Erken teşhis için geç kalmayın

Dünyada ve Türkiye’de kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan ölüm sebebi kanser…

Erken teşhis için geç kalmayın

Dünyada ve Türkiye’de kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan ölüm sebebi kanser… Kansere yakalanan kişilerin umutsuzluğa düşmesine gerek yok. Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Oktar Asoğlu kanserde erken teşhisin önemi üzerinde durdu. Prof. Dr. Oktar Asoğlu "Erken teşhisle başarılı sonuçlar elde etmek mümkün. Yapılacak en önemli şeylerden biri ise tarama programlarına katılarak kanseri erken saptamak ve sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmek. Erken yakalanmamış olan kanserlerde de gerek spesifik çalışma gerekse de teknolojik ve ilaç sanayisinde ki büyük gelişmeler, yüz güldürücü sonuçlara yol açmaktadır’’ dedi.

Laparoskopik teknik


Laporoskopik ve robotik cerrahinin sağladığı 16 kat büyüme ile doku ve organlar normal gözden daha iyi görünmesi daha başarılı ve iyi bir cerrahinin yapılmasına olanak sağlıyor. Karın kesisinin olmaması hastanın çok daha kısa sürede iyileşmesine ve eğer ek tedavi alması gerekirse hızla tedavisine dönmesine olanak sağlıyor.

Kansere karşı önlem alınacak püf noktalar


Kanser hepimiz için ürkütücü bir kelime… Çağdaş yaşamın, hayatı kolaylaştırma adına yarattığı kötü bir armağan… Çağımızın hastalığı kansere karşı dikkat edilmesi gereken, farkındalık yaratılması gereken en önemli konu beslenmek. Kendininiz için bir adım atın ve erkenden önleminizi alın…

- Yeterli ve dengeli beslenin!

Öğünlerde 4 besin grubundan yiyeceklerin yer aldığı dengeli menüler hazırlanmalı.

- Günde en az beş Porsiyon...

Bu beş porsiyonun en az 2 porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler veya portakal, limon gibi turunçgiller olmalı.

- Taneli tahılları tercih edin!

Rafine tahıllar ve saf şeker yerine tam taneli tahıllar tercih edilmeli.

- İşlenmiş kırmızı et yerine balık ve kurubaklagil tercih edin!

Özellikle yağ içeriği yüksek ve işlenmiş kırmızı et tüketimi azaltılmalıdır. Kırmızı et yerine balık, tavuk ya da kurubaklagiller tercih edilmelidir.

- Yağı azaltın!
Yağ alımının azaltılması için yemekler az yağla pişirilmeli, et yemekleri yağ eklenmeden kendi yağları ile pişirilmeli, kızartma kavurma gibi pişirme yöntemleri yerine haşlama, ızgara, fırında pişirme yöntemleri tercih edilmeli.

- Anneanne yemeklerine dönün!
Batı tipi beslenme yerine, geleneksel yemeklere yani annenizin veya anneannenizin hazırladığı o güzel yemeklere geri dönün.

- Günde bir elma yiyin!
Günde bir elma her derde deva ve kalın bağırsak kanserinden koruyucu bir meyvadır. Çünkü vücudun ihtiyacı olduğu günlük lif miktarını bir elmadan alabilirsiniz.

- Sigara ve tütünden uzak durun!

Sigara ve tütün alışkanlıklarınızdan bir an önce kurtulmanız daha uzun yaşamanızı sağlayacaktır.

- Besin yapıtaşlarını öğrenin!
Karbonhidratlar ve Kanser: Karbonhidratlar başlıca enerji kaynağımızdır. Gereksinimin üzerinde alınması obeziteye neden olur. Bunun yanı sıra, kepekli tahıl ürünleri, kurubaklagiller, taze sebze ve meyvelerin fazla tüketilmesi, posa alımını artırıp bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak kalın bağırsak-rektum kanserinin önlenmesinde etkindir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.