Arkeolog Kekeç'ten yeni bir eser daha

Bayburt Postası adresine düşen kitapların sayısı, sevindirici bir şekilde her geçen gün daha da artıyor. Bu haberimizde sizlerle paylaşacağımız yeni eser, aynı zamanda Bayburt Postası yazarlarından olan Arkeolog Tevit Kekeç’e ait. Gerek çalışmaları, gerekse araştırmaları ve eserleri ile arkeoloji dünyasında önemli bir yere sahip olan Kekeç’in son kitabının adı: Troia’dan Halikarnassos’a… Arkeolog Yazar Tevhit Kekeç, uzun süren bir çalışmanın ardından piyasaya çıkan kitabını kendisine okumayı sevdiren dedesi Şevki Efendi ve babaannesi Mevlüde Hanıma adamış. Kitaba önsöz yazan Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, eser hakkında şunları söyledi:  

Arkeolog Kekeç'ten yeni bir eser daha

Troia’dan Halikarnassos’aBayburt Postası adresine düşen kitapların sayısı, sevindirici bir şekilde her geçen gün daha da artıyor. Bu haberimizde sizlerle paylaşacağımız yeni eser, aynı zamanda Bayburt Postası yazarlarından olan Arkeolog Tevit Kekeç’e ait. Gerek çalışmaları, gerekse araştırmaları ve eserleri ile arkeoloji dünyasında önemli bir yere sahip olan Kekeç’in son kitabının adı: Troia’dan Halikarnassos’a… Arkeolog Yazar Tevhit Kekeç, uzun süren bir çalışmanın ardından piyasaya çıkan kitabını kendisine okumayı sevdiren dedesi Şevki Efendi ve babaannesi Mevlüde Hanıma adamış. Kitaba önsöz yazan Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, eser hakkında şunları söyledi:

 

Arkeolog Tevhit Kekeç, yeni eserini Çanakkale Valisi Orhan Kırlı'ya sundu“Troia’dan Halikarnassos’a Ege uygarlığına ait antik kentleri tanıtan ve bu mozaiği bizlere aktarmaya çalışan eseri ile Tevhit Kekeç, yoğun idari işlerinin yanı sıra kültürel çalışmalara zaman ayırması ve emek sarf etmesi kuşkusuz takdire değerdir. Kekeç, sadece günlük işler, rutin çalışmalar ile yetinmemiş, araştıran ve sorgulayan yapısıyla yazılı eserler vermiştir. ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür’ diyen önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde ülkemizin ve Çanakkale’mizin sahip olduğu kültürel değerlerinin tanıtılmasında önemli bir katkı sağlayacak olan bu çalışma, içerdiği bilgi, baskı kalitesi ve Türkçesiyle aynı zamanda güzel bir kılavuz ve tanıtım kitabı niteliğindedir.”

Zengin bir fotoğraf arşivine sahip 317 sayfalık eser, Yazar Tevhit Kekeç’in şu sözleri ile başlıyor:

“Bir toprak parçası düşünün ki, üzerinde on binlerce yıl boyunca insanlar yaşa savaşı vermiş, çoğalmış ve üretmiş, insanlığın ortak mirası olarak bize emanet etmiştir.

Anadolu dünya üzerinde böylesine bir yer. Erken dönemde toplayıcılık ve avcılıkla göçer bir yaşantı sürdürülürken insanlar sığınma ihtiyacı duymuş, mağaralarda konaklamaya başlamışlardır. Duyduğu ihtiyaçlar doğrultusunda alet yapımının yanı sıra, avladığı hayvanları sadece etinden derisinden değil, kendilerinden de yararlanmak için evcilleştirmiştir. Daha iyi korunma güdüsüyle kerpiçten ev yaparak ilk yerleşik düzene geçişle birlikte, doğada bulduğu malzemeyi kullanacağı şekle sokmaya, ilkel alet ve gereçler yapmaya başlamıştır.

Taştan baltalar, tahıl gibi ürünleri öğütmek için taş dibekler, obsidien’den kesici, kazıyıcı ve delici aletlerin yanı sıra kemikten bız; iğne ve kolye gibi el yapımı süs eşyalarını yapmıştır.


Bu uğraşlar Anadolu’da kültür ve sanatın gelişmesine katkıda bulunduğu gibi bugünkü dünyaya görsel zenginliği de kazandırmıştır.

Anadolu, süregelen bu yaşam içerisinde, bir çok kültür katmanına sahip olduğu gibi, uygarlıkların mihenk taşı olma özelliği de göstermesi yönünden Arkeoloji dünyasında önemli bir konumdadır.”

Keyifle incelediğimiz ve okumaya başladığımız bu yeni başucu eserinden dolayı Sayın Tevhit Kekeç’i tebrik ediyoruz. Yazarın diğer eski ve yeni kitaplarını tanıtmaya devam edeceğiz.

Troia’dan Halikarnassos’a
Baskı ve Yayın: Hitit Color Yayıncılık   
Telefon: 0212 485 65 06

 

Tevhit KekeçTevhit Kekeç kimdir?

1954 Yılında Bayburt’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bayburt’ta tamamladı. Erzurum Atatürk Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Ana Bilim dalında öğrenimini tamamladı.

1980 yılında Kültür Bakanlığı’nın açtığı sınavı kazanarak, aynı yıl içinde Bergama Müzesi’nde göreve başladı. 1998 – 2002 yılları arasında İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde, 2002 yılında Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nde görev yaptı.

Anadolu’nun değişik bölgelerinde sürdürülen yerli, yabancı kazı ve yüzey araştırmalarında Bakanlık temsilcisi olarak görevlendirildi. 1988 yılında Yunanistan’da mesleki inceleme ve araştırma yaptı. 1992 İtalya Catania Üniversitesi’nin daveti üzerine (Eolika Kyme Terakotaları) bildiri sundu. 2000 yılında Hollanda’da açılan “İslam Sanatı – Uhrevi Sanat Dünya Sanatı” adlı sergide Hükümet Komseri sıfatıyla görevlendirildi.

Bir çok yabancı dile çevrilen Bergama, Pamukkale, Kuşadası, Kariye Müzesi gibi tanıtıcı rehber kitapları hazırladı. Araştırmacılara kaynakça olarak “Çanakkale Vakıf Camileri – Halı ve Kilimlerden Örnekler” adlı kitabı yayınlandı.

Çeşitli dergi ve yerel yayınlarda Arkeoloji ve Sanat ile ilgili makaleleri yayınlandı. Bayburt Postası Gazetesinde köşe yazarlığını sürdüren ve halen Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nde görev yapan Arkeolog Tevhit Kekeç’in bir kız ve bir erkek çocuğu vardır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.