Kurtuluş coşkusu İnegöl’de başladı

Bayburt’un Düşman İşgalinden Kurtuluşu’nun 96. Yıldönümüne sayılı günler kala Bayburt’taki hazırlıklar sürerken ülke genelinde Bayburt derneklerinin kutlamaları da başladı.

Kurtuluş coşkusu İnegöl’de başladı
Bayburt Postası - Bayburt’un Düşman İşgalinden Kurtuluşu’nun 96. yıldönümüne sayılı günler kala Bayburt’taki hazırlıklar sürerken ülke genelindeki geleneksel kutlamalarda başladı.

Kurtuluş etkinliği kapsamında ilk programı İnegöl Bayburt derneği tarafından gerçekleştirildi. İnegöl Bayburtlular Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından, önceki akşam Kurtuluş Gecesi düzenlendi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği ve halayların çekildiği gece de ünlü ses sanatçısı Latif Doğan sahne aldı.

Gölbaşı Alyans Düğün Salonunda düzenlenen programa, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Cerrah Belediye Başkanı İsmail Karaman, İlçe Emniyet Müdürü Şükrü Kaplan, CHP İlçe Başkanı Turhan Neşe, MHP İlçe Başkanı Fahri İnkaya, MHP Belediye Başkan Adayı Fikret Fidan, SP İlçe Başkanı Ertan Sütçü, SP Belediye Başkan Adayı Salih Berber, SP İl Genel Meclis Üyesi Fahrettin Bayraktar, Bayburt Dernekleri Federasyonu Başkanı Köksal Saka, bazı oda ve dernek başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

“Bayburt 5 bin yıllık bir Türk şehridir”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından programın açış konuşmasını yapan İnegöl Bayburtlular Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İskender Kacır, “Şanlı Bayburt’umuzun tarihi milattan önce 3000’li yıllara kadar uzanmaktadır. Bayburt yaklaşık olarak 5 bin yıllık bir Türk şehridir. Bugüne kadar birçok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapmıştır. Milattan önce Azziler, Kimmerler, İskitler, Haldiler, Medler, Persler ve Roma İmparatorluğunu misafir etmiştir. Milattan sonra ise Emeviler, Bizanslılar, Selçuklu ve en sonunda gerçek sahibi Osmanlı Devletinin saltanatına dahil olmuş Osmanlılarca sancak merkezi yapılmış Erzurum, Tekman, İspir, Diyarbakır, Ağlet ve Bağdat Bayburt’a bağlanmıştır” dedi.

Bayburt’un tarihte birçok savaşa sahne olmuş ve büyük acılar yaşamış bir şehir olduğunu söyleyen Kacır,  “Bu acıların en yakın tarihte olanı 1828 ve 16 Temmuz 1916’da Rusların Bayburt’a girmesi ile onların işbirlikçisi Ermeniler ile halka pek çok zülüm yapmışlardır. Bayburt’un önde gelen kişileri de dahil olmak üzere yüzlerce kişiyi taş mağazalara kapatıp diri diri yakmışlardır.  Bayburt evliyalar, enbiyalar ve sahabi efendilerimizin bulunduğu bir kenttir. Duduzar’da Eyüp Sultan Hazretlerinin amcasının oğlu Abdulvehab Gazi Hazretleri yatmaktadır. Bizler İnegöl’de Bayburtlular olarak örf, adet ve kültürümüzden ödün vermeyeceğiz, birlik ve dirlik içerisinde olacağız” diye konuştu.

Bayburt Dernekleri Federasyonu Başkanı Köksal Saka ise, “Bayburt birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, güzide şehirlerimizden birisidir. Bayburt haşmetli ve heybetli duruşuyla, tepede Bayburt Kalesi ile Duduzar’daki şehitleriyle, Ulu camisiyle,  güzel bir Anadolu şehridir. Bayburtlu denince akla çalışkan, yetenekli, fakirin yanında olan ve düşküne koşan gelmektedir. Bayburt her yerde adından söz ettiriyor” dedi.

Bayburt’un merkez nüfusunun 36 bin olduğunu belirten Belediye Başkanı Alinur Aktaş’da, “Bizim Kemalpaşa mahallesinin nüfusu 40 bin civarında. Ama Bayburt gerçekten çok güzel bir şehir. İnegöl’ümüz Türkiye’nin dört bir yanından göçüp gelen insanlarıyla çok daha güzel. İnegöl, bu haliyle renkli bir çiçek bahçesi. Bu bahçede bulunan çiçeklerin renkleri de ayrı bir güzel. Türkiye ise hatırı sayılır bir ülke. Ama bizim daha çok ülkemize ve milletimize sahip çıkmamız gerekiyor. Birlik ve beraberliğimizi devam ettirdiğimiz sürece, bu gücü kimsenin asla yıkamayacağını hatırlatmak istiyorum” şeklinde konuştu.

Latif Doğan coşturdu

Konuşmaların ardından Bayburtlular Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Folklor ekibi, Bayburt yöresi halk oyunlarından oluşan bir gösteri sundu. Daha sonra sırasıyla yöresel sanatçılar Muhsin Bayburtlu ve Nuray Aksoy sahne aldı. Protokol üyeleri ile vatandaşların uzun süre halay çekip eğlendiği  gecede, ünlü ses sanatçısı Latif Doğan’ın sahne almasıyla, davetliler unutulmaz bir gece yaşadı.

Gecenin sonunda, programın düzenlenmesine sponsor olan firmalara ve derneğe verdiği  destekten dolayı Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a birer teşekkür plaketi takdim edildi.

Haber - Foto: Yıldırım Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.