‘Sudan ucuz’ kavramı tarihe karışıyor

Devlet Su İşleri'nin raporuna göre susuzluk 40 milyon kişiyi tehdit edecek. Hükümet'in hazırladığı Su Eylem Planı, Türkiye'nin su kaynakları bakımından zengin, kullanılabilir su miktarı bakımından ise fakir bir ülke olduğunu gözler önüne serdi. Orta vadede alarm zilleri çalan iller arasında Bayburt’ta var. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu'na sunulan 2008 - 2013 Su Eylem Planı'na göre, 11 il merkezinde su açığı olduğu ve su teminine ihtiyaç duyulduğu, 34 ilde ise yaklaşık olarak 2010 yılından itibaren su açığının ortaya çıkacağı, 40 ilde ise temin edilen su miktarının yaklaşık olarak 2023 yılına kadar yeterli olacağı belirtildi.Eylem planında, il merkezlerinde içme, kullanma ve endüstri suyu temininde çok ciddi bir problem olmadığı görüldüğünün, ancak nüfusun ve şehirleşmenin artışına paralel olarak su ihtiyacının hızla arttığı, su kaynaklarımızın ise artmadığı gibi tersine kirlenme sebebiyle azaldığına dikkat çekildi.

 ‘Sudan ucuz’ kavramı tarihe karışıyor

 ‘Sudan ucuz’ kavramı tarihe karışıyor

Devlet Su İşleri'nin raporuna göre susuzluk 40 milyon kişiyi tehdit edecek. Hükümet'in hazırladığı Su Eylem Planı, Türkiye'nin su kaynakları bakımından zengin, kullanılabilir su miktarı bakımından ise fakir bir ülke olduğunu gözler önüne serdi. Orta vadede alarm zilleri çalan iller arasında Bayburt’ta var.

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu'na sunulan 2008 - 2013 Su Eylem Planı'na göre, 11 il merkezinde su açığı olduğu ve su teminine ihtiyaç duyulduğu, 34 ilde ise yaklaşık olarak 2010 yılından itibaren su açığının ortaya çıkacağı, 40 ilde ise temin edilen su miktarının yaklaşık olarak 2023 yılına kadar yeterli olacağı belirtildi.

Eylem planında, il merkezlerinde içme, kullanma ve endüstri suyu temininde çok ciddi bir problem olmadığı görüldüğünün, ancak nüfusun ve şehirleşmenin artışına paralel olarak su ihtiyacının hızla arttığı, su kaynaklarımızın ise artmadığı gibi tersine kirlenme sebebiyle azaldığına dikkat çekildi.

S.O.S VEREN İLLER

2008-2013 Eylem Planı'na göre su konusunda S.O.S veren illerin başında Türkiye'nin en kalabalık iki kenti İstanbul ve Ankara yer alıyor. Türkiye genelinde acil içme suyu temini gereken il sıralamasında üçüncü sırada ise Aydın yer alıyor. Acil su ihtiyacı bulunan diğer iller ise Şırnak, Sinop, Nevşehir, Erzurum, Çorum, Bursa, Mardin, Siirt şeklinde sıralanıyor. Bu illere acil olarak içme suyu temin edilmesi gerekiyor. Aksi halde, bu illerde yaşayan milyonlarca insanı zor günler bekliyor.

ORTA VADEDE ALARM VEREN İLLER

Türkiye'de 34 ilde ise içme suyu için alarm zilleri çalıyor. Orta vadede su açığı yaşayacak ve bu yüzden şimdiden önlem alınması gereken iller arasında, Afyon, Adıyaman, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Denizli, Elazığ, Gaziantep, Giresun, Hakkari, Hatay, Isparta, İçel, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Manisa, Kahramanmaraş, Muğla, Ordu, Sakarya, Tekirdağ, Tokat, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Bayburt, Batman, Iğdır ve Osmaniye yer alıyor. Bu illerde orta vadede ilave içme suyu temin edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde bu illerde de su sıkıntısı patlak verecek.

2023'E KADAR RAHAT OLAN KENTLER

Türkiye'de Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılına kadar içme suyu konusunda sıkıntı çekmeyecek 36 il bulunuyor. Su bakımından Türkiye'nin en şanslı illeri olarak nitelendirilen bu iller, Adana, Ağrı, Amasya (2030'a kadar), Artvin (2025'e kadar), Balıkesir (2025'e kadar), Bilecik (2040'a kadar), Bingöl (2040'a kadar), Çanakkale, Diyarbakır, Edirne, Erzincan (2035'e kadar), Eskişehir (2040'a kadar), Gümüşhane (2030'a kadar), Kırklareli (2040'a kadar), Kırşehir, Konya, Kütahya (2040'a kadar), Malatya (2034'e kadar), Muş (2035'e kadar), Niğde, Rize, Samsun, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Yalova, Karabük, Kilis ve Düzce. Bu illerde ilave suya 2023 yılından sonra ihtiyaç bulunabileceği belirtiliyor.

KITLIK YOK AMA ZENGİN DE DEĞİLİZ

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ise Eylem Planı'na yazdığı yazıda, vatandaşların ‘sudan ucuz' kavramının yanlış olduğunu ve suyun çok değerli bir meta olduğunu unutmaması gerektiğini vurguladı. Eroğlu, "Genel hatlarıyla ortaya konulan değerlerden, Türkiye'nin su kıtlığı çeken su fakiri bir ülke olmadığı ama aynı zamanda da zengini bir ülke de olmadığı sonucu ortaya çıkmaktadır" bilgisini verdi.

KALİTE DÜŞÜYOR

Su Eylem Planı'nda, özellikle 40 ilde, nüfusun ve şehirleşmenin artışına paralel olarak içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacının hızla arttığı, su kaynaklarımızın ise artmadığı tersine kirlenme sebebiyle azaldığı vurgulandı. Eylem Planı'nda, yalnız suyun azalması değil, kirlenmeye bağlı olarak su kalitesinde de düşüş yaşandığına dikkat çekildi. Eylem Planı'nda, birçok il merkezinin şebeke işletme sistemi yüzünden yüzde 70'lere varan kayıp-kaçak yaşandığını ve bu yüzden suyun telef olduğu veya suyun kalitesinin şebeke şartları nedeniyle bozulduğu ve ekonomik olarak çok ağır kayıplara neden olduğunun altı kalın çizgilerle çizildi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.