KUDAKA bölgesinin ithalat değeri yüzde 83 arttı

Bayburt Postası - Erzincan, Erzurum ve Bayburt'un yer aldığı KUDAKA bölgesinde ithalatçı firmaların sayısı geçen yıla göre, yüzde 69.04 oranında artarken, ihracatçı firmaların sayısı ise yüzde 0.8 oranında geriledi. Ekonomi Bakanlığı verilerinden yapılan hesaplamalara göre, bu yılın ilk 9 ayında (Ocak-Eylül) KUDAKA bölgesindeki firmalar tarafından gerçekleştirilen ithalatın tutarı 54 milyon 585 bin dolar olurken, yine aynı dönemde 17 milyon 844 bin dolarlık ihracat yapıldı.

KUDAKA bölgesinin ithalat değeri yüzde 83 arttı

KUDAKA bölgesinde ithalat arttı, ihracat azaldıBayburt Postası - Erzincan, Erzurum ve Bayburt'un yer aldığı KUDAKA bölgesinde ithalatçı firmaların sayısı geçen yıla göre, yüzde 69.04 oranında artarken, ihracatçı firmaların sayısı ise yüzde 0.8 oranında geriledi. Ekonomi Bakanlığı verilerinden yapılan hesaplamalara göre, bu yılın ilk 9 ayında (Ocak-Eylül) KUDAKA bölgesindeki firmalar tarafından gerçekleştirilen ithalatın tutarı 54 milyon 585 bin dolar olurken, yine aynı dönemde 17 milyon 844 bin dolarlık ihracat yapıldı.

Türkiye genelinde, hem dış ticaret hacmi bakımından, hem de ithalatçı ve ihracatçı firma sayısı bakımından son sırada bulunan Bayburt’tan, bu yılın ilk 9 ayında 834 bin dolarlık ihracat yapıldı. Verilere göre Erzurum’da bu rakam 15 milyon 128 bin dolar olarak kaydedildi. Geçen yılın aynı dönemine göre ihracat değeri yüzde 160 oranında artan Erzincan’da 1 milyon 882 bin dolarlık ihracat yapılırken, ithalat değeri ise 15 milyon 997 bin dolara ulaştı.

KUDAKA bölgesinde dış ticaretin yüzde 65’i Erzurum’dan

Son yıllarda firma sayısının artış gösterdiği KUDAKA bölgesinde, hesaplamalara göre geçen yıl 42 olan ithalatçı firma sayısı bu yıl 71’e yükselirken, ihracatçı firma sayısında azalma görüldü. 33 firmayla bölgede en fazla ihracatın yapıldığı il Erzurum olurken, Bayburt’ta ise sadece 1 firma tarafından ihracat yapıldı.

2010 yılı sonu itibariyle toplam 48 firma tarafından ihracatın yapıldığı KUDAKA bölgesinde, bu yılın ilk 9 ayındaki ihracatçı firma sayısı ise 41 olarak belirlendi.

Dış ticaret hacmi bakımından bölgede ilk sırada bulunan Erzurum’da Eylül ayı sonu itibariyle 51 firma tarafından 35 milyon 650 bin dolarlık ihracat yapıldı. Erzurum bu rakamla KUDAKA bölgesinden yapılan toplam 54 milyon 585 bin dolarlık ihracatın yüzde 65.31’ine sahip oldu. Geçen yılın Ocak-Eylül dönemine göre hem ithalat, hem de ihracat değerinde artışın görüldüğü Bayburt’ta, 5 firma tarafından 2 milyon 938 bin dolarlık ithalat yapıldı. Aynı dönemde yapılan ihracat değeri ise 834 bin dolar olarak kaydedildi.

İthalat arttı, ihracat azaldı

Erzurum, Erzincan ve Bayburt’un bulunduğu KUDAKA bölgesinde bu yılın ilk 9 ayında yapılan ithalat değeri yüzde 83.88 oranında artış göstererek, 54 milyon 585 bin dolara kadar ulaştı. Bölgede geçen yıl aynı dönemde 29 milyon 684 bin dolarlık ithalat yapılmıştı.

Geçen yıl 32 milyon 583 bin ihracatın yapıldığı bölgede, bu yılki oranlar ise dikkat çekti. 2010 yılı sonuçlarına göre ihracatçı firma sayısının azaldığı bölgede, bu yılın ilk 9 ayında 41 firma tarafından toplam 17 milyon 844 bin dolarlık ihracat yapıldı.

İhracat çeşitlilik değeri en yüksek iller sıralaması

Türkiye’nin ihracatının teknolojik dağılımı incelediğinde, ihracatta çeşitlilik değeri en yüksek iller sıralamasında ise KUDAKA bölgesi açısından ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Türkiye genelinde ihracatta çeşitlilik performansları incelendiğinde, ihracata konu malların üretiminde en çok çeşitliliğe sahip olan ilk on il İstanbul, İzmir, Ankara, Konya, Adana, Mersin, Kocaeli, Tekirdağ, Antalya ve Kayseri oldu.

Ardahan, Bingöl, Tunceli, ve Bitlis'in yanı sıra Bayburt'un da yer almadığı endeks değeri hesaplanan 76 il sıralamasında Erzurum 49., Erzincan ise 71. sırada yer aldı.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.