''Bayburt elması neden olmasın?''

Bayburt’un Akşar Beldesi’nde bir çiftçi, arkadaşının önerisiyle 2 yıl önce başladığı bodur elma yetiştiriciliğinde, bahçesindeki ağaç sayısını 8 bine çıkardı. 2011 yılında diktiği ağaçlardan 1 yıl sonra ürün almaya başladığını söyleyen Ragıp Güner, amacının insanlara örnek olmak olduğunu ve böyle bir girişime teşebbüs edenlere her türlü teknik bilgiyi vereceğini ifade ederek, “Amasya elması oluyor da, neden Bayburt elması olmasın?” dedi...

''Bayburt elması neden olmasın?''

Bayburt Postası - Bayburt’un Akşar Beldesi’nde bir çiftçi, arkadaşının önerisiyle 2 yıl önce başladığı bodur elma yetiştiriciliğinde, bahçesindeki ağaç sayısını 8 bine çıkardı. 2011 yılında diktiği ağaçlardan 1 yıl sonra ürün almaya başladığını söyleyen Ragıp Güner, amacının insanlara örnek olmak olduğunu ve böyle bir girişime teşebbüs edenlere her türlü teknik bilgiyi vereceğini ifade ederek, “Amasya elması oluyor da, neden Bayburt elması olmasın?” dedi.

Son yıllarda alışıla gelmişin dışında farklı alanlara yönelen ve yöre ezberini bozmaya başlayan Bayburt çiftçisinin yeni bir başarı hikâyesi Akşar'dan geldi. Bitkisel üretimin en önemli kollarından biri olan meyve üreticiliğine bir arkadaşının önerisiyle başlayan Ragıp Güner, Bayburt Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulkadir Karabulut ve beraberindekileri ağırladığı bahçesinde 2 yıl gibi bir zamanda bodur elma üretiminde kat ettiği mesafeyi anlattı.

2011 yılında 22 dekarlık arazisine 5 bin adet tam bodur ve yarı bodur elma anaçları üzerine aşılı Grin, Gala, Monoplene gibi ihracata uygun elma çeşitleri ile yetiştiriciliğe başladığını söyleyen Güner, “Akşar’da babama ait arazide bir kaç meyve fidanı dikerek bu işe başladım. Bu sırada arkadaşım Antalya’nın Elmalı ilçesinde fidan yetiştiren bir firma sahibiyle ziyaretime geldi. Firma sahibi ilk yılda meyve veren fidan göndereceğini söyledi. Onun önerisi ile Bodur elma yetiştiriciliğine başladım” dedi.

Antalya’dan gelen fidanların 1 yıl içerisinde meyve vermeye başladığını ve 1 yıl sonra fidanların patent sahibi Hollandalı bir firma sahibini Akşar’a getirdiklerini belirten Güner, yapılan çeşitli incelemelerin ardından arazinin elma yetiştiriciliğine gayet uygun olduğunun belirlendiğini kaydetti.

Pazar sorunu yok

Halen 22 dönüm arazide 8 bin adet dikili bodur elma fidanı olduğunu ve bu sayıyı 11 bine çıkarmayı hedeflediğini söyleyen Güner, bir ağaçtan ortalama 15 kilo elma aldığını ve yetiştirdiği elmalarla ilgili pazar sorunu yaşamadığını dile getirdi.

“Bayburt elması neden olmasın?”

Bahçeyi kurarak Bayburt’taki diğer meyve yetiştiricilerine de örnek olmayı amaçladığını ve bu işe yeni başlayacaklara her türlü teknik desteği vereceğini belirten Güner, “Amasya elması olduğu gibi Bayburt Elması neden olmasın” ifadelerini de sözlerine ekledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.