Boş müze: Kavalılar Konağı

Mimari yapısıyla Bayburt’un en iyi korunmuş tarihi yapılarından biri olan ve geçtiğimiz yıl müze kimliğine kavuşan Kavalılar Konağı’nda müzelik tek bir eser yok!

Boş müze: Kavalılar Konağı
Bayburt Postası - Bayburt Müze Müdürlüğü olarak tahsis edilen Kavalılar Konağı, koleksiyonlarını bekliyor. Mimari yapısıyla Bayburt’un en iyi korunmuş tarihi yapılarından biri olan ve geçtiğimiz yıl müze kimliğine kavuşan Kavalılar Konağı’nda müzelik tek bir eser yok!

Uzun yıllar kaderine terk edilmiş görüntüsüyle tepki çektikten sonra 2005 yılında müze yapılması için restore edilen Kavalılar Konağı’nda, teşhir ve tanzim reyonlarının yapılması için bekleyiş sürüyor. Erzurum ve Gümüşhane’de muhafaza edilen eserlerin taşınacağı ve Bayburt tarihinde ilk kez sergileneceği yer olması beklenen konak için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan yazışmalarının olumlu bir sonuç vermediğini söyleyen Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahri Akbulut, 2014 yılı için ümitli olduklarını açıkladı. Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahri Akbulut, eserin müze müdürlüğü olarak hizmete sunulmasıyla şimdilik tahrip edilmesinin önüne geçildiğini söyledi. 

Yeni adıyla Bayburt Müze Müdürlüğü olarak tahsis edilmesine rağmen herhangi bir koleksiyona sahip olamayan Kavalılar Konağı ile ilgili Bayburt Postası’na açıklamalarda bulunan Akbulut, 2011 yılından bu yana Bayburt Müze Müdürlüğü’ne 5 müdür ataması gerçekleştirildiğini fakat sadece birinin Bayburt’a geldiğini belirtti. Akbulut,  “Bugüne kadar 5 tane müze müdür atandı. İçlerinden bir tanesi geldi 3 ay çalıştı, bırakıp gitti. Diğerleri hiç gelmeden atama çıkınca istifa ettiler. Bir tane de arkeolog atandı, 6 ay durdu ve o da gitti. Bunun üzerine biz vekaleten bir personelimizi atadık” dedi.

Müze Müdürlüğü’nün 9 kadrosunun bulunduğunu belirten Akbulut,  müdür, arkeolog, müze araştırmacısı ve diğer tüm kadrolara atama beklediklerini ifade etti.

Erzurum ve Gümüşhane’de Bayburt’a ait 500’e yakın eser olduğunu ve müze faaliyete geçtiğinde geri alınacağını da belirten Akbulut, “Çevre illerde sergilenen 500’e yakın Bayburt eseri var. Bunların daha çoğu Gümüşhane’de, diğerleri de Erzurum’da. Gümüşhane’de sergileniyor, Erzurum’da ise depoda duruyor. Müze açıldığında geri alınacak. Bunları saklayabilmek için kadro lazım. Biz onları alamıyoruz, arkeolog ve müze araştırmacılarına sadece zimmetlenebiliyor” şeklinde konuştu.

Talep, 3 yıldır cevap bekliyor

3 yıldır bakanlıktan müzenin teşhir ve tanzimi yönünde istekte bulunulduğunu ve herhangi bir sonuç alınamadığını ifade eden Akbulut, en son 2013 yılında aynı yönde bakanlığa taleplerini ilettiklerini belirterek, 2014 yılı planlamasına alınması için beklediklerini dile getirdi.

Akbulut, 2011 yılında Bakanlık görevlilerince teşhir ve tanzim yönünde çalışmalar yapıldığını ama üst kurul tarafından uygun görülmediğini de belirttiği açıklamasında şunları söyledi:

“2011 yılından bu yana teşhir ve tanzim reyonları yapmak için Bakanlıkla yazışmalarımız devam ediyor. 2011 yılında bakanlıktan 4 kişilik bir heyet geldi. Gerekli çalışmayı yapıp proje hazırladılar. İşin uzmanı onlar ve biz bu işin idari yönüne bakıyoruz. Projeyi çizdiler ama bakanlık değerlendirme komisyonu bu projeyi uygun görmedi. Aynı ekip bir daha geldi. 2012 yılında çalışmaları sıklaştırdık. Çorum Müzesi’nin ardından Bayburt Müzesi yapılacaktı ama yine olmadı. 2013 yılının son ayında yine yazımızı yazdık ve 2014 yılında programa alınsın diye isteğimizi yeniledik. 2014 yılında programa alınmasından ümitliyiz. Bu yüzden Ankara’ya giderek milletvekilimizle beraber bu işi koşturacağız”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.