Astımı olanlar, bayram sofralarına dikkat!

Bayramda kurulan ziyafet sofralarının astımı tetiklediği açıklandı. Ziyaretlerin ziyafete dönüştüğü bayramlarda astım hastalarının kendilerine daha çok dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, bayramlarda beslenmeye gösterilen özen azaldığı için alerjik astımı olanların ataklarının arttığını belirtti...

Astımı olanlar, bayram sofralarına dikkat!

Bayburt Postası - Bayramda kurulan ziyafet sofralarının astımı tetiklediği açıklandı. Ziyaretlerin ziyafete dönüştüğü bayramlarda astım hastalarının kendilerine daha çok dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, bayramlarda beslenmeye gösterilen özen azaldığı için alerjik astımı olanların ataklarının arttığını belirtti.

Açıklamasında, beslenmenin astım hastaları için çok daha fazla önem taşıdığına dikkat çeken Prof. Tabak, astım ve reflü arasındaki ilişkiye dikkat çekerek, astım hastalığında akciğerlerdeki havanın hapsolmasına bağlı diyaframın aşağı itildiğine ve mide başının gevşediğine vurgu yaptı. Bu durumun midedeki asitli içeriğin yutma borusundan yukarı taşmasına bağlı olarak reflüyü oluşturduğuna değinen Prof. Tabak, reflü sonucu mideden yukarı çıkan asitin önce soluk borusuna sonra bronşlara ve ses tellerine uzandığını ve öksürük oluşturduğunu ifade etti.

Prof. Tabak, reflü sorununun beslenmeyle doğrudan ilişkili olduğu için, bazı gıdaların tüketilmesiyle arttığını belirterek, kakaolu gıdalar başta olmak üzere, kafein içeren kola, çay ve kahvenin yanı sıra çiğ sarımsak, çiğ soğan ve çiğ domatesin midede asit salgısını artırdığını, aşırı yağlı yemeklerin midenin boşaltılmasını geciktirerek reflüyü artırdığını vurguladı.

Taze etin hazmı zor!

Kurban Bayramı’nda taze ve yağlı et tüketiminin de daha fazla olduğunu söyleyen Prof. Tabak, taze etin hazmının zor ve mideyi terk etme süresinin uzun olduğuna dikkat çekti. Özellikle gece, geç saatlerde yemek yenilmesi sonrasında hemen yatıldığında midedeki içeriğin yutma ve soluk borusuna kaçmasıyla reflünün oluşabileceğini belirtti.

Taze etin hazmı kolaylaştırması için birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmesi gerektiğini de söyleyen Prof. Tabak, astım hastaları için Kurban Bayramı için şu önerilerde bulundu:

“Öğünlerin bir anda çok fazla gıda içermemesini, sık sık azar azar yemek yenmesi, kakao ve çikolatanın yerine şekerleme veya sütlü tatlıların tercih edilmesi, kızartmaların sofrada yer almamasını onun yerine ızgara tercih edilmesi ve reflüyü önlemek adına yatmadan önceki 2 saat süresince yemek yenilmemesi önerilir”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.