Ucuz mu yaşıyoruz, yoksa pahalı mı?

Bayburt Postası - Türkiye İstatistik Kurumu, "Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi 2008" sonuçlarını açıkladı. Türkiye genelinde 100 TL'ye satın alınan bir mal veya hizmetin 26 istatistiksel bölgede satış fiyatının gösterildiği çalışmaya göre, ülke genelinde 100 TL olan bir mal veya hizmetin en pahalı satıldığı yer 114.2 ile İstanbul oldu. İstanbul'u 105.2 ile İzmir, 105 ile Ankara izledi. Ardından 104.8 ile Kocaeli, Bolu, Düzce, Sakarya, Yalova; 104 ile Antalya, Burdur, Isparta geldi. Bayburt, en uzuz iller arasında olmasa da ucuzdan biraz pahalı sayılan ve genelde mal ve hizmet satış bedellerinin ülke ortalamasının altında olduğu diğer illerin arasına girebildi.

Ucuz mu yaşıyoruz, yoksa pahalı mı?

Ucuz mu yaşıyoruz, yoksa pahalı mı?Bayburt Postası - Türkiye İstatistik Kurumu, "Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi 2008" sonuçlarını açıkladı. Türkiye genelinde 100 TL'ye satın alınan bir mal veya hizmetin 26 istatistiksel bölgede satış fiyatının gösterildiği çalışmaya göre, ülke genelinde 100 TL olan bir mal veya hizmetin en pahalı satıldığı yer 114.2 ile İstanbul oldu. İstanbul'u 105.2 ile İzmir, 105 ile Ankara izledi. Ardından 104.8 ile Kocaeli, Bolu, Düzce, Sakarya, Yalova; 104 ile Antalya, Burdur, Isparta geldi. Bayburt, en uzuz iller arasında olmasa da ucuzdan biraz pahalı sayılan ve genelde mal ve hizmet satış bedellerinin ülke ortalamasının altında olduğu diğer illerin arasına girebildi.

 

 

Pahalı İller

Edirne, Kırıkkale, Tekirdağ, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, Aydın, Muğla, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Zonguldak, Bartın, Karabük, Trabzon. Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize de genelde mal ve hizmetlerin satış fiyatlarının ülke ortalamasından yüksek olduğu diğer illeri oluşturdu.

Görece Ucuz İler

Genelde en ucuz iller ise 93.3 ile Siirt, Batman, Mardin, Şırnak oldu. Bu illeri 94.9 ile Hatay, Maraş, Osmaniye; 95.3 ile Nevşehir, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Niğde izledi.

Bayburt Ucuzdan Biraz Pahalı

Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak, Konya, Karaman, Adana, Mersin, Kayseri, Sivas, Yozgat, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Samsun, Amasya, Çorum, Tokat, Erzurum, Bayburt, Erzincan, Kars, Ağrı, Ardahan, Iğdır, Malatya, Bingöl, Elazığ, Tunceli, Van, Bitlis, Hakkari, Muş, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Diyarbakır, Şanlıurfa da genelde mal ve hizmet satış bedellerinin ülke ortalamasının altında olduğu diğer illeri oluşturdu.

İstanbul'da konut ülke ortalamasının yüzde 51.7 üzerinde

Harcama türlerine göre bakıldığında ülke genelinde 2008 yılında 100 TL'ye satılan gıda en yüksek olarak İstanbul'da 107.5, en düşük olarak da Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye'de 93.5 TL'ye satıldı.

Ülke genelinde 100 TL'ye satılan konut en yüksek olarak İstanbul'da 151.1, en düşük olarak da Siirt, Batman, Mardin, Şırnak'ta 82 TL'ye satıldı.

Antalya giyim fiyatlarında İstanbul'u solladı

Ülke genelinde 100 TL'ye satılan giyim ve ayakkabı en yüksek olarak Antalya, Burdur, Isparta'da 113.6, en düşük olarak da Adana, Mersin, Zonguldak, Bartın, Karabük'te 91.1 TL'ye satıldı. Giyimde Antalya bölgesinin, hemen tüm mallarda en pahalı il olan ancak giyimde 107.3 TL'de kalan İstanbul'u geride bırakması dikkat çekti.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.