Haziran'dan Eylül'e kadar oturmak yok

Yaz mevsimini yaşadığımız şu günlerde, herkesi tatil heyecanı sarmaya başladı. Tatilini denizde geçirmek isteyenler Akdeniz ve Ege sahillerini tercih ederken, alternatif arayanlar ise yaylaları tercih ediyor. Deniz, kum, güneş üçlüsünün yanında kültür ve doğa turizmine yönelik bir eğilim içine giren yerli ve yabancı turistlerin mekan seçtikleri yerlerin başında Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi geliyor. Bölgemiz; vadileri, dağları, buzul gölleri, zümrüt yeşili yaylaları, tarihi kemer köprüleri, kaleleri, coşkun akan dereleri, eşsiz doğası ve şifalı kaplıcaları ile meraklılarına alternatif turizmde zengin tercihler sunuyor.

Haziran'dan Eylül'e kadar oturmak yok

Mayıs ve Eylül arasında organize edilen yüzlerce şenlik, geleneklerin bir sonraki yıla taşınmasına öncülük ediyorYaz mevsimini yaşadığımız şu günlerde, herkesi tatil heyecanı sarmaya başladı. Tatilini denizde geçirmek isteyenler Akdeniz ve Ege sahillerini tercih ederken, alternatif arayanlar ise yaylaları tercih ediyor. Deniz, kum, güneş üçlüsünün yanında kültür ve doğa turizmine yönelik bir eğilim içine giren yerli ve yabancı turistlerin mekan seçtikleri yerlerin başında Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi geliyor. Bölgemiz; vadileri, dağları, buzul gölleri, zümrüt yeşili yaylaları, tarihi kemer köprüleri, kaleleri, coşkun akan dereleri, eşsiz doğası ve şifalı kaplıcaları ile meraklılarına alternatif turizmde zengin tercihler sunuyor.

Bölgemizde yöreye has gelenek ve göreneklerin yaşatılmaya çalışıldığı yayla şenlikleri ve festivaller de tüm bu güzelliklere renk katıyor.

Sisle kaplı yaylalarımızda yapılan şenlikler, alternatif turizm tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Mayıs ayında başlayan şenlik ve festivaller, Eylül ayının sonlarına kadar devam ediyor. Rize, Trabzon, Artvin, Gümüşhane, Bayburt, Ordu, Samsun ve Giresun'da Mayıs-Eylül ayları arasında 200'ün üzerinde şenlik ve festival yapılıyor.

Geçmişte daha çok yayla göçü ve yaylada yapılan işleri eğlenceye dönüştürmek amacıyla yapılan şenlikler, son yıllarda gelişen turizme paralel olarak farklı yerlerden gelen insanların buluşma ve eğlenme yeri olmaya başladı. Yayla şenlikleri, valilik, kaymakamlık ve belediyelerin yanı sıra tanınmış aileler tarafından da organize ediliyor. Yüzlerce kişinin el ele tutup horon ve bar oynadığı şenlik ve festivallerde hem eğleniliyor hem de gelenek ve görenekler yaşatılıyor.

Beklenenler var, özlenenler var...Aile şenliklerinde Türkiye ve dünyanın değişik yerlerinde yaşayan o aileye mensup insanlar bir araya gelip hasret gideriyor. Bu şekilde birbirleri ile irtibatlarını da kopartmamış olan insanlar, hem “baba” topraklarını ziyaret ediyor hem de geleneklerini yaşatıyorlar. Resmi kurumlar tarafından düzenlenen şenliklerde, bölgenin doğal ve tarihi güzelliklerinin tanıtılmasının yanı sıra yörenin kültürel zenginliğini geleceğe taşımayı amaçlayan etkinlikler yer alıyor.

Önceki yıllarda daha yerel olan şenlikler, turizmin gelişmesi ile evrensel bir boyut kazanmaya da başladı. Yöre insanının buluşma, hasret giderme ve eğlenme günleri olan yayla şenliklerine, yerli ve yabancı turistler de katılıyor. Şenliklerin son yıllarda belirli bir takvime bağlanması turistlerin ilgisini de artırıyor.

Şenlikler kapsamında atma türkü, tahta biçme, ürün toplama, yüzme, en uzun horon halkası, kuşdili kullanarak haberleşme, balık tutma, ses yarışması, yayla güzeli, yayla ağası, fındık güzeli ile çeşitli spor yarışmaları, boğa güreşi, güzel atmaca, cins köpek ve buzağı, çorap örme, bal, yöresel yemek ve giysi yarışmaları düzenleniyor.

Yaz tatilini Karadeniz yaylalarında geçirmek ve şenlik etkinliklerine katılmak isteyenler, bölgedeki şenlik ve festival programlarını İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerinden temin edebiliyor.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.