Masa başı çalışanları bekleyen tehlike

Memorial Hizmet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Uzmanı Dr. Demet Tekdöş Demircioğlu, boyun ağrısının en fazla masa başı çalışanlar ve bilgisayar kullananlarda rastlanıldığını söyledi.

Masa başı çalışanları bekleyen tehlike

Memorial Hizmet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Uzmanı Dr. Demet Tekdöş Demircioğlu, boyun ağrısının en fazla masa başı çalışanlar ve bilgisayar kullananlarda rastlanıldığını söyledi. Sandalyede düzgün şekilde oturulmasını öneren Demircioğlu, dengeli beslenme ve fiziksel aktivitelerin aksatılmamasını tavsiye ediyor. 


Uzman Dr. Demet Tekdöş Demircioğlu, pek çok insanın hayatı boyunca en az bir kez boyun ağrısı çektiğini ifade etti. Boyun hareketlerinde kısıtlılıkla birlikte kola ve ele yayılan uyuşmalar, ellerde güçsüzlük hissi, baş dönmesi, sersemlik hissi sık dile getirilen şikayetlerin sıklaştığında sorun ortaya çıktığına dikkat çeken Demircioğlu, “Boyun ağrısına yol açan pek çok hastalık vardır. Bunlar arasında; boyun omurgasında kireçlenme, boyun fıtığı, çeşitli ağrı sendromları, aşırı kullanıma bağlı gelişen ve zedelenme sonucu oluşan ağrılar sayılabilmektedir. Masa başında çalışanlar ve bilgisayar kullananlarda boyun ağrısı sık sık görülmektedir. Boyun ağrısına yol açan hastalıklarda ağrı bazı kişilerde sadece ensede görülürken; enseden başa, sırta, kollara ve hatta göğse doğru yayılabilir.” şeklinde bilgi verdi. 

Boyun ağrılarının tedavisinde öncelikle ağrının kaynağının belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken Demircioğlu, tedavinin bu yönde planlanması gerektiğini söyledi. 

Bazı boyun ağrılarının yalnızca ilaç tedavisiyle, bazılarının ise ameliyatla sonuçlandığını kaydeden Demircioğlu şöyle devam etti: “Boyun fıtığı olguları ameliyat dışındaki yöntemlerle iyileşebilmektedir. Tedaviye rağmen kas gücü ve duyu kusurunun ilerlemesi, sinir kökü basısına bağlı ağrının tedavi ile giderilememesi durumunda cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Boyun ağrısı sorunu yaşayan pek çok kişide fizik tedavi ile iyileşme sağlanabilmektedir. Fizik tedavide sıcak- soğuk uygulamaların ve elektriksel uyarının fizyolojik etkilerinden yararlanarak kaslarda gevşeme ve yumuşak doku ağrılarının giderilmesi amaçlanmaktadır. Sinir kökü ağrılarının ve baskısının azaltılması için traksiyon yöntemleri kullanılabilmektedir. 

Boyun ağrılarında ağrı kesiciler, kas gevşeticiler, uyku düzenleyici ve antidepresan ilaçlar kullanılabilmektedir. İlaç tedavisinin mutlaka doktor tarafından düzenlenmesi gerekmektedir. Egzersiz programı her hasta için ayrı düzenlenir. Düzeltici egzersizler, boyun kaslarını germe egzersizleri ve boyun kaslarını güçlendirici egzersizler uygulanır.” 

Boyun ağrılarında özellikle akut dönemdeki boyun zedelenmelerinde boyunluk verilebildiğini söyleyen Demircioğlu, uzun süreli veya devamlı kullanımda boyun kaslarında zayıflama ve boyun hareketlerinde kısıtlılık gelişebileceği için kısa süreli kullanım önerildiğine dikkat çekti. 

Boyun ağrısı için yapılacak egzersizler 

Demircioğlu, boyun ağrısı ve fıtığa karşı yapılması gereken egzersizleri şöyle sıraladı: “Duruşun düzgün olması, boyun-sırt bölgesinin güçlendirilmesi, boynun darbeden ve tekrarlayıcı stresten korunması gerekmektedir. Dengeli beslenilmeli ve günlük fiziksel aktiviteler artırılmalıdır. Masada otururken sık ve kısa aralar verip ayağa kalkılmalıdır. Kısa süreli ama düzenli yürüme ve germe egzersizleri yapmak önemlidir. Her zaman oturulan sandalye kalça hizasında dizlerden hafifçe daha yukarıda olacak şekilde ayarlanmalıdır. Baş ve boyun doğru pozisyonda olmalıdır. Çok kalın yastıkla yatılmamalıdır. Yüzüstü yatmak boyundaki ağrıyı ve kısıtlılığı artırabilir. Bu nedenle sırtüstü ya da yan pozisyonda yatmak daha doğrudur. Uzun süre başı aşağı doğru eğecek aktivitelerden kaçınılması gereklidir. Boyna yönelik germe ve güçlendirme egzersizlerin yapılması uzun dönemde ağrının tekrarlamaması için önemlidir. Düzenli yürüyüş yapılmalı, omurga sağlığı için bol bol yüzülmelidir.”

Cihan Haber Ajansı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.