El yazma eser gün yüzüne çıkıyor

Bayburt Postası - Bayburt’un manevi şahsiyetlerinden İrşadi Baba ve Ağlar Baba tarafından kaleme alınan ‘Kısas-ı Enbiya’ yeniden basılacak. Peygamberler tarihini ele alan ‘Kısas-ı Enbiya’ eserinin el yazması halini Battal ailesinden teslim alan Bayburt Üniversitesi kitabı Osmanlıca ve Türkçe olarak yeniden yayına hazırlıyor.

El yazma eser gün yüzüne çıkıyor

Bayburt Postası - Bayburt’un manevi şahsiyetlerinden İrşadi Baba ve Ağlar Baba tarafından kaleme alınan ‘Kısas-ı Enbiya’ yeniden basılacak. Peygamberler tarihini ele alan ‘Kısas-ı Enbiya’ eserinin el yazması halini Battal ailesinden teslim alan Bayburt Üniversitesi kitabı Osmanlıca ve Türkçe olarak yeniden yayına hazırlıyor.

Bayburt Üniversitesi Bayburt Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından kitabın İrşadi Baba ve Ağlar Baba tarafından yazılan el yazmasını dijital ortama aktaran Bayburt Üniversitesi, kitabın el yazması aslını Ağlar Baba’nın torunu Mehmet Battal’a teslim etti.

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, "Kısas-ı Enbiya'yı dijital ortama yüksek çözünürlüklü olarak aktardık. İrşadi Baba, Ağlar Baba gibi Bayburt’un manevi büyüklerinin kaleme aldığı kitabın el yazmasına dokunmak ve okumak da insana farklı bir şevk veriyor. Ayrıca en önemlisi de Bayburt’un değerlerini gün yüzüne çıkarmak, bunları gelecek nesillere aktarmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Kitabın el yazmasını dijital ortama aktarmakla kitabın kaybolma riski de ortadan kalkmış oldu” dedi.

Kitabın teknik ve titiz bir şekilde tetkik edileceğini bunun da zaman alacağını ifade eden Rektör Coşkun, " Bununla ilgili Bayburt Üniversitesi Bayburt Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi çalışanlarını nasıl hareket etmeleri gerektikleri konusunda bilgilendirdik. Tasavvuf yardımcı doçentimizi yeni aldık. O arkadaşa da görev verdik. Merkez çalışanları bir komisyon oluşturacak. Önce kitap bölümler halinde ayrılacak, daha sonra da gözden geçirildikten sonra bunlar Türkçe'ye çevrilecek. Kitabın orijinal Osmanlıca el yazması bir sayfada transkripsiyon ve Türkçe meali de yan sayfada olacak. Osmanlıca bilmeyenler de okuyabilecek" ifadelerini kullandı.

Rektör Coşkun, merkez bünyesinde bir çok çalışmanın da devam ettiğini belirttiği açıklamasında, 2010 yılında 37 akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen ‘Ekmelüddin Baberti’ sempozyumunun sunumları yayınlanacağını söyledi.

“Yayınlamak Bayburt Üniversitesi’ne nasip oldu”

Bayburt Merkez Yakutiye (Yeni) Camii İmam-Hatibi Mehmet Battal ise kitabın birçok yerden matbu hale getirilmesi için istendiğini ancak bunun Bayburt’a, Bayburt Üniversitesi’ne nasip olmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Battal, "Kitap Hz. Yusuf kıssasına kadar İrşadi Baba yazmış. Oğlu Küşadi Baba tamamlamak istemiş. İrşadi Baba kitabı torunum tamamlayacak demiş. Torunu Ağlar Baba peygamberimizin kıssasına kadar yazıyor. Peygamberimizin kıssası ise mana âleminde Erzurumlu İbrahim Hakkı hazretleri ile birlikte tamamlanıyor. Kitap çok farklı bir kitap. Dünyada alanındaki diğer kitaplara benzemiyor. Nazım şeklindeki kitabı okurken büyük bir feyz almak mümkün. Kitabı Elazığ, Konya, Erzurum gibi birçok üniversite istedi. Bu isteklere karşın kitabın matbu hale gelmesi Bayburt Üniversitemize nasip oldu“ dedi.

Haber: Bayburt Üniversitesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.