katılımı ile yapıldı.

Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak TANAP projesinde ilk kazma Kars’ta vuruldu. Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TANAP'ın alternatifi olmayan bir proje olduğunu belirtti. Erdoğan, "TANAP tüm projelerin içinde güzergahı ve hedefleriyle ayrı bir öneme sahip. Bu proje başka hiçbir projenin alternatifi değildir. Bu projeye alternatif başka bir proje yoktur. Bu projeye Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'den ziyade tüm Avrasya coğrafyasının ihtiyacı var" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise, "Avrasya bölgesinde çok ciddi ve yeni müttefiklik formatı yaratılıyor. Bunun hem siyasi hem de ekonomik etkisi çok büyük olacaktır. Güney Gaz Koridoru sadece boru hattı değil ciddi siyasi bir teşebbüstür" dedi. Aliyev, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) Selim ilçesindeki temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Azerbaycan'ın en büyük petrol yatağı Azeri-Çırak-Güneşli (AÇG) havzasının işletilmesini ve petrolün dünya pazarlarına çıkartılmasını öngören anlaşmanın 20 Eylül 1994'te imzalandığını ve "asrın anlaşması"nın bugüne gelen yolu açtığını belirtti. 

Petrol çıkarma çalışmalarının ardından ihraç yollarının düşünülmeye başlandığını, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın (BTC) açılmasıyla bu aşamada somut bir adım atıldığını kaydeden Aliyev, bugün BTC olmadan bölgenin enerji güvenliğinin düşünülemeyeceğini söyledi. "Biz geleceğimizi tarih esasında kuruyoruz. Türkiye ve Azerbaycan geleceğini müşterek tarih üzerinde kuruyor" diyen Aliyev, son 20 yılda eşsiz tarihi gelişmeler yaşandığını dile getirdi. 

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili de konuşmasında, ülkeler arasındaki işbirliği ve dostluk sayesinde TANAP'ın başarıyla tamamlanacağına inandığını belirterek başladı. Gürcistan'ın projenin geçiş ülkesi olarak önemli bir sorumluluk üstlendiğine işaret eden Margvelaşvili, "Koridorun güvenliğini teminen üzerimize düşeni sonuna kadar yapacağımızı belirtiyoruz" diye konuştu.

Margvelaşvili, ülkesinin Avrupa ve Asya arasında yüzyıllardır önemli bir kapı ve geçiş noktası olduğuna dikkati çekerek, "Bugün ülkelerimizin ve uluslarımızın geleceği açısından önemli bir adım atıyoruz. Bu sadece bize değil komşularımıza da fayda sağlayacak bir süreçtir" ifadesini kullandı.

21 ilden geçecek

Yaklaşık 10 milyar dolar maliyetli proje ile TANAP Doğalgaz İletim AŞ tarafından, Gürcistan-Türkiye sınırından başlayarak sırasıyla Ardahan, Kars, Erzurum, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Erzincan, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'den geçecek hat taşıdığı gazı Avrupa'ya ulaştıracak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.