Rusya’ya ihracat yapacak şirketlerin listesi hazırlanıyor

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin yaptırımlarına karşılık gıda alımını durduran Moskova, alternatif pazarlara yöneldi.

Rusya’ya ihracat yapacak şirketlerin listesi hazırlanıyor
Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin yaptırımlarına karşılık gıda alımını durduran Moskova, alternatif pazarlara yöneldi. Türkiye’de incelemelerde bulunan Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselhoznadzor) yetkilileri 15 Eylül’den itibaren Türkiye’den yeni ürünlerin alınabileceğini açıkladı.

Türkiye Veterinerlik Dairesi Rusya’ya gıda ürünleri satmak isteyen şirketlerle ilgili denetimleri yapacak ve ihlallerle ilgili Rus tarafını bilgilendirecek. Rosselhoznadzor kısa sürede Türk tarafının garantisinin kabul edilmesi ile ilgili karar verecek.

Rosselhoznadzor’dan yapılan açıklamada Ankara’da yapılan görüşmeler çerçevesinde talep edilen ürünler ve artışla ilgili tüm şartların oluşturulması konusunda mutabakat sağlandığı belirtildi.

Türkiye, koyun ve sığır eti, süt ve süt ürünleri, balık ve deniz ürünleri, sebze ve tahıl ürünleri ile ilgili Rusya’ya ihracat yapacak şirketlerin listesini hazırlıyor.

Interfax’a konuşan kaynak Türkiye’den sadece mevcut gıda ithalatının artırılmayacağını, daha önce alınmayan süt ve süt ürünleri gibi kalemlerde de alım yapılacağına dikkat çekti.

Türkiye’den Rusya’ya 2013’de genel gıda ürünleri olarak 1,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilmişti. Rusya’nın 43 milyar dolarlık toplam tarım ürünleri ithalatında AB ülkelerinin payı 15 milyar dolar civarında. Rusya ABD, Kanada, Avustralya ve AB ülkelerinden 1 yıllığına gıda alımı yapmayacak.

Coğrafi yakınlık ve makul fiyat nedeni ile Türkiye’nin avantajı olduğuna dikkat çeken yetkililer fırsatçı olunmaması konusunda uyarıyor. Cihan Haber Ajansı’na açıklamada bulunan Rus-Türk İş Konseyi Başkanı ve Rusya Parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Senatörü Ahmet Palankoyev, Türk iş dünyasının asıl hedeflerinden birinin Rusya’da yatırım ve üretim olması gerektiğini söyledi. Mevcut gelişmelerin Türkiye ekonomisi açısından avantaj oluşturduğunu, Türkiye’nin kaliteli ürün ve makul fiyatla Rusya pazarında kalıcı olabileceğini ifade etti.

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.