“İhlasın en güzel örneği Hazreti Peygamber”

Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında ‘Hz. Peygamber, Din ve Samimiyet’ adlı konferans düzenlendi.

“İhlasın en güzel örneği Hazreti Peygamber”
Bayburt Postası - Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında  ‘Hz. Peygamber, Din ve Samimiyet’ adlı konferans düzenlendi. Şair Zihni Kültür Merkezi’ndeki konferansa Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer, Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, İl Emniyet Müdürü İsa Bülent Kaya, İl Müftüsü Kemalettin Aksoy, kurum amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Nasrullah Hacımüftüoğlu samimiyet, ihlas, sıdk, sadakat, vefa ve bu kavramların zıddı davranışlar içeren riya ve münafıklık gibi kavramlar hakkında genel bilgi verdi.

Prof. Hacımüftüoğlu şunları söyledi:

"İhlasın en güzel örneğini Hz. Peygamberdir. Hz. Peygamber çok muhlis bir şekilde, samimi bir şekilde tebliğ ettiği dinin mensubu idi. Bazıları din sistemi kurar fakat o sistemin samimisi olmaz. Hz. Peygamber Kur’an-ı hayatına tatbik eden ilk şahsiyettir. Hanımına sorulmuş: ‘Peygamberin ahlakından söz eder misiniz? Demiş ki: ‘Kur-an-ı Kerim’i okuyun baştan sona kadar.’ O halisti, muhlisti. Peki, ashab-ı kiram nasıldı? Ashab-ı kiramın da çok samimi bir şekilde salabet-i diniyesi hasıl olmuştu. Kafirlerin ve müşriklerin baskılarına zerre kadar aldırmayan bir birinci nesil, bir altın halka teşekkül etmişti. Mesela Ammar bin Yasir’i düşünün, babasını düşünün, o ailenin maruz kaldığını eza ve cefayı düşünün. Kim tahammül edebilir? Zerre kadar inançlarından taviz vermiyorlar.  Hubeyb yine bir köledir. Bunu kızgın çölde yatırır, ellerini ayaklarını bağlar eza ve cefa ederlerken efendisi müşrik diyor ki ‘Hubeyb, sana bir şey söyleyecem:  İnandığın Muhammed benin yerimde olsaydı keşke’ der misin? Keşke o benim yerimde olsa da şu cezayı o yese dersen seni serbest bırakacağım’ dediğinde,  ‘Behey müşrik, haşa O’nun bir kılını bile ben buraya reva görmem. Ben ölürsem onun yolunda ne gam ki?’ İşte bu bir salabettir. Bu din o samimiyet sayesinde Mekke’nin o susuz vadisinden çıkmış bugün de Bayburt’un bu güzel Çoruh’unun kenarında kutlanıyor. Bu samimiyet, ihlas olmasaydı, ashabın bu samimiyeti, baştaki neslin bu samimiyeti olmasaydı, onlardan sonra gelenler yine tehalük derecesinde bu samimiyete bağlı olmasalardı bu din yaşayamazdı. Samimi Müslümanlar sayesinde din bu güne kadar gelmiş. Yine bizim milletimizi samimi bir şekilde bu dine sarılmıştır ki elhamdülillah hiç şikâyetçi değilim, elbette ki bazı eksikliklerimiz olacak. Gelişmeler gayet çok güzel, daha da güzel olacak inşallah. Ben Bayburt’u çok iyi bilirim. Bayburt dini için ölüme hazırdır."

Programda Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen mektup ve şiir yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. 

Ortaokullar arası Peygamber Efendimize mektup yazma yarışmasında; birinci Hayriye Medine Köse’ye Vali Mükerrem Ünlüer, ikinci Zeynep Sıla Çalışkan’a Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, üçüncü olan Zeynep Aydır’a ise Belediye eski Başkanı Hacı Ali Polat tarafından ödülü verildi.

Şiir yarışmasında ise birinci Hicret Öksüz, ikinci Serdar Uçar ve üçüncü Adem Zengin’e ödülleri İl Emniyet Müdürü İsa Bülent Kaya tarafından verildi.

Konferansa katkılarından dolayı Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu’na, Vali Mükerrem Ünlüer ve Bayburt Müftüsü Kemalettin Aksoy tarafından 7 ciltlik ‘Hadislerle İslam’ kitabı takdim edildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Osman Yücesoy 10 yıl önce

Sevgili hocamız yazınız güzel, yalnız şu hususu hatırlatmak gerekirse. hz muhammed a.s.m.bayburttaki sahabesi"hz.abdülvehhab gazidir. Dolayısıyla cümlesine selam ve selat olsun kutlu doğum haftasıda kutlu ve mutlu olsun.saygı ile. not:sahabe"abdülvehhab gazi.r.a.için kaynak:t.diyanet vakfı ansiklopedisi.cilt.5 sayfa.206.battalname,de.iyi günler.

Avatar
hayrie mumun 10 yıl önce

bu is sana gyore deyl supur at arkasindan