YTL’li faturalarınızı saklayın!

TL'nin geri gelmesiyle birlikte var olan faturalar üzerindeki 'Y'nin üstü çizilerek kullanılabilecek.Yeni Türk Lirası’ndan (YTL), 1 Ocak’tan itibaren “Yeni” ibaresinin atılacak olması nedeniyle mükellefler, kullanmakta oldukları bazı matbu fatura veya fatura yerine geçen vesikalarda tutarın yazı ile belirtildiği bölümde yer alan YTL ve YKR ibarelerindeki “Y”nin üstünü çizmek suretiyle eski belgelerini kullanmaya devam edebilecekler.Maliye Bakanlığı’nın, Türk Lirası Ve Kuruş Kullanımında Özel Kesim Muhasebe Sistemine İlişkin Olarak İşletmeler Tarafından Uyulacak Esaslar Hakkında Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, 31 Aralık 2008 tarihi sonuna kadar yapılacak dönem sonu işlemleri dahil muhasebe kayıtları Yeni Türk Lirası ve Yeni Kuruş üzerinden olacak.

YTL’li faturalarınızı saklayın!

YTL’li faturalarınızı saklayın!TL'nin geri gelmesiyle birlikte var olan faturalar üzerindeki 'Y'nin üstü çizilerek kullanılabilecek.
Yeni Türk Lirası’ndan (YTL), 1 Ocak’tan itibaren “Yeni” ibaresinin atılacak olması nedeniyle mükellefler, kullanmakta oldukları bazı matbu fatura veya fatura yerine geçen vesikalarda tutarın yazı ile belirtildiği bölümde yer alan YTL ve YKR ibarelerindeki “Y”nin üstünü çizmek suretiyle eski belgelerini kullanmaya devam edebilecekler.

Maliye Bakanlığı’nın, Türk Lirası Ve Kuruş Kullanımında Özel Kesim Muhasebe Sistemine İlişkin Olarak İşletmeler Tarafından Uyulacak Esaslar Hakkında Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, 31 Aralık 2008 tarihi sonuna kadar yapılacak dönem sonu işlemleri dahil muhasebe kayıtları Yeni Türk Lirası ve Yeni Kuruş üzerinden olacak.

1 Ocak 2009 tarihinden itibaren yapılacak muhasebe kayıtları ise Türk Lirası ve Kuruş üzerinden olacak. Maliye Bakanlığı’nca özel hesap dönemi tayin edilen mükellefler de 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren normal vergilendirme dönemine sahip diğer mükellefler gibi muhasebe kayıtlarını Türk Lirası ve Kuruş üzerinden yapacaklar. Buna karşın, Yeni Türk Lirası ve Yeni Kuruş üzerinden yapılmış olunan muhasebe kayıtları neticesinde elde edilen 31 Aralık 2008 tarihli geçici mizanda yer alan hesaplardaki para birimleri 1 Ocak 2009 tarihi itibari ile Türk Lirası ve Kuruş olarak düzeltilecek.

Bilanço esası dışında serbest meslek kazancı ve işletme hesabı esasına göre defter tutan diğer mükellefler de 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren Türk Lirası ve Kuruş para birimine göre defter tutacaklar.

2009 İtibariyle belgeler TL üzerinden yapılacak


31 Aralık 2008 tarihi sonuna kadar düzenlenecek tüm belgeler (fatura, sevk irsaliyesi, vb) Yeni Türk Lirası ve Yeni Kuruş üzerinden düzenlenecek. 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren düzenlenecek tüm belgeler ise Türk Lirası ve Kuruş üzerinden olacak.

2008 yılı vergilendirme dönemine ilişkin olmakla birlikte, 1 Ocak 2009 tarihinden sonra verilecek KDV, Muhtasar, Geçici Vergi ve Kurumlar Vergisi gibi beyannameler ile belgelerin düzenlenmesinde Türk Lirası ve Kuruş para birimi esas alınacak ve söz konusu beyannameler ve belgeler Türk Lirası ve Kuruş üzerinden düzenlenecek.

2008 mali yılı işlemlerine ilişkin olarak düzenlenen ancak, 1 Ocak 2009 tarihinden sonra verilmesi gereken (Gelir ve Kurumlar Vergisi Beyannameleri ekinde yer alan ) mali tablolarda kullanılacak para birimi Türk Lirası ve Kuruş olacak.

Mükellefler, kullanmakta oldukları bazı matbu fatura veya fatura yerine geçen vesikalarda tutarın yazı ile belirtildiği bölümde yer alan YTL ve YKR ibarelerindeki “Y” nin üstünü çizmek suretiyle eski belgelerini kullanmaya devam edebilecekler.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.