Çanakkale'de bir öğün yemek

Çanakkale Zaferi’nin 98. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen etkinlikler devam ediyor.

Çanakkale'de bir öğün yemek

Bayburt Postası - Çanakkale Zaferi’nin 98. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen etkinlikler devam ediyor. Erdemli Kalemler Derneği tarafından düzenlenen ve Çanakkale savaşında askerin bir öğünlük yemeğinin vatandaşlara ikram edildiği program büyük ilgi gördü. 

Çanakkale bilincinin oluşması adına düşünülen ve zor şartlarda ekmek ve üzüm hoşafından oluşan askerin bir öğünlük yemeğinin ikram edildiği anma programında ‘Koca Çınar Çanakkale’ adlı tiyatro gösterimi de sahnelendi.

Şair Zihni Kültür Merkezi’nde gerçekleşen anma programına Vali Yardımcısı Ali Gökay, Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, İl Sağlık Müdürü Zülkarni Özbek, dernek yöneticileri, öğretmenler ve davetliler katıldı.

“Yürekler Çanakkale ile ürperir”

Regaip ÖzelerŞair Zihni Kültür Merkezi’nde gerçekleşen anma programında bir konuşma yapan Erdemli Kalemler Derneği yönetim kurulu üyesi Regaip Özeler, "Yürekler Çanakkale ile ürperir. Düşünceler onunla şahlanır. Bu eşsiz destan, anaların gözyaşı, milletimizin onur ve sevdasını koruma sevdası, kahraman Mehmetçiğin canı ve kanı olmuştur. Çanakkale Zaferi, kahraman yiğitlerimizin dünyayı hayrete bırakan, Müslüman Türk’ün iman ve azminin, güç ve kuvvetinin canlı bir belgesi, mağrur ve zalim küfrün hakkın karşısında mağlubiyeti ve maddenin mana önünde ezilip yok olmasıdır" dedi.

“Bizler vatanı için, milleti için, namusu için canını ortaya şehitlerimizi ve çekilen sıkıntıları çok iyi bilmeli, tarihten dersler almalı ve geleceğimize emin adımlarla yürümeliyiz. Eğer bu vatan için bu din için çekilen sıkıntıları bilmez tarihimize sahip çıkmazsak asla geleceğimizi sağlam temeller üzerine kuramayız” diyen Özeler,  “Bizlere emanet ettikleri bu kutsal vatan toprakları bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da milletimiz tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır” diye konuştu.

“Koca Çınar Çanakkale” sahnelendi

Anma programı Çanakkale destanı ve cephe gerisinde yaşanan olayların canlandırıldığı “Koca Çınar Çanakkale” gösterimi ile devam etti.

Sınıf Öğretmeni Murat Köse’nin yönettiği ve Erdoğan Şahinoğlu’nun müzikleriyle eşlik ettiği oyun izleyicilerden yoğun alkış aldı.

Tiyatro oyununda Bayburt Üniversitesi öğrencileri; Ahmet Emre Hekimoğlu, Ahmet Demir, Ali Rıza Bayrakoğlu, Azize Dursun, Betül Umarusman, Ceren Özdemir, Elif Karaaslan, Fatih Telli, Hatice Şenol, Gülsüm Damar, Köksal Altınkaya, Mehmet Sargün, Mahmet Akif Güvenç, Mustafa Kabul, Recep Özdemir ve Seher Yılmaz rol aldı.

“Herkes sahnede kendisinden bir şey bulsun istedik”

Oyunla ilgili değerlendirmede bulunan  yönetmen Murat Köse, "Biz bu vatan toprağında yaşıyorsak ömrümüzün zekâtını Çanakkale için vermek zorundayız. Onlar asla ve asla geri dönmeyi düşünmediler. Onlar madem ki geri dönmeyi düşünmediler, biz o şehitlerimiz için niye çalışmayalım? Geçen yılda Çanakkale ile ilgili bir çalışma yapmıştım. Ömrüm oldukça Çanakkale’yi işlemeye devam edeceğim." dedi.

Oyunun farklı bir konseptte hazırlandığını da vurgulayan Köse, "Şu iyi bilinmelidir sadece görüntülerle duygulara hitap edemiyorsunuz. Bunun için değişik zeka türlerine seslenerek zihinlerde Çanakkale adına iz bırakmak istiyoruz. Bunun için de şiir, türkü, sahne gösterimi, müzik, slayt, sunum, ışık gibi bütün herkese hitap etmeye çalıştık. Herkes sahnede kendisinden bir şey bulsun istedik. Kimi tiyatroyu sever, kimi romantiktir türküyü sever, kimi şair ruhludur şiir koyduk, kimi ışık efektinden hoşlanır, ışıkları ona göre seçtik. Seyirciyi hazır ettikten sonra da gösteri kendiliğinden anlamını buldu" diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.