Ölçtüler biçtiler, engel var mı diye kontrol ettiler

Engellilere Destek Programı kapsamında Bayburt Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün yürüttüğü “Arkadaş Olmamıza Engel Değil” projesi sürüyor.

Ölçtüler biçtiler, engel var mı diye kontrol ettiler
Bayburt Postası - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından finanse edilen EDES (Engellilere Destek) Programı kapsamında Bayburt Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün yürüttüğü “Arkadaş Olmamıza Engel Değil” projesi sürüyor.

Proje kapsamında öğrencilere engelliliği tanıma ve engellilere karşı empati sağlayabilmeleri için drama eğitimi veriliyor. Eğitimler haftanın dört günü merkezdeki okullarda, Cuma günleri ise Aydıntepe ve Demirözü ilçelerindeki okullarda veriliyor.

Eğitimler kapsamında bugüne kadar yaklaşık 300 öğrenciye eğitim verildi.












Proje kapsamında eğitimlerde oynatılan "Kontrol Sende’’ oyunu ile öğrenciler, okullarının engelli arkadaşları için erişilebilirliğini denetliyor. Bu oyunla beraber okulun girişi, bahçesi, koridorları ve sınıfları engellilerin kullanabileceği alanlar olup olmadığı gözden geçiriliyor.

Oyunda geçen bazı denetim soruları şöyle:

- Fiziksel engeli olan, tekerlekli sandalyedeki öğrencilerin okula girmesine veya bahçede oynamasına engel olabilecek bir şey var mı? 
- Sınıflarınızın kapısı, tekerlekli sandalyedeki bir arkadaşımızın girebileceği kadar mı? Giriş kapılarının net genişliği en az 90 cm mi?
- Okulda merdivenlerin yanında tekerlekli sandalye için bir yol (rampa) var mı? Yolun üstü tekerlekli sandalyedeki arkadaşımızın takılmadan gidebilmesi için pürüzsüz ve kaygan mı?
- Sınıfımızdaki masalar engelli arkadaşlarımız için uygun mu? Tekerlekli sandalye kullanan bir arkadaşımız veya görme engelli bir arkadaşımız rahatlıkla oturup, çalışabilir mi?  

Bu oyun ile öğrenciler, fark etmediklerini görüp, yardımcı olarak engelli arkadaşlarının yalnız olmadıkları vurguluyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.