Ağabeyine hayat oldu

Anadolu Gençlik  Derneği (AGD) Bayburt Şube Başkanı Halil İbrahim Coşkun, Erzurum’da yaşayan ve böbrek yetmezliği teşhisi konulan ağabeyine hayat verdi...

Ağabeyine hayat oldu

Bayburt Postası - Anadolu Gençlik  Derneği (AGD) Bayburt Şube Başkanı Halil İbrahim Coşkun, Erzurum’da yaşayan ve böbrek yetmezliği teşhisi konulan ağabeyine hayat verdi. Erzurum’da doğalgaz tesisatı işiyle uğraşan ve 2 yıl önce kronik böbrek yetmezliği ve hipertansiyon hastalığı nedeniyle çalışamaz duruma gelen 42 yaşındaki kardeşi Mustafa Coşkun’a böbreğini veren AGD Bayburt Şubesi Başkanı Halil İbrahim Coşkun (39), ağabeyini hayata tutundurdu.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde gerçekleştirilen başarılı ameliyatın ardından 1 hafta aynı hastanede gözetim altında kaldıktan sonra Bayburt’a dönen Halil İbrahim Coşkun, kardeşinin hayata tutunmasına vesile olduğu için mutlu olduğunu söyledi.

Ağabeyinin 3 yıl önce çeşitli şikayetlerle Palandöken Devlet Hastanesi’ne gittiğini fakat bir hastalığının olmadığı gerekçesiyle geri gönderildiğini söyleyen Coşkun, 2 yıl önce ise aynı şikayetlerden dolayı bu defa Erzurum Bölge Araştırma Hastanesi’ne başvurduğunu ve yapılan tahliller sonucu kronik böbrek yetmezliği ile hipertansiyon hastalığı teşhisi konulduğunu anlattı. Coşkun, “7 yaşlarında iken bir hastalık geçirdi. Şuan ki durum oradan kalma diye düşünüyoruz. Birde çocuk yaşta tuza aşırı tüketirdi.  Bu duruma çok üzüldük. Tahlilleri verdik, ailemizde bir çok kişinin böbreği uygun çıktı ama içlerinde sağlık açısından en uygun bendim. Kardeş olunca da bu tür şeyler söz konusu olmuyor” dedi.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde başarılı bir operasyonla böbreğini kardeşine verdiğini söyleyen Coşkun, “Erzurum Araştırma Hastanesi’nde ameliyat gerçekleşti. Allah devletimizden razı olsun. Çok başarılı bir ameliyat geçirdik. Ameliyat günü 84 kiloydu abim, ameliyattan 3 gün sonra 72 kiloya düştü. Böbrek çalışınca kanda dolaşan idrarı atmış oldu. Şimdi ikimizin de sağlığı çok iyi. Tabi özellikle abim 1 sene çok iyi dikkat edecek kendisine. İnşallah sağlığına kavuştu” diye konuştu.

Ağabeyine böbreğini verme kararında eşinin çok desteğini gördüğünü söyleyen Coşkun, “Bu durum olması gereken bir durumdu.1 ay kadar evimde istirahat edeceğim. Allah’ın izniyle  sonrasında hayatımıza devam edeceğiz. Özellikle bu tür durumlarda eşlerin iyi bakışı da çok önemli. Ben bu konuda eşime çok teşekkür ediyorum. Bana çok desteği oldu” dedi.

Nakil, organ bağışı haftasında gerçekleşti

Öte yandan iki kardeş arasındaki böbrek nakli operasyonu organ bağışı haftasında gerçekleşti. Türkiye’de organ naklinin iyi anlatılamadığını da ifade eden Coşkun, kardeşine hayat verirken, organ bağışı için örnek olduğunu da söyledi. Coşkun, “İnsanlar böbrek verince yarım insan olunacağını zannediyor. Oysa Tıp dünyası insan sağlığı açısından yüzde 1 dahi bir sıkıntı olacağını tespit ettiği anda nakli yapmıyor. Halbuki sağlıklı bir insan vücudundaki böbreklerden sadece biri yüzde 30 çalıştığı anda insanın tüm ihtiyacı görülüyor. Sağlık Bakanlığı bu konuda daha iyi bilgilendirme yapması lazım. Diyalize terk etmek adeta ölüme terk etmek gibi bir şey. Bu konuda insanlara iyi bir örnek olduğumuzu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.