Erdoğan: “Dünya 5’ten büyüktür“

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinin BM’yi etkisiz hale getirdiğini söyledi.

Erdoğan: “Dünya 5’ten büyüktür“
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinin BM’yi etkisiz hale getirdiğini söyledi

BM Genel Kurulu’na hitap eden Recep Tayyip Erdoğan, Filistin’de yarım asırdır devam eden sorunun bölgedeki birçok meselenin temel kaynağı olduğunu hatırlattı. Erdoğan, Gazze’deki ablukanın kaldırılmasını ve iki devletli çözümün siyasi, insani ve ahlaki bir sorumluluk olduğunu dile getirdi. Erdoğan, bu konuda artık icraata ihtiyaç olduğunu vurguladı.
“Dünya, 5’ten büyüktür.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi’nin veto hakkına sahip daimi 5 üyesinin dünya gerçekleriyle bağdaşmayacak şekilde BM’yi etkisiz hale getirmesinin küresel vicdanın kabul edebileceği bir durum olmadığını söyledi. Erdoğan, “Tüm alınan kararlar, bakıyorsunuz, bir ülkenin iki dudağı arasındadır.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Filistin’de sadece birkaç ay içinde 2 binden fazla masum insan katledilirken BM gereken çözümü üretememiştir. Suriye’de dört yıldır 200 binden fazla kişi katledilirken, 9 milyona yakın insan yer değiştirirken, BM yine etkili çözümler sunamamıştır.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, kimyasal silahlarla ilgili hassasiyet gösteren fakat konvansiyonel silahlarla 200 bin kişinin katledilmesini suç telakki etmeyen zihniyeti sorguladı.

Mısır’da darbe karşıtı binlerce masum insanın katledilmesini BM ve demokratik dünyanın sadece izlediğini dile getiren Erdoğan, “Ve bu darbeyi yapan kişi meşrulaştırılıyor. Eğer demokrasi diyorsak, sandığa saygı duyalım. Yok, demokrasi değil de darbeyle gelenleri savunacaksa o zaman bu BM niye var diye merak ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Irak’taki kontrolsüzlük, terör ve göç dalgası konusunda BM’nin etkisiz kaldığını dile getiren Erdoğan, “Küresel ve bölgesel sorunlara çözüm konusunda daha hızlı ve etkili kara alma mekanizmaları kurulmalı, BM doğruyu savunma konusunda çok daha cesur olmalıdır.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.