Saçtan Hikâyeler Hasat Zamanı, Kenan Yavuz Etnografya Müzesi'nde

Sanatçı Yasemin Güzel tarafından 2015 yılında başlatılan proje; dünyanın genelinden toplanan 5 binin üzerinde kadın hikâyesi ve kadın saçlarından oluşuyor.

Saçtan Hikâyeler Hasat Zamanı, Kenan Yavuz Etnografya Müzesi'nde

Bayburt Postası - Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nde 8 yıldan bu yana devam eden harman şenliği kapsamında gerçekleştirilen ve buğday tarlasına yerleştirilmiş olan bir kafes ve kadın saçlarından oluşturulmuş kafesteki kuşlar, gökyüzünün sonsuzluğu ile buluşturulacak. 

Sanatçı Yasemin Güzel daha önceki sergilerinde yerleştirmiş olduğu bağış kutularında, hayatın zorluklarını göğüslemiş olan kadınların saçlarını ve hikâyelerini toplayarak ‘’Saçtan Hikayeler’’ serisini tamamladı. Enstelasyona yerleştirilen kuşlar, bağışta bulunan kadınları ve hikâyelerini temsil diyor.

Yasemin Güzel’in kavramsal sanatı; kadını hak ettiği bir dünya ile buluşmasını simgeliyor.

"Sanatımı Kadınlara Değer Verilen Topraklara Getirdim"

Sanatçı Güzel, eserinin Kenan Yavuz Etnografya Müzesin’de sergilenmesiyle ilgili şu açıklamayı yaptı:

‘’Şubat 2022’de Bir Sahiplenme Hikayesi Belgeseli galasına katılarak, Bayburt’u ve dünyaya mal olmuş bu güzel müzeyi tanıdım. Müzenin misyonu ile projemin örtüşmesi beni çok heyecanlandırdı. İstedim ki ülkemizin kadim topraklarından tüm insanlığa mesajım ulaşsın. Kadının “ana” olduğu Anadolu’dan sesleneyim. Anadolu’da kadın olmak, bütün zorluklara karşı gelerek, ailenin en güçlü bireyi olmak demektir. Bayburt’un çok özgün bir geleneği olan ve her köy evinde bulunan “Gelin Direği” beni çok etkiledi ve çalışmamın finalini burada yapmaya karar verdim. Damat evine ayak basan gelin; bu direğin önünde misafir ediliyor ve ona “Bu evin direği artık sensin” denilmiş oluyor. Anadolu’nun kültür derinliğini görünür kılmakta gösterdiği olağanüstü başarılar ile uluslararası alanda ödüller ile taçlanmış bir müzede çalışmamımız daha bir dğer kazandı. Saçtan Hikayeler serim; Anadolu’dan paylaşılan hikâyelerle başladı. Şimdiki arzum artık bu hikâyelerin son bulması. ‘’Hasat Zamanı’’ işte bu sonu temsil ediyor. Kenan Yavuz Etnografya Müzesi'nin her yıl düzenlediği; paylaşmayı, birlikte üretmeyi, geride kalanın elinden tutmayı ve bereketi temsil eden “harman” çalışmamın finali için çok güzel mekan oldu. Dertlerini, çilelerini, sevdalarını, hasretlerini benimle paylaşan ve sırlarını bana emanet eden binlerce kadının yükünü omuzlarımda taşıyorum. İsimleri saklı tutarak bu hikayeleri kitaplaştırma çalışmam devam ediyor. Şimdi kafeste tuttuğum bu hikayaleri, harmanda yele veriyor ve sonsuzluğa uğurluyorum. Diliyorum ki; tüm kadınlarımız hak ettikleri güzellikler ile buluşurlar ve bu saçlar artık paylaşılmak istenmeyen çilelerin değil, kuşlar kadar özgür mutlulukların simgeleri olurlar.

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi Sanatçı Ağırlama Programı

Kültür Mirası alanında dünyanın en önemli iki ödülüne (Avrupa'da Yılın Müzesi/Silletto ve Avrupa Birliği Kültür Mirası Europa Nostra) birden sahip olan tek müze ünvanına sahip olan ve 2022 Yılı Kültür
ve Turizm Bakanlığı özel ödülünü alan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi ve İyilik İçin Sanat Derneği işbirliği ile başlatılan sanatçı ağırlama programı; müze danışma kurulu jürisinin kabulünden geçerek uygulamaya alınıyor. Toprak, emek ve kadın temalı çalışmalar gelenekselleştirilerek önümüzdeki yıllarda da devam ettirilmesi planlanıyor.

Müze Kurucusu Kenan Yavuz, “Bu yıl başlattığımız sanatçı ağırlama programımız çerçevesinde iki proje gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda Saçtan Hikayeler/Hasat Zamanı ve Eleğin Hafızası projeleri. Her iki projemizde Anadolu kadınının emeğini, fedakarlığını ve sevdasını anlatıyor. Kültür ve sanat etkinliklerinin Anadolu’nun her köşesine yayılması gerekiyor. Müze olarak bu amaca katkı koymaya gayret ediyoruz."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
BAYBURT SEVDALISI 10 ay önce

Emeğineyüreğiesağlıkolsun