Vağında'da düğün değil prova!

Bayburt’un köklü kültürünü en güzel yaşatan köylerden biri olan Çayırköprü’de (Vağında) düğünler halen 7 gün yapılıyor.

Vağında'da düğün değil prova!
Bayburt Postası - 40 gün 40 gece olarak zihnimize kazınan Dede Korkut destanından, 1960’lı hatta 70’li yıllara kadar 7 gün 7 gece olarak taşınan düğün adeti, Vağında köyünde bazı aileler tarafından halen yaşatılıyor.

Uzunca bir süreyi kapsayan geleneksel düğün törenlerinde davul-zurna eşliğinde barlar oynanıyor, sağdıçlara, damatlara oyunlar yapılıyor, misafirler ağırlanıyor.

Murat Okutmuş / Yorum Haber

Vağında köyünde ‘Deli Bekirler’ olarak bilinen, özellikle türkü ve bar konusunda maharetleri il sınırlarını aşan Sancar sülalesinin bugünlerde düğünü var. 4. gününe konuk olduğumuz düğün 27 Temmuz Pazartesi günü son bulacak.



Bir düğün yapar, eğlenceye de doyarız...

Düğün sahiplerinden Bilgehan Sancar (48), kendi sülalelerinde Bayburt’un köklü kültüründe yer alan düğün geleneğinin tıpkı eskilerde olduğu gibi yaşatıldığını söyledi. Düğünün 21 Temmuz Salı günü başlatıldığını, 27 Temmuz Pazartesi günü son bulacağını belirten Bilgehan Sancar, “21 Temmuz Salı günü burada düğün başladı. Biz Osmaniye’ye gidip, orada Kına Gecesi’ne katıldık ve gelini alıp buraya geldik. Bizim düğünlerimizde 7 gün boyunca mutlaka davul-zurna çalar. Çeşitli oyunlar yapılır damata ve geline. Bu sürede sürekli dışardan misafirlerimiz gelir, onlar ağırlanır. Açıkçası bir düğün yapar, eğlenceye de doyarız” dedi.



1980’li yıllarda köyde davul ve zurna çalan kişilerin olduğunu, şimdilerde ise sınırlı sayıda bu işi yapan kişileri tuttuklarını söyledi.

Düğünün bir provası şeklinde geçen 5 günün ardından asıl düğünün son iki günde yaşandığını aktaran Sancar, 5. günde düğün yemeklerinin pişirildiğini aktararak, 6 gün ve 7. günde düğünün daha çok katılımlı ve ziyafet ağırlıklı geçtiğini ifade ediyor.



Bilgehan Sancar, salon merasimleriyle sınırlandırılan düğünlerin kentte yaşayan insanlar için uygun olduğunu fakat kendilerinin böylesine düğünlerden bir şey anlayamadıklarını belirtiyor ve ekliyor: “Biz böyle gördük, böyle de devam edeceğiz.”



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
vatandaş 4 yıl önce

Geleneklerimize saygımız sonsuz da Koron ile amansız mücadele edilen bir dönem de bu haberi ve sosyal mesafeye uygun olmayan bu fotoğrafları sitenin kullanmasına bir mana veremedim !

Avatar
AHİ 4 yıl önce

KARANTİNAYA ALINSIN HEMEN

Avatar
Sado 4 yıl önce

Korona morona vız...

Avatar
Pembe İncili Kaftanı Tozlanan Adam 4 yıl önce

İlk fotoğraftaki kasketi gözüken baba yiğit Bayburtumuzun gururu halk oyunları,bar oyunları alanında yaşayan bir efsane.O Vağında'nın yüreği zengin mert bir cevheri olan İmdat Sancar. Selamlar olsun...

Avatar
Medet Aksakal 4 yıl önce

Korona virüsü dikkat edilirse zengin ailelerde daha fazla gözüküyor kendi halinde yaşayan Vağındalılara korona virüs davul ve zurnadanmı bulaşacak çalsın zurna vursun davul oynasın vağındalılar