Ambulans helikopter 2 bin hasta kurtardı

Doğu Anadolu'da 8 yıl önce hizmete başlayan ambulans helikopter, bugüne kadar 2 bin hastanın hayatını kurtardı..

Ambulans helikopter 2 bin hasta kurtardı
Bayburt Postası - 8 yıl önce hizmete başlayan ve Doğu Anadolu'da 7 ile hizmet veren ambulans helikopter, bugüne kadar 2 bin hastaya şifa oldu. Sağlık Bakanlığının sağlıkta dönüşüm sistemi kapsamında 25 Kasım 2008 yılında Erzurum'da İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki 112 Acil Komuta Kontrol Merkezinde hizmet veren ambulans helikopter, dağ, tepe kar, kış ilçe, bayır demeden zorlu arazilere iniş yaparak yaklaşık 2 bin hastayı hastanelere yetiştirdi.

Fotoğraflar: İlhami Erkılıç


Özellikle zaman açısından önem arz eden vakalar, hayati tehlike taşıyan acil travmalar, kalp ve kadın hastalıkları gibi hastalıklara yetişmek için havalanan helikopter, vatandaşlara en iyi sağlık hizmetini vermeye çalışıyor. Erzurum'da konuşlandırılan ambulans helikopter bu kentin yanı sıra Erzincan Kars, Ağrı, Ardahan, Bayburt ile Iğdır'daki hastaların imdadına yetişmek için günün her anı göreve hazır bekletiliyor.

Erzurum İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Serhat Vançelik, ambulans helikopter ile 2008'den itibaren 475'i ağır travmalar olmak üzere yaklaşık 2 bin hastanın hastaneye taşındığını söyledi. Bölgedeki 7 kente ambulans helikopter hizmeti verildiğini ifade eden Vançelik, "Helikopter ile 24 Kasım 2008'den itibaren yaklaşık 2 bin hasta taşındı. Bunlardan çoğu özellikle acil travma olayları, trafik kazaları veya benzer şekilde yaralanmalar sonucu alınan vakalar." dedi.

Vançelik, söz konusu illerden acil travma vakalarının yanı sıra kalp damar, kalp krizi ve kadın doğum hastalıklarının da helikopter ambulansla taşındığını anlattı. Bu hizmetin ücretsiz uygulandığını dile getiren Vançelik, "Biz etrafımızdaki illerden hasta almaktayız. Yani üst düzey sağlık hizmetleri dediğimiz yoğun bakımlar, organ nakilleri veya organ kopmaları sonucu büyük ameliyatların Erzurum'da yapılması planlandığı için Kars, Ağrı, Erzincan, Iğdır Ardahan gibi illerden bu vakaları merkezimize taşımaktayız." diye konuştu.

Vançelik, ambulans helikopterin bölgede yaşanan yoğun kış şartları nedeniyle önemine değinerek, çok kısıtlı vakitlerde adeta zamanla yarışarak hastalara ulaşıldığını anlattı.


Ambulans helikopter, acil vakalarda şifa oluyor

Vançelik, hastalık açısından zamanın önemli olduğu vakalarda hastaları sağlık merkezine yetiştirmek için kara ambulansı yerine ambulans helikopter kullanıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Zamanın kısıtlı olduğu, dakikalar ile yarıştığımız, mutlak aciller dediğimiz ve bir an önce büyük hastanelere getirilmesi gereken vakaları, ambulans helikopter ile taşımaktayız. İlimizde vaka dağılımına baktığımızda en fazla Hınıs, Karaçoban ve Tekman ilçelerinden vaka almaktayız. Çünkü uzaklık mesafesi arttıkça helikopter ambulans ile vaka alma ihtimalimiz çoğalıyor."

"Vatandaşın ihbarına göre ambulans helikopter hareket etmiyor" 

İl Sağlık Müdürü Vançelik, ambulans helikopterin pahalı bir hizmet olduğunu vurgulayarak, bu hizmet verilirken vatandaşın ihbarına göre hareket edilmediğini bildirdi. 

Ambulans helikopterin, acil vaka durumuna göre olayın yaşandığı 112 Acil Servis Başhekimliğince talep edildiğini aktaran Vançelik, "Ambulans helikopter ihtiyacını her vakaya ve asılsız ihbara karşı kullanmadan önce karasal ambulansı tercih ediyoruz." ifadesini kullandı.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mehmet albayrak 7 yıl önce

Çok güzel hizmet.ALLAHım devlete millete zeval vermesin.keşke merkezi erzurum olan bu helikopter 2012 yılında âşkale bayburt yolu üzerinde bulunan gölet deki elektrik direğinin arızanın tamiri îçin gölete deniz bisikletiyle giren ve bisikletin alabora olması sonucu sudaki buzlara tutunarak dakikalarca çaresiz kurtarılmayı bekleyen ve çevredeki insanların bakışları altında boğularak can veren 5 işci kardeşimizede yetişebilseydi bu halikopter çok daha güzel olurdu değilmi??

Avatar
Salih Zeki 7 yıl önce

Durup durup ayakkabı kutularını gündeme getirenlerin gözüne girsin.
Başka birşey diyesim gelmiyor.

Misafir Avatar
ALOŞ 7 yıl önce @Salih Zeki

Kutular senin evinde de çıkıyor mu? Senin evine içi dolu yani deste deste dolarlı bırakan kutular neden yok diyormusun. Demiyorsan aklını çalıştırma zahmetine girmeyip aklını kiraya vermiş bir kişisin. Devlet tabiki hastane- uçak ambülans- helikopter alması, okul, yol , köprü yapması kısacası halka hizmet etmesi asli görevidir. Yapıldıysa tüm halk memnun kalıyor ama ayakkabı kutularını bu işlere alet etmeyin. O ayakkabı kutu işleri çok çirkin ve bunun ne insanlar arasında ne de dinimiz içerisinde uygunluğu yok. Kısacası bunu yapan ve bunu meşru görmek Yüce Allah a karşı durmak onu yok saymak demektir. Bunun da ne olduğunu siz daha iyi bilirsiniz.

Beğenmedim! (0)