Bilim dünyasının konuştuğu Bayburtlu!

Bayburtlu bilim adamı Doç. Nuh Gedik’in, uzun bir süredir üzerinde çalıştığı 3 boyutlu görüntüleme teknolojisinde geldiği son nokta, bilim dünyasında heyecanla karşılandı...

Bilim dünyasının konuştuğu Bayburtlu!

Bayburt Postası - Bayburtlu bilim adamı Nuh Gedik,  ışığın elektronlar üzerindeki etkisini 3 boyutlu göstermeyi başardı. Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) görev yapan Doç. Nuh Gedik’in, uzun bir süredir üzerinde çalıştığı 3 boyutlu görüntüleme teknolojisinde geldiği son nokta, bilim dünyasında heyecanla karşılandı.

Doç. Gedik, ekibi ile birlikte yaptığı çalışmada, çok hızlı lazer ışıklarını kullanarak geliştirdikleri üç boyutlu özel çekim yapabilecek bir kamerayla elektronların saniyenin katrilyondaki biri kadar bir zamandaki değişmeyi üç boyutlu bir şekilde kaydetmeyi başardı.

Dünyaca ünlü bilim dergisi Science dergisinde de yayınlanan ve bilim dünyasının dikkatini çeken çalışmanın proje maliyetinin 1 milyon dolar civarında olduğunu ve çalışmaların 5 yıl sürdüğünü söyledi.  Çalışma hakkında bilgi veren Doç Gedik, keşiflerinin çok farklı uygulamalarının olabileceğini söyledi. Gedik, “Sadece ışık kullanılarak, istenilen özelliklerde yeni maddelerin dizayn edilmesinin gelecekte mümkün olabilecek” dedi., “Normalde, maddelerin özelliklerini değiştirmek için, mesela iletkenden yalıtkana, ışığı geçiren bir maddeden geçirmeyen maddeye dönüştürmek için kimyasal yollarla o maddeyi değiştirmek gerekiyor. Hatta başka bir bileşiğini, bileşimini değiştirmek gerekiyor. Ama bu yöntemle buna hiç gerek kalmadan, hatta maddeye hiç dokunmadan sadece üzerine ışık göndererek, o maddenin enerji seviyelerini değiştirerek özelliğini değiştirmek mümkün" dedi.

Bayburt'ta başlayan hayatı, başarı hikayeleri ile dolu

Baş döndürücü bir hızla sürekli gelişen teknoloji alanında bilim dünyasının dikkatini çeken bir çalışmaya imza atan Doç. Nuh Gedik, 1980 Bayburt doğumlu. İlkokulu Bayburt’ta, ortaokulu İstanbul Gençosman’da bitiren Gedik, İstanbul Atatürk Fen Lisesi’nden mezun olduktan sonra Türkiye 7’incisi olarak Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’ne girdi. 5 yıllık üniversite eğitimini 3 yılda birincilikle tamamladı.

Master için ABD’ye giden Gedik’in araştırmaları ve yayınlanan makaleleri Massachusetts Institute of Technology (MIT) yönetiminin dikkatini çekti. Dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan MIT’te geçen yıl doçentlik unvanını aldı. Türkiye Genç Liderler ve Girişimciler Derneği’nin seçtiği en başarılı 10 gençten biri olarak ödüle layık görülen Gedik’in Ulusal Bilim Olimpiyatları’nda elde ettiği gümüş ve bronz madalyalarının yanı sıra Amerikan Ulusal Bilim Vakfı Kariyer Ödülü de bulunuyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.