Kop Müzesi olsun (mu?)

Bayburt Belediyesi, Taşhan’ı (Bedesten) Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden kiraladı.

Kop Müzesi olsun (mu?)

Bayburt Postası - Bayburt Belediyesi, Taşhan’ı (Bedesten) Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden kiraladı. Bayburt’ta ilgisizlik yüzünden yıkılmaya yüz tutan ve adeta unutulan tarihi eserlerden biri olarak göze çarparken Erzurum Vakıf Bölge Müdürlüğü tarafından restoresi yaptırılarak gün yüzüne çıkarılan Taşhan, artık Bayburt Belediyesi’nin kontrolüne geçti.

2011 yılında restore çalışmalarına başlanan ve 2012 yılında aslına uygun bir şekilde yenilenmiş yüzüyle gün yüzüne çıkan Taşhan’ı Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden belediye olarak kiraladıklarını söyleyen Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, ne için kullanılacağı konusunda net bir karar verilmediğini fakat kültürel ve sanatsal etkinliklerde kullanmayı düşündüklerini söyledi.

Taşhan’da ne yapılması gerektiği konusunda vatandaşlardan fikir beklediğini ve tavsiyelere açık olduğunu da ifade eden Başkan Polat, “Taşhan bundan sonra artık Bayburt Belediyesi’nin kontrolündedir. Taşhan’da ne yapalım sorusunu bütün hemşehrilerimize soruyorum. Onlar bize tavsiyelerini, bildiklerini ve tekliflerini aktarsınlar. Buradan mutlaka doğru bir sonuç çıkacaktır. Bizimde aklımızdan geçen düşünceler var ama kamuoyunu da dikkate alarak Taşhan’ı en uygun şekliyle kullanacağız” dedi.

Taşhan’da incelemelerde bulunan Başkan Polat, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Taşhan’ı kurtarmış olmanın huzurunu yaşıyoruz”

“Bundan 1000 sene önce ticari hayatın devam ettiği, sosyal hayatın devam ettiği bir mekânda bulunuyoruz. Burada tarihin kokusunu hissediyoruz. Biz göreve başladığımız zaman burası içler acısı bir durumdaydı. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bağlı olduğu bakanımız Faruk Çelik, 2010 yılında Bayburt’a geldiği zaman Ulu Camii’nde namaz kılmak üzere giderken ben kendisini buraya getirdim. Sayın Bakanımız da buraya baktı ve burayla yakından ilgilendi. Gereğinin yapılması hususunda Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne gereken talimatı verdi. 2011 yılında buranın ihalesi yapıldı. 2011 ila 2012 yılında yapılan çalışmalarla Taşhan bu hale geldi. Taşhan’ı kurtarmış olmanın, Taşhan’ı orijinal haline döndürmüş olmanın ve buna aracı olmanın huzurunu yaşıyoruz.”

“En uygun şekliyle kullanacağız”

Taşhan’da incelemelerde bulunan Başkan Polat, tarihi mekânı kamuoyunun görüşlerini de dikkate alarak en uygun şekliyle kullanacaklarını söyledi...“Bayburt Belediyesi olarak Taşhan’ı Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden kiraladık. Zira buranın her şeyden önce bir kurumun kontrolü altında olması gerekmektedir. Burada ne yapılacağı hususunda henüz bir karar vermiş değiliz. Sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerde kullanmayı düşünüyoruz. Saygıdeğer Başbakanımızla 2012 Aralık ayında yaptığımız toplantıda buranın Bayburt Belediyesi’ne bu amaçlar doğrultusunda kullanmamız için kendisinden talep etmiştim. Kendisi de gereken talimatı ilgililere verdi. Taşhan bundan sonra artık Bayburt Belediyesi’nin kontrolündedir. Taşhan’da ne yapalım sorusunu bütün hemşehrilerimize soruyorum. Onlar bize tavsiyelerini, bildiklerini ve tekliflerini aktarsınlar. Buradan mutlaka doğru bir sonuç çıkacaktır. Bizim de aklımızdan geçen düşünceler var ama kamuoyunu da dikkate alarak Taşhan’ı en uygun şekliyle kullanacağız. Taşhan şu anda ayakları üzerinde dimdik duruyor. Buradaki ses akustiği de çok güzel sağlanmış durumdadır. Burada çok güzel şeyler yapacağız. Özellikle Bayburt’a dışarıdan gelen ziyaretçilere gösterebileceğimiz bir Taşhan’ımız var demenin mutluluğunu da yaşayacağız.”

Kop Müzesi

Öte yandan geçtiğimiz yıllarda, kamulaştırması yapıldıktan sonra Kültür Bakanlığı'na tahsis edilen Kavalılar Konağı’nın Etnoğrafya Müzesi ile birlikte Kop Müzesi olmasına yönelik iki ayrı öneri gündeme gelmiş ve bu öneriler kamuoyunda da destek görmüştü. Kop ve Bayburt Savunması'nın tanıtılması için gerekli çalışmaların yapılacağını ifade eden dönemin Bayburt Valisi Kerem Al, savunmanın yapıldığı tepelerden elde edilen kalıntıların sergilenebileceği bir müze oluşturulacağını ve bu müzenin de Kavalılar Konağı olabileceğini açıklamıştı.

Kop Müzesi için en uygun mekân!

Kavalalılar Konağı’nın “Kop Şehitleri Müzesi” olarak gündeme gelmesi ile ilgili dikkat çeken bir başka açıklama arkeolog Tevhit Kekeç’ten gelmişti. Kekeç, Kavalılar Konağı’nın Kop Müzesi için uygun olmadığını, en uygun mekânın ise Taşhan olduğunu söylemişti. Açıklamasında, “Bu konudaki düşüncem konağın böyle bir müze için hiç ama hiç uygun olmadığıdır. Eğer Kop Şehitleri Müzesi kurulması düşünülüyorsa, içerisine Bayburt Savunması’nın da katılmasıyla kurulacak bir müze için en uygun mekân hiç kuşkusuz merkezde bulunan Taşhan’dır.” diyerek benzer birkaç örnek de veren Kekeç, sözlerine şöyle devam etmişti:

“Böyle bir müzenin kurulmasında da örnek alınacak oluşumlar vardır. Mesela İstanbul 1453 Müzesi (Topkapı’da açılan) ve Çanakkale 1915 (Kabatepe müze alanında) Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yapılması düşünülen altyapısı tamamlanmış, projesi ihale aşamasında olan müzedir. Ve yine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düşünülen, Çanakkale Şehitler Abidesi altında Sanal Müze projesi bir örnektir.”

Anahtar Kelimeler:
TaşhanKop Müzesi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.