Bayburt'ta teravih sonrası Osmanlı Şerbeti ikram ediliyor

Bayburt'ta teravih namazları sonrası vatandaşlara Osmanlı Şerbeti ikram ediliyor.

Bayburt'ta teravih sonrası Osmanlı Şerbeti ikram ediliyor

Bayburt Postası - Ramazan ayının unutulmaya yüz tutmuş geleneklerinden biri olan Ramazan şerbeti ikramı, Bayburt Belediyesi tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. Geleneksel kıyafetleriyle camiden çıkanlara sırtına yüklediği bakır güğümle şerbet ikram eden Ufuk Kalekahyası adlı belediye çalışanı, cami cemaatinin ağzını buz gibi şerbetle tatlandırıyor. 

7-8 bitkinin karışımıyla hazırlanan ve buz gibi tadıyla damak şaklatan Ramazan şerbeti, Bayburt'ta teravih namazı sonrası öncelikle Ulu Camii ve Yakutiye Cami cemaatine ikram edildi. Bayburt Belediyesi Ramazan Şerbeti uygulamasını diğer camilere de yaydı. 30 günde 30 camide Ramazan Şerbeti ikramı yapılmış olacak. 

Osmanlı geleneği unutulmuyor, eşsiz lezzet yoğun ilgi görüyor 

Özel tarifle hazırladığı şerbeti namazdan çıkan cemaate sırtına aldığı bakır güğümle, beline doladığı bardaklara dökerek ikram eden Ufuk Kalekahyası, Ramazan şerbetini Bayburt Belediyesi organizasyonuyla Bayburtlularla buluşturduğunu söyledi.

Uzun yıllardır bu işi yaptığını anlatan Ufuk Kalekahyası, "Yaklaşık 15 yılı aşkın bir süredir geleneksel olarak Ramazan akşamlarında teravih namazı sonrası, cami çıkışında her camimizin önünde cami cemaatine, vatandaşlarımıza geleneksel Osmanlı şerbeti ikram ediyoruz. Bunu Bayburt Belediyemizin ikramı olarak sunuyoruz. Şerbetimiz kendi üretimimiz, kendimiz yapıyoruz. Şerbetin içerisinde 7-8 farklı lezzet var. İçenlerin genelinden olumlu dönüşler alıyoruz, İnşallah şifa olur. Bir geleneğimizi devam ettirirken, bir yanda da şifa olmasını temenni ediyoruz. Bu örf, adetimizi devam ettiren Bayburt Belediye Başkanımız Hükmü Pekmezci ve ekibine ben Bayburtlular ve kendi adıma teşekkür ediyorum. İnşallah bizden sonraki nesillerde de bu geleneğimiz devam eder" dedi.

Namaz sonrası buz gibi şerbetin iyi geldiğini söyleyen Çetin Çırak isimli vatandaş, "Şerbetin tadını çok beğendim bu örf, adetler bizi çok sevindiriyor" diyerek konuştu. 

Bayburt Belediyesine ikramından dolayı teşekkür eden Fethullah Güngör isimli bir diğer vatandaş ise, "Teravih namazımızı kıldık, çıkışta belediyemiz sağ olsun şerbet ikramında bulundu. Şerbetimiz çok güzeldi, içindeki tarçın ve karanfil şerbete ayrı bir lezzet katmış. Yapanların ellerine sağlık, teşekkür ederiz, var olsunlar" ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.