'Fakir Bayburt' geliri en sağlam 5'inci il!

2013’te gelir tahsilatının tahakkuka oranında ilk 5 ilden biri olan Bayburt, devlet tarafından 81 ilin tamamına yapılan harcamaya karşın en yüksek düzeydeki gelirle cevap veren iller sıralamasına bakıldığında ise, ilk 15 il arasında yer aldı.

'Fakir Bayburt' geliri en sağlam 5'inci il!
Bayburt Postası – 2013 yılının ülke genelinde en az gelir sağlayan ve en az kamu harcamasının yapıldığı il olan Bayburt, gelir tahsilatının tahakkuka oranında ise ilk 5 ilden biri oldu!

Maliye Bakanlığı Muhasebat  Genel Müdürlüğü, 2013 yılına ait illerin gelir ve gider oranlarını açıkladı. Verilere göre, geçtiğimiz yıl 260 milyon 54 bin lira ile en az kamu harcamasının yapıldığı kentte, aynı dönemde 48 milyon 594 bin lira tahsil edildi. Bu rakamlara göre Hakkari’nin ardından devletin kasasına en az gelir getiren Bayburt, kamu harcamasına oranla en yüksek düzeyde gelirin sağlandığı iller sıralamasında ise ilk 15 il arasında yer aldı.

İlde geçtiğimiz yıl 61 milyon 990 bin TL olarak tahakkuk edilen il gelirinin 48 milyon 594 bin liralık bölümünün tahsil edildiği bildirildi. Tahsilatın tahakkuka oranı yüzde 78.39 olarak belirlendi.

Bakanlık verilerine göre geçtiğimiz yıl kentte, kişi başına 817 lira gelir tahakkuk ettirilirken, bunun 641 lirası tahsil edildi. Kişi başına kamu harcamasının ise 3 bin 430 lira olarak belirlendiği tablonun iller sıralamasına bakıldığında, Türkiye’nin en az nüfusuna sahip olan Bayburt, kişi başına gelirin tahakkukunda 72’inci, tahsilatında 63’üncü, kamu harcamasında da 12’inci oldu.

Son 10 yıllık tahsilatta ilk 7 ilden biri

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün illerin genel bütçe gelir tahakkuk ve tahsilat oranlarını yansıtan verilerine göre Bayburt, gelir tahsilatının tahakkuka oranında devletin en az sıkıntı yaşadığı illerden biri oldu.

2008 yılı hariç son 9 yıl içinde ilk 10 il arasında bulunan kentte, 2013 yılında da gelenek bozulmadı. Geçtiğimiz yıl il gelirinin tahakkuku karşılama oranında 5’inci sırada yer alırken, 2004’te 8’inci, 2005, 2006 ve 2007’de 4’üncü, 2008’de 15’inci, 2009’da 10’uncu, 2010’da 7’nci, 2011’de 6’ıncı ve 2012’de ise 8’inci sırada yer almıştı. 2004-2013 arası 10 yılın tamamında ise ilk 7 ilden biri olarak göze çarptı. 

En az açık veren 3’üncü il

Öte yandan ülke genelinde 2013’te 12 ilde yapılan harcamanın üzerinde gelir elde edildi. Devlet tarafından merkezi bütçeden 81 ilin tamamına yapılan harcamaya karşılık en yüksek düzeyde gelir elde eden iller sıralamasına bakıldığında Bayburt, 15’inci sırada yer alırken, bir başka deyişle en az açık veren 3’üncü il oldu.

Devlet tarafından yapılan kamu harcamalarının en yüksek düzeyde geri döndüğü sıralamaya göre 81 ilden devlet kasasına aktarılan ve merkezi bütçeden yapılan harcama verileri ise şöyle:


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bayburtlu 10 yıl önce

Keşke bunu bir de hükümet görse biz vergimizi verir kaçak elektrik kullanmaz gayri mesru işler yapmayız en önemli özelliğimiz hırsızlıktan fersah fersah uzağız işte bayburt herhalde bundan dolayı devlet eliyle olan yatırımların en az yapıldığı yöre diyesim geliyor içimden fakat şuna anlam veremiyorum terör örgütü ile görüşen bir hükümet bizden nasıl gelip bana oy verin diyecek siyaset böyle bir şey herhalde

Avatar
Safak Güngör 10 yıl önce

Çok yatırım yapılıyor diye ovunenler tabloyu incelediğinde an az yatırımın olduğu ilin Bayburt olduklarını göreceklerdir. Görmek isteryene...

Avatar
emre ekol 10 yıl önce

2.millet veklimiz vardı bizim.özde değil sözde