76 Milyon Euro KOBİ'lerin kullanımında

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği IPA Fonu'ndan sağlanan 76 milyon euroluk kaynağın, KOBİ'lere yönelik sanayi, Ar-Ge, bilgi teknolojileri altyapısının geliştirilmesi, bilgi-danışmanlık ile kümelenme projelerine destek sağlamak üzere kullanıma açıldığını bildirdi.Bakan Çağlayan, kaynağın oda, borsa, dernek, vakıf, birlik, belediye, valilik ve üniversitelerin KOBİ'lere dönük hazırlayacağı projelere kullandırılacağını kaydederek, projelerin 16 Ocak 2009'a kadar Bakanlığa sunulması çağrısı yaptı.

76 Milyon Euro KOBİ'lerin kullanımında

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği IPA Fonu'ndan sağlanan 76 milyon euroluk kaynağın, KOBİ'lere yönelik sanayi, Ar-Ge, bilgi teknolojileri altyapısının geliştirilmesi, bilgi-danışmanlık ile kümelenme projelerine destek sağlamak üzere kullanıma açıldığını bildirdi.

Bakan Çağlayan, kaynağın oda, borsa, dernek, vakıf, birlik, belediye, valilik ve üniversitelerin KOBİ'lere dönük hazırlayacağı projelere kullandırılacağını kaydederek, projelerin 16 Ocak 2009'a kadar Bakanlığa sunulması çağrısı yaptı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak ulusal kaynakların yanında AB fonlarını KOBİ'ler başta olmak üzere sanayici, tüccar ve esnafın kullanımına sunmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını belirtti. AB'den sağlanan Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programının (BROP) Türkiye toplam bütçesinin, ulusal katkı dahil yaklaşık 186.9 milyon euro olduğunu belirten Çağlayan, "AB Komisyonu ile yürütülen müzakereler sonucunda Bakanlığımızca, Programın toplam bütçesinin yaklaşık yüzde 41'ine karşılık gelen 75.9 milyon euroluk kaynak kullanıma açılmış ve "Proje Teklif Çağrısı'na çıkılmıştır. Program kişi başı milli geliri Türkiye ortalamasının yüzde 75'inin altında kalan 43 ilde uygulanacaktır" dedi.

Çağlayan, söz konusu kaynağın direkt olarak KOBİ işletmelerine değil, KOBİ'ler için proje hazırlayacak kurumlara sağlanacağını vurguladı. Çağlayan, "Bir ilde Kobi'lerimize hizmet sunan kuruluşlarımızın, biraraya gelerek ortak proje sunmaları, hem projenin uygulanabilirliği açısından, hem de yaratacağı sinerji ile daha geniş bir tabanın faydalanmasını sağlayacak" dedi. Çağlayan, proje önerilerinin beş ana faaliyet ekseni dikkate alınarak hazırlanmasının zorunlu olduğunu kaydederek, bunları şöyle sıraladı:

"-Sanayi alt yapısının geliştirilmesi,
-Ar-Ge, inovasyon, bilgi ve iletişim teknolojileri altyapısının kurulması veya geliştirilmesi
-Turizm alt yapısının geliştirilmesi ile pazarlama ve tanıtım faaliyetlerini desteklenmesi
-İşletmelere doğrudan bilgi ve danışmanlık desteği sağlanması
-Sanayi sektörleri arasında işbirliğinin geliştirilmesi olarak belirlendi."

ÖNERİLER EN GEÇ 16 OCAK 2009 TARİHİNE KADAR SUNULACAK

Çağlayan, uygulamaya ilişkin şu bilgileri verdi:
 
"Toplanacak proje önerileri, Bakanlık ve Sektörel İzleme Komitesi üyelerinden oluşan Proje Seçim Alt Komitesi'nin yapacağı değerlendirme ve devamında Avrupa Birliği Komisyonu ile yapılacak görüşmeler sonucunda seçilecek.

Öte yandan, ilk aşamada finanse edilmeyen projeler, bir "Proje Havuzu"nda toplanacak, daha sonraki dönemlerde değerlendirme kapsamına alınabilecek. Program kapsamında hazırlanacak proje önerilerinin en geç 16 Ocak 2009 tarihine kadar Bakanlığımıza sunulması gerekecek. Proje önerisi sahiplerinin uygulayacakları projeler için mali katkı sağlamamaları gerekmeyecek."

Çağlayan, söz konusu programa ilişkin bilgilere Bakanlığın web sitesi www.sanayi.gov.tr ile http://ipa.stb.gov.tr/ adresinden erişilebileceğini belirtti.

Çağlayan, IPA kapsamında 76 milyon euroluk fondan hibe desteği sağlanabilecek illerin "Adıyaman, Ağrı, Amasya, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kahramanmaraş, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kilis, Malatya, Mardin, Muş, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat" olduğunu bildirdi.

76 Milyon Euro KOBİ'lerin kullanımında

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.