Kaledeki bu izin sırrı ne?

Tam olarak bilinmeyen asırlık geçmişinin her karışında buram buram tarih kokan Bayburt Kalesi sır perdesini bir türlü aralayamıyor.

Kaledeki bu izin sırrı ne?
Bayburt Postası - Tam olarak bilinmeyen asırlık geçmişinin her karışında buram buram tarih kokan Bayburt Kalesi, sır perdesini bir türlü aralayamıyor. Uzun yılların ihmali ile büyük zararlara uğrayan, başta çinileri olmak üzere, özellikle kaçak kazılarla tahribatlara maruz bırakılan ve asırların erozyon yıkımları ile de tahammül sınırına getirilmiş bulunan Bayburt Kalesi'nin bünyesinde barındırdığı hamam, cami, hendek, suluklar, odalar, evler gibi bir çok tarihi mekân kazı çalışması yapılmadığından henüz keşfedilmiş değil.

'Kadim Kale' ihya edilmeyi bekliyor

2000'li yıllarda kale surlarında başlayan son onarım çalışmasında ana surlar kurtarılırken, 2. ve 3. surlara için henüz bir çalışma yapılamadı. Yine 2006 yılında başlatılan ön kazı çalışmalarında 61 kalıntı envantere kaydedilmiş ve Erzurum Müzesi'nde yer alan Bayburt eserleri bölümüne gönderilmişti. Temennimiz tarihin derinliklerine ışık tutacak olan kalıntıların da gün yüzüne çıkarılması bakımından yararlar taşıyacak olan kazıların bir an önce başlatılması.

Güneş saati mi, 'Gülbezek' motifi mi? 

Bayburt Kalesi'nde yer alan bazı çizimlerin tıpkı kalenin kendisi gibi kimler tarafından yapıldığı ve ne zamana ait olduğu tam olarak bilinmiyor. Tarihi kalenin kuzey batısındaki burcunda bulunan ve bugüne kadar yapılmış akademik çalışmaların hiç birinde yer almayan bir motif göze çarpıyor. Papatyayı andıran on iki yapraklı çizimin ortasında gölgenin düşüşüyle saatin belirlenmesine yarayan demir çubuk yuvasının da yer alması akıllara güneş saati olabilmesi ihtimalini getirse de uzmanlara göre öyle değil.

Konuyla ilgili Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi bölümü akademisyenleri, çizimin güneş saati olma ihtimalinin çok zayıf olduğunu belirttiler. Çizimin konum olarak güneş saatine uygun bir yerde olduğunu fakat Anadolu'da bulunan benzer örneklerin aksine Arapça veya Farsça harflerin çizimde yer almadığını ve bu durumun güneş saati olma ihtimalini zayıflattığını belirten akademisyenler, üzerinde yer aldığı taşa göre daha az aşınmış görüntüsüyle dikkat çeken çizimin oymacılık sanatında oldukça sık kullanılan 'gülbezek' motifi olabileceğini dile getirdiler.

Anahtar Kelimeler:
Bayburt KalesiGüneş Saati
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
kubilay 8 yıl önce

bu şekil saat iyi bakın ortası delik ve tam 12 adet yaprak var bu deliğe bir metal veya ahşap çubuk sokarlar güneş hareket takip edeler

Avatar
Cinimacin 8 yıl önce

Bayburt varsa kalesiyle var. Ne bekliyorsun Bayburt , kaleye sahip cik. Bütün isler bırakılıp derhal bu ehem ise bakilmali