Garpta Çanakkale Cephesi, şarkta Kop Savunması

1916'da dillere destan Çanakkale Savaşı'nın bitmesinin hemen ardından dillere destan bir başka cephe Bayburt’ta açılmıştı.

Garpta Çanakkale Cephesi, şarkta Kop Savunması
Bayburt Postası - Tüm yurtta olduğu gibi Bayburt’ta da, 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümü çeşitli etkinlikle kutlanmaya başlandı. Her yıl yurdun dört bir yanında düzenlenen 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi etkinlikleri, Bayburt’ta da çeşitli anma törenleriyle kutlanıyor.

Bundan tam 99 yıl önce Gelibolu Yarımadası'nda, ülkenin dört bir yanından sadece 'vatan' için sevdiklerinden kopup gelen binlerce kahraman Mehmetçik, gözlerini kırpmadan bu topraklar için şehit olurken, 9 Mart 1916’da düşman Gelibolu Yarımadası'ndan tamamen çekilmişti. Dünyanın görebileceği en şiddetli taarruza karşı 18 Mart 1915'ten 9 Mart 1916'ya kadar bir ‘Anadolu gövdesi’ gibi duran Çanakkale Cephesi'nin ardından bir başka destan da Kop Dağı’nda yazılmıştı. 

1914’te Birinci Dünya Savaşı’na girmek zorunda kalan Osmanlı İmparatorluğu’na karşı, batıda olduğu gibi doğuda da başka cepheler açılmıştı. Aynı tarihlerde dillere destan Çanakkale Savaşı'nın bitmesinin hemen ardından yine dillere destan bir başka cephe Bayburt’ta açılmıştı. İşte Anadolu'yu kasıp kavuran Birinci Dünya Savaşı'nın seyrini değiştiren bu cephelerden biri 2. Plevne olarak adlandırılan Halit Paşa komutasındaki 'Kop Savunması' idi.

Şubat 1916’da Türk Ordusu tarafından oluşturulduktan sonra yer yer çarpışmaların yaşanmaya başlandığı Kop Dağı’ndaki savaş, Mart 1916’da şiddetlendi. Aralıksız zor şartlarda tutulan ve General Yudenich komutasındaki Rus ordusuna büyük bir kayıp verdiren bu cephe, Temmuz 1916'da ise zorunlu olarak düştü.

'Milli Şehitlik' olabilmek için bekliyor!

1963 yılında, dönemin Bayburt Kaymakamı Sabahattin Çakmakoğlu, Garnizon Komutanı Kur. Alb. Bedrettin Demirel ve Bayburt Postası'nın kurucusu gazeteci Osman Okutmuş’un öncülüğünde Bayburt halkının katkısıyla yükselen Kop Şehitleri Anıtı, ‘Milli Şehitlik’ olabilmek için bekliyor! Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu’nun doğu cephesinin en önemli noktalarından biri olan ve Rus Ordusu’na aylarca geçit verilmeyen Kop Dağı’nda 9 bin 700 şehit düşmüştü.

1963 yılında, dönemin Bayburt Kaymakamı Sabahattin Çakmakoğlu, Garnizon Komutanı Kur. Alb. Bedrettin Demirel ve Bayburt Postası'nın kurucusu gazeteci Osman Okutmuş’un öncülüğünde Bayburt halkının katkısıyla yükselen Kop Şehitleri Anıtı, ‘Milli Şehitlik’ olabilmek için bekliyor!
1963 yılında açılışı, dönemin 3. Ordu Komutanı Orgeneral Refik Tulga, Gümüşhane Valisi Mustafa Karaer, Erzurum Valisi Hüseyin Meydanoğlu’nun katılımıyla gerçekleşen Kop Şehitleri Anıtı, Bayburt Kaymakamı Sabahattin Çakmakoğlu, Garnizon Komutanı Kur. Alb. Bedrettin Demirel ve Bayburt Postası'nın kurucusu gazeteci Osman Okutmuş’un öncülüğünde Bayburt halkının katkısıyla yükseldi.

Tarihe ‘İkinci Plevne’ olarak geçen Kop Savunması'nda şehit düşen ve her Bayburtlu’nun kalbinde abideleşmiş olan Kop Şehitleri anısına yapılan anıt ve çevresi, uzun yıllardır ‘Milli Şehitlik’ olmak için bekliyor!

İlgili haber: Kop Destanı'nın öyküsü

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.