Avrupa Müze Ödülü Bayburt'a geliyor!

Baksı Müzesi, Avrupa Müze Ödülü’ne layık görüldü. Aralarında Türkiye’den Sabancı Müzesi ile Masumiyet Müzesi’nin de bulunduğu Avrupa’nın birçok ünlü müzesini geride bırakan Baksı Müzesi, EMYA jürisi tarafından üç adaydan biri olarak seçildiği ödülün sahibi oldu.

Avrupa Müze Ödülü Bayburt'a geliyor!

Bayburt Postası - Baksı Müzesi, Avrupa Müze Ödülü’ne layık görüldü. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) tarafından verilen ödülün 2014 yılı sahibi açıklandı. Prof. Hüsamettin Koçan önderliğinde kurulduktan sonra müzecilik alanında sanat dünyasının dikkatini çeken Baksı Müzesi, artık Avrupa’nın da en iyilerinden biri haline geldi.  Aralarında Türkiye’den Sabancı Müzesi ile Masumiyet Müzesi’nin de bulunduğu Avrupa’nın birçok ünlü müzesini geride bırakan Baksı Müzesi, EMYA jürisi tarafından üç adaydan biri olarak seçildiği ödülün sahibi oldu.

AKPM’nin Kültür, Bilim, Eğitim ve Medya Komitesi, bugün ödüle aday olarak gösterilen üç müze ile ilgili yapılan oylamanın ardından ödülün sahibinin Baksı Müzesi Halk Sanatları Araştırma Uygulama Merkezi olduğunu duyurdu.

Müze Ödülü Raportörü Vesna Marjanoviç tarafından yapılan açıklamada, ödüle layık görülen Baksı Müzesi’nin, bir toplumun kültürel mirasını yerel olarak nasıl adapte edeceğini gösteren, ilham verici bir model olarak seçildiğini belirtti. Marjanoviç, “Bu müze, yönetişim ve onunla ilişkili faaliyetler, Avrupa Faro Sözleşmesi Konseyi’nin ilkeleri ile ilgili olarak bir toplumun kültürel mirasını yerel olarak nasıl adapte edeceğini gösteren, ilham verici bir model olarak sunmaktadır” dedi.

Liverpool Müzesi’ndeki özel ödül,  Baksı Müzesi’ne teslim edilecek

1977 yılından beri, Avrupa kültür mirasının anlaşılmasında önemli katkılarından dolayı her yıl bir müzeyi ödüllendiren Avrupa Müze Ödülü Konseyi, müze ödülünü 2014 yılı için Baksı Müzesi’ne layık gördü. Joan Miró tarafından yapılan "La femme aux sivri seins" adlı bu özel ödül yeni sahibine törenle teslim edilecek. Geçtiğimiz yıl Liverpool Müzesi’nin kazandığı ve 1 yıl süreyle müze bünyesinde sergilendiği ödül, Paris'te yapılacak olan takdim töreninin ardından Bayburt’a getirilecek. Ödül, 1 yıl süreyle Baksı Müzesi’nde kalacak.

Ödülün Türkiye’deki üçüncü sahibi

AKPM tarafından kurulduktan sonra 1977 yılından itibaren her yıl Avrupa Müze Forumu’nun seçtiği müzelerin başarısını taçlandırmak için verilen Avrupa Konseyi Müze Ödülü’nü Türkiye’ye ilk defa İstanbul Arkeoloji Müzesi taşımıştı. 1993’teki bu başarının ardından 2004’te Edirne Sağlık Müzesi tarafından kazanılan aynı ödülü bu defa Baksı Müzesi kazandı. Letonya’dan Zanis Lipke Memorial ve İsveç’ten Bildmuseet müzeleriyle birlikte yılın müzesi ödülüne aday olan Bayburt’un ilk ve tek müzesi, aynı onuru Türkiye adına elde eden üçüncü Türk müzesi oldu.

Öte yandan AKPM tarafından yılın müzesine verilen ve müzeciliğin Oscar’ı olarak kabul edilen EMYA Ödülü’nü Türkiye’den Anadolu Medeniyetler Müzesi kazanmıştı. Yılın müzesine verilen bu büyük ödüle layık görülen Anadolu Medeniyetler Müzesi, aynı zamanda ödülün Türkiye’deki ilk ve tek sahibi olurken, diğer EMYA Özel Ödülü, Avrupa Konseyi Jüri Özel Ödülü ve Avrupa Konseyi Müze Ödülü olmak üzere Türkiye adına çeşitli ödüller de kazanıldı. Avrupa Konseyi Jüri Özel Ödülü 1984’te Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ne,  Avrupa Konseyi Müze Ödülü 1993’te İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne ve 2004’te Edirne Sağlık Müzesi’ne, son olarak EMYA Özel Ödülü ise 2007’de İstanbul Modern’e verilmişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.