Bayburtlu Zihni belgeseli gösterime hazır

Bayburt Postası - Osmanlı döneminin önemli şairlerinden Bayburtlu şair Zihni'nin hayatı belgesel film oldu. Yönetmenliğini Halil Demirci'nin yaptığı belgesel Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü'nün katkılarıyla hazırlandı. 35 dakikalık belgeselde, şair Zihni'nin hayatı bütün yönleriyle ekrana yansıtılıyor. DEMHA tarafından yapımı gerçekleştirilen film Bayburt, Konya, Bursa, İstanbul, Trabzon ve Erzurum'da çekildi. Belegeselin danışmanlıklarını Prof. Dr. Aydın Dumanoğlu, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Yazar İlhan Yardımcı ve Bayburt Postası yazarlarından Yard. Doç. Dr. Hamdi Güleç'in yaptığı Bayburtlu Şair Zihni Belgeseli'ni Tunç Tunçel seslendirdi. Bir yılda yayına hazırlanan filmin önümüzdeki günlerde televizyonlarda yayınlanması bekleniyor.

Bayburtlu Zihni belgeseli gösterime hazır

Bayburtlu Zihni belgeseli gösterime hazır...Bayburt Postası - Osmanlı döneminin önemli şairlerinden Bayburtlu şair Zihni'nin hayatı belgesel film oldu. Yönetmenliğini Halil Demirci'nin yaptığı belgesel Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü'nün katkılarıyla hazırlandı. 35 dakikalık belgeselde, şair Zihni'nin hayatı bütün yönleriyle ekrana yansıtılıyor. DEMHA tarafından yapımı gerçekleştirilen film Bayburt, Konya, Bursa, İstanbul, Trabzon ve Erzurum'da çekildi. Belegeselin danışmanlıklarını Prof. Dr. Aydın Dumanoğlu, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Yazar İlhan Yardımcı ve Bayburt Postası yazarlarından Yard. Doç. Dr. Hamdi Güleç'in yaptığı Bayburtlu Şair Zihni Belgeseli'ni Tunç Tunçel seslendirdi. Bir yılda yayına hazırlanan filmin önümüzdeki günlerde televizyonlarda yayınlanması bekleniyor.

Şair ZihniYönetmen Halil Demirci, 150 yıl önce vefat eden şairin hayatını film yapmanın kolay olmadığını belirtti. Çok değişik alanlarda araştırmalar yaptıklarını anlatan Demirci, "İki yapma fotoğrafla yola çıktık. Ancak ekibimizle zoru başardık ve önemli bir filme imza attık." dedi.

1797 yılında Bayburt'ta dünyaya gelen şair Zihni'nin, Osmanlı sarayına ilk ve tek divan sunan şair olarak bilindiğini kaydeden Demirci, "1859 yılında Trabzon'da vefat eden şair Zihni, çok değişik bir şair portresi ile tanınmış. Hayatı bir rüzgârın önünde savrulan yaprak gibi Osmanlı coğrafyasında dolaşmakla geçmiştir. Günümüze ulaşan üç eseri bulunmaktadır; Sergüzeştname, Divan ve Hikâye-i Garibe. Bu kitapların orijinallerini İstanbul Üniversitesi kütüphanelerinde görüntüledik." diye anlattı.

 

Halil Demirci, belegesele iki fotoğrafla başladığını söyledi...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.