Ahi Evranları rahmet ve şükranla anıldı

12 – 18 Ekim 2009 tarihleri arasını kapsayan Ahilik Haftası Bayburt’ta da bir programla kutlandı. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Selahattin Karaman, “Ahilik Haftası”nın 1988 yılından itibaren büyük bir coşku ile kutlandığını söyledi. Bu coşkunun 81 ile yayılmasını, 13 Ağustos 2008 tarihinde yürürlüğe giren Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliği ile sağlandığını belirten Karaman, “bu değişiklik ile teşkilat birimlerimize önemli görevler düşmüştür” dedi. 

 Ahi Evranları rahmet ve şükranla anıldı

12 – 18 Ekim 2009 tarihleri arasını kapsayan Ahilik Haftası Bayburt’ta da bir programla kutlandı. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Selahattin Karaman, “Ahilik Haftası”nın 1988 yılından itibaren büyük bir coşku ile kutlandığını söyledi. Bu coşkunun 81 ile yayılmasını, 13 Ağustos 2008 tarihinde yürürlüğe giren Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliği ile sağlandığını belirten Karaman, “bu değişiklik ile teşkilat birimlerimize önemli görevler düşmüştür” dedi.

 

 

“Ahi Evranları rahmet ve şükranla anıyorum”

Üzerlerine düşen bu önemli göreve değinen Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Selahattin Karaman, şunları söyledi:

“Anadolu’da kökleri 13. yüzyıla kadar dayanan, insanların ekonomik sosyal ve kültürel hayatına yön veren, ahlakla sanatın ahenkli birleşmesini amaç edinen Ahi Teşkilatlanmasının geniş kitlelere anlatılması ve Ahilik Kültürünün yaşatılarak gelecek nesillere ulaştırılması yönünde daha çok gayret göstermeliyiz.”

Ahi birliklerinin faaliyetlerine ve uygulama şekillerine de değinen Karaman; “Esnaf ve sanatkârlarımız tarafından yetiştirilen ustalarımıza bu güzel nasihatlarda bulunan Ahi Evranları huzurunuzda bir kez daha rahmet ve şükranla anıyorum.” Dedi.

“Eliniz, kapınız ve sofranız açık olsun”

Ahi yönetmeliğine vurgu yaparak sözlerine başlayan Bayburt Valisi Kerem Al, “Türk’lerin Rönesansı olarak da nitelenebilecek Ahilik; birlik ve beraberliğin vücut bulmuş halidir.” Dedi. Al, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkeler ancak geçmişle beslenerek güvenli ve büyük bir yarın inşa edebilirler. Hele de bizim gibi 1000 yıldan fazla süredir tarih sahnesinde olup, insanlığın yararına pek çok örnek uygulama ortaya koymuş bir milletin geçmişini çok daha iyi anlaması gerekmektedir. Bu örnek uygulamalardan biri de Ahiliktir. Türk’lerin Rönesansı olarak da nitelenebilecek Ahilik; birlik ve beraberlerin vücut bulmuş halidir.

Ahilik anlayışında din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit muamele yapılmıştır. İş ve meslek ahlakı kabul edilmesi mecburi kurallar haline getirilmiştir. Kendinden önce başkalarını düşünmek ve kollamak, hak ettiğinden fazlasını istememek, kanaat ve tevazu sahibi olmak, kendi yeteneğine uygun bir işle meşgul olmak, birliğin ve beraberliğin korunması için dayanışma içerisinde bulunmak, ahiliğin uyulması şart olan ahlak kaideleri olarak benimsenmiştir.

Çalışanlar ile çalıştıranlar arasında pek fark olmayan Ahilik sisteminde, baba-oğul ilişkisi egemen kılınmıştır. İş yerleri, sanatın ve ahlakın öğretildiği birer okula dönüşmüştür. Bu sistemde, ürünler ihtiyacı karşılayacak şekilde tam ve kusursuz üretilmiştir. Emeğin karşılığı alın teri kurumadan ödenmiştir. Yardımlaşma ve dayanışma egemen kılınmıştır. Dolayısıyla Ahilik sisteminde ‘emek ve sermaye’ hep barışık olmuştur.

Sivil toplum kuruluşları için ilk model olarak nitelenebilecek Ahi birliklerini, batıdaki ve doğudaki benzer teşkilatlardan ayıran temel özellik, din ve devlet adamlarının ahiler üzerinde etkisinin bulunmamasıdır.

Kendi toplumuna ve kendi tarihine kör olan milletlerin, diğer toplumlardan görebileceği bir şey yoktur. Bu nedenle, günümüzde dünyanın ilerlemiş toplumları tarafından da model olarak alınan Ahilik felsefesini öğreniniz, öğretiniz. Zira ülke olarak ilerlemek, toplumsal huzur ve barışı tesis etmek için ihtiyacımız olan temel unsurlar Ahilik felsefesinin özünde vardır.  

Sözlerimi Ahi yönetmeliğinden bir bölümle bitirmek istiyorum… Eliniz, kapınız ve sofranız açık olsun.”

“Verdiğimiz sözlere bağlı kalmamız lazım”

Oda üyelerine “verdiğimiz sözlere bağlı kalmamız lazım” diye seslenen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, “bunu söylüyorum çünkü en çok sıkıntıyı bu ihmalden yaşıyoruz” dedi. Bayburt Üniversitesi’ne de değinen Yumak, misafir öğrencilere tüm esnafın yardımcı olması gerektiğini, ev sahiplerinin öğrencilere karşı daha duyarlı olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Şair Zihni Kültür Merkezi’nde gerçekleşen Ahilik Haftası kutlamalarına kısa bir konuşma yapan Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu, Kurum Amirleri, Esnaf Odası temsilcileri ve davetlilerde katıldı.

Programda Bayburt Üniversitesi Bayburt Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Kürşat Kara, Ahilik ve Ahi kelimesi üzerine bir bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.

Sanatkarlar plaketle onurlandırıldı

Programın son bölümünde Ahilik plaket ve onur belgeleri takdim edildi. Yok olmaya yüz tutmuş meslekleri günümüze kadar taşıyan ve yaşatan sanatkarları onurlandırmak için düzenlenen törende;

İhram İmalatçılığı yapan Hamiyet Korkmaz, Sevim Atamer ve Züleyha Kırmızıoğlu’na plaketlerini Bayburt Valisi Kerem Al, Kilim İmalatçılığı yapan Ayşe Karadağ, Çiğdem Çeker ve Pınar Ocaklı’ya plaketlerini Belediye Başkanı Hacı Ali Polat verdi. Nal ve Demir Ev Aletleri İmalatçılığı, Bakır Malzeme İmalatçılığı, Açık Ayakkabı ve Tablalı Mes İmalatçılığı yapan sanatkarlara da plaket verildi. Seviye Belirleme Sınavında Bayburt birincisi olan Onur Tütüneken, Ömer Faruk İşaşır ve Aykut Tekmen’de plaket verilen diğer isimler oldu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Harama bakma, haram yeme, haram içme, doğru, sabırlı dayanıklı ol. Yalan söyleme. Büyüklerinden önce söze başlama. Kimseyi kandırma, kanaatkâr ol. Dünya malına tamah etme. Yanlış ölçme. Eksik tartma. Kuvvetli ve üstün durumda iken affetmesini, hiddetli iken yumuşak davranmasını bil ve kendin muhtaç iken bile başkalarına verecek kadar cömert ol.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ahilik ve Ahmedi Zencani: İhsan Özkul yazdı

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.