19’uncu kez Korkut Ata huzurunda

Bu yıl 19’uncusu düzenlenen Uluslar Arası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni başladı.

19’uncu kez Korkut Ata huzurunda

Bayburt Postası - Bu yıl 19’uncusu düzenlenen Uluslar Arası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni başladı. 5 gün boyunca sürecek olan şölenler her yıl olduğu gibi Masat köyünde bulunan Dede Korkut Türbesi ziyaretiyle başladı. Makedonya, Azerbaycan ve Bayburt halk oyunları ekibinin gösterileriyle renklenen Masat Vadisi, 19'uncu defa Dede Korkut şölenlerin açılış coşkusuna sahne oldu.

Bayburt Valisi Hasan İpek, Garnizon Komutanı Vekili Jandarma Albay Hacı Demirezen, Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Ak Parti İl Başkanı Yusuf Elçi, Azerbaycan Miras İçtimai Birliği Başkanı Fariz Khalilli, BEKDER Başkanı Mete Emir, daire amirleri ve vatandaşların katıldığı türbe ziyaretinde Yeni Camii İmam Hatibi Enis Aslan tarafından Kuran-ı Kerim okunurken, Bayburt Müftüsü Kemalettin Aksoy tarafından da dualar okundu.

Daha sonra Masat vadisinde devam eden programda konuşmalar yapıldı. İlk konuşmayı yapan Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat Dede Korkut'un Türk ve Müslüman Türk dünyasını birleştiren değerlerden biri olduğunu söyledi. Başkan Polat, şunları söyledi:

“Uzaklardan yakınlardan şölenlerimize renk kattınız, şevk kattınız. Şimdi 19’uncusunu ifa ediyoruz. İnşallah 29, 39 ve 139’u bizler ve bizden sonrakiler kutlar. Çünkü gerçekten artık dünyanın, global dünyanın bir taraftan küçüldüğü ama bir taraftan da ülkeleri, insanları birbirine kaynaştıran değerlerin değerinin daha çok bilindiği bir dönemi hep birlikte yaşıyoruz. Türk dünyasını, Müslüman Türk dünyasını birleştiren değer sayısı gerçekten çok fazla. Ama bunlar tarihin derinliklerinde çoğu defa unutulmuş, ihmale uğramışlar. Dede Korkut bunlardan biri. Hoca Ahmet Yesevi bunlardan biri. Yusuf Has Hacip bunlardan biri. Öyle ki Bayburt’ta bile bazı değerlerimizi bizim ve bizim yaşımızdaki insanların bile artık unuttuğunu tespit ettik. Mesela İmarettepe’de keşfettiğimiz iki tane şahsiyetimiz var. Veysel Hemedani ve Necmeddin Geylani. Bunlar Horasan erenleri. Bayburt gerçekten Horasan erenlerinin ilk akın yerleri. Abdulvahap Gazi ile başlayan süreç Dede Korkut ile devam etmiş. Veysel Hemedani, Necmeddin Geylani, Haydar Hakani ile devam etmiş. Ta ki Bayburt İslam’ın bir kalesi olmuş. Müslüman Türklerin yaşadıkları muhkem bir kale olmuş. Bayburt Kalesi tarihi boyunca buna şahitlik etmiş. O zaman bizim şunu yapmamız artık farz oldu diye düşünüyorum. Müslüman Türk dünyasını birleştirme potansiyeli olan değerleri yeniden ortaya çıkarmak, yeniden herkes tarafından bilinir hale gelmesini temin etmek biz idarecilerin temel görevlerinden birisi olmalıdır. Türkiye’de bilindiği kadar Azerbaycan’da da, Özbekistan’da da, Kırgızistan’da da Tacikistan’da da bilinen Dede Korkut, tam manasıyla sünni bir Müslüman alimdir. Horasan erenidir."

Başkan Polat’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Çayırova’nın Bayburtlu Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş, Türk Dünyası Belediyeler Birliği üyesi olarak önümüzdeki yıllarda şölenlerde daha etkin bir şekilde yer alacaklarını söyledi. Akbaş, “Türk Dünyası kaybolmuş medeniyet izlerini yeniden keşfederek yeni bir dünya kuruyor. Bu dünyanın temel taşlarından bir tanesi olan Dede Korkut’umuzun bu topraklarda olması bizlere onur veriyor. Bunu yaşatmak ve tanıtmak artık bizlere düşüyor. Türk Dünyası Belediyeler Birliği üyesi olarak önümüzdeki yıllarda şölenlerde birliğimizin daha etkin olmasını arzu ederiz” dedi.

Azerbaycan Miras İçtimai Birliği Başkanı Fariz Khalilli ise, “Biz Bayburt’u öz şehrimiz gibi kabul ediyoruz. Çünkü geçen yıl geçen yıl buraya geldik. Daha sonra Bayburt’tan bir heyeti Azerbaycan’da Miras derneği olarak ağırladık. Bir çok yerlerde etkinliklerimiz oldu. Biz 19. Dede Korkut şölenlerine iştirak etmekten çok memnunuz. Dede Korkut bizim ortak değerimizdir. Bizi birleştiren değerdir. Dede Korkut destanları ve destandaki bütün makamlar hem Azerbaycan hem Türkiye ile bağlı yerlerdir. Bütün bu makamlar bizi birleştiren değerdir. Burada olmaktan çok memnunuz. Bizi burada davet eden Bayburt Valimiz ve Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Hepinizi Azerbaycan’a davet ediyoruz. Biz burada Beyrek’in kalesinde, o salındığı, hapsolunduğu kalesinde geçen yılda niyetlendik ki bu değeri kazı yapalım. İnşallah gelecek yıllarda bunlarda gerçekleşir. Hem kültürel, hem de bilimsel alanda alakalarımız genişler.” dedi.

Programda son konuşmayı Azerbaycan Muallimler Enstitütüsü’nden Doç. Dr. Nazire Abdullazade yaptı. Abdullazade şöyle konuştu:

“Bugün küreselleşen dünyanın her bir yerinde her bir Türk’e, Türk Dünyası’na sonsuz merak ve sevgi var. Eminiz ki bugün Türkleri birleştiren bir şahsiyet var. Bu şahsiyet bundan 1300 yıl önce bize kadın iffetini, kişilik gururunu, sözün kıymetini miras koyan Dedem Korkut olmuştur. Bugün Dedem Korkut’un armağanlarıyız biz. Şu şölende her birinize bundan sonraki yıllarda yirminci, otuzuncu, kırkıncı, ellinci şölenlerde bir arada olmayı arzularız.”

Masat köyündeki etkinlikler Makedonya, Azerbaycan ve Bayburt halk oyunları ekibinin gösteriler sunmasıyla devam etti. Gösterilerin ardından Azerbaycan Halk Dansları Topluluğu adına Dilara Aliyeva tarafından Bayburt Valisi Hasan İpek’e plaket takdim edildi. Törenleri yerel ve ulusal medyanın yanı sıra Azerbaycan'dan da televizyon kanalları takip etti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.