Çanakkale'den Bayburt'a kadar uzanan destan

Çanakkale’de şehit düşen kahramanların geride kalan gazi arkadaşları, Çanakkale’den sonra Bayburt’u da kapsayan şark cephesinde destan yazan kahramanlardı.

Çanakkale'den Bayburt'a kadar uzanan destan
“Çanakkale'den gelmiş olan bu taburlar orada edindikleri tecrübe sayesinde son zamana kadar asabına hakim olup düşmanı 200 metreye yanaştırdıktan sonra şiddetli piyade ve makineli ateş ile düşman saflarını yerlere seriyor. Kalanları da bomba ve hücumları ile tart ve perişan ve esir ediyordu. Bugün Kaledere cephesinde mevziin kilidi olan Aho Tepesi'ne bizzat çıkarak bu noktanın tahkim ve şiddetle müdafaasını emrettim. İki haftadan beri devam eden Kaledere muharebesi artık bugün neticelenmişti. Düşmanın beş alayına karşı dört Türk alayı mevziini müdafaa etmiş ve Ruslara binlerce maktul verdirerek bütün hücumları püskürtmüştü”



Çanakkale’de şehit düşen kahramanların geride kalan gazi arkadaşlarını bu tarihi sözlerle anlatan Mareşal Fevzi Çakmak Paşa’nın sözünü ettiği o taburlar, Çanakkale’den sonra Bayburt’u da kapsayan şark cephesi kahramanlarıydı aynı zamanda.

16 Şubat 1916’da Erzurum’u işgal ettikten sonra Erzincan’a ulaşmak üzere ilerleyen Rus Ordusu’nun Bayburt’a saldırmaya hazırlandığı günlerde, Çanakkale’deki görevini tamamlayan 5. Kolordu'nun 10. ve 13. Tümenleri de, Bayburt’a hareket emri almıştı.

Harbiye Nazırı Enver Paşa'nın emriyle 18 Şubat 1916'da yola çıkan bu birliklerin 13. Tümeni, şehre ulaştığında Kop Savunması çoktan başlamıştı.

Şubat 1916’da oluşturulan ve yer yer çarpışmaların yaşanmaya başlandığı Kop Savunması'nın şiddeti artarken, takviye birlikleri hareket emrinden 1,5 ay sonra henüz Bayburt’a ulaşmıştı. 5. Kolordu’nun şehre giren ilk birlikleri 13. Tümen, o gün birlikte savaşacakları Bayburt halkı tarafından coşkuyla karşılanmıştı.

Çanakkale’den gelen birliklerin komutanı Fevzi Çakmak Paşa da şehirdeki karargahını 20 Mart 1916'da kurdu. Kop Müdafaası’nda istihkam edilen Bayburtlu gönüllü milisler ile birlikte Deli Halid Paşa komutasındaki Çoruh Müfrezesi'ne destek verecek olan bu birliklerin, Fevzi Çakmak Paşa’nın ifadesine göre Çanakkale’den sonra bir kere daha destan yazacakları anlaşılmıştı.

Fevzi Çakmak Paşa, şark cephesinde ya yeni bir destan gazisi ya da şehit olmaya gelen Çanakkale’nin kahraman gazileri ile birlikte Bayburt'u da kapsayan bölge halkını tarihe şu sözlerle düşürüyor:

“Çanakkale'nin tecrübeli kıtaları yerli efrada da nümunei imtisal olarak her ikisi birbirleriyle fedakârlık ve kahramanlıkta yarışa çıkmışlardı. Burada mağlup olan düşman Trabzon ve Kop cephelerinden taarruzlarına devam ile Çoruh cephesinin yanlarını tehdit ederek Bayburt'u zapta kıyam etmişti

*
‘Kop Dağları’nda 6 Ay’ notlarından/ Fevzi Çakmak - Büyük Harp'te Şark Cephesi Harekatı / Bayburt Postası

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.