3 Aralık Dünya Engelliler Günü

Bayburt'ta, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla program düzenlendi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü
Bayburt Postası - Bayburt'ta, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla program düzenlendi. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce Şair Zihni Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen programa, Vali Yusuf Odabaş, Belediye Başkanı Mete Memiş, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu, İl Emniyet Müdürü İsa Bülent Kaya, Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hayrettin Pala ile öğrenciler, bazı engelliler ve aileleri katıldı.

Valisi Odabaş, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de geçmiş yıllarda engelli bireylerin evlerinden çıkamadığını ve engelliliği bir utanç vesilesi olarak gördüğünü söyledi.

Toplumun da engellilerin hayat şartlarının zor olduğunu hatırlayamadığını belirten Odabaş, "Engelli çocuklarımıza eğitim verebileceğimiz okullar son derece sınırlı ve azdı. Bakım evlerimiz, rehabilitasyon merkezlerimiz yoktu. Son dönemdeki hükümetlerimizin çıkarmış olduğu kanunlarla engelli vatandaşlarımızın toplum içerisinde daha huzurlu, daha güvenli, birlikte yaşayabilme imkanları sağlandı" dedi.

Odabaş, engelli bireyler için atılan bu adımları önemsediklerini ancak bu yaşam farklılığının değiştirilmesini de yeterli bulmadıklarını dile getirerek. "Çünkü bu vatandaşlarımızın toplumun içerisinde bulunmaya, toplumda çalışmaya, kendi hayatlarını idame ettirme ihtiyaçları var. Onların toplum içerisinde daha rahat, daha huzurlu, daha sağlıklı ve güvenli yaşamalarını sağlayıcı bütün tedbirleri almak zorundayız" diye konuştu.

Belediye Başkanı Memiş, engelli bireylerin duygularını dikkate alarak içlerindeki yaşama sevinç ve arzularına dikkat edip onlarla dayanışma içerisinde olunması gerektiğini belirtti.

Kentte 2016'nın, üst yapı çalışmalarının başlatılacağı yıl olacağını aktaran Memiş, "Her caddemizde, her sokağımızda, her mahallemizde engelli kardeşlerimizin varlığını hissederek caddelerimizi, sokaklarımızı, parklarımızı dizayn edeceğimizden hiçbir kardeşimin endişesi olmasın. Biz genç olanlarına da yaşlı olanlarına da hep saygıyla bakacağız. Bu şehirde bizim ne kadar yaşama hakkımız varsa bu kardeşlerimizin de en az bizim kadar yaşama haklarının olduğu kanaatiyle bu düzenlemeleri yapacağız" ifadesini kullandı.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Pala da engelliliğin gözardı edilebilecek veya ertelenmeye müsait kurumlardan olmadığını anımsatarak, "Engellilik haklı olarak modern ve çağdaş toplumların en önemli konuları arasında yer almıştır. Biz biliyoruz ki engelli olmak bir mazeret değildir. Engellilerimizin de bunu çok iyi bildiği, önemsediği ve yaşadığı kanaatindeyiz. Her şeye rağmen bir şeyler yapmak, üretmek insan azmiyle alakalı bir durumdur. Onun için diyoruz ki 'asıl engel yaşama sevincini kaybetmek, ümidini kaybetmektir.' İlimizde engellileri ötekileştirilmeden istihdam, ulaşım, eğitim, bakım ve rehabilitasyon hizmetleinden azami ölçüde faydalanması için gerekli çalışmalarıı yapmaktayız."

Konuşmaların ardından program, bedensel engelli sanatçı Serkul Kan'ın mini konseri ve spastik engelli oyuncu Ayhan Yarıcı'nın 'sizsiz olmaz' tek kişilik gösterisiyle sona erdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.