Demirözü, kabuk değişiyor

Bayburt Postası - Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en sakin ve 9 bin kişilik nüfusuyla en küçük ilçelerinden biri olan Demirözü, kabuk değiştiriyor. Son 10 yıl içinde yapılan yatırımlarla coğrafi anlamda değer kazanan ilçede, ekonomik olarak da yakın gelecekte önemli bir değişim bekleniyor. 2008 yılında yapımı tamamlanan Bayburt-Demirözü karayolu ve geçtiğimiz yıl bitirilen Yakupabdal Göleti’nin ardından bölgenin en önemli yatırımları arasında gösterilen Demirözü Barajı da, bu yılın sonunda su tutmaya başlayacak.

Demirözü, kabuk değişiyor

Doğa yapısıyla ünlü Abant Gölü Tabiat Parkı’na benzetilen Yakupabdal Göleti, şimdiden etkileyici bir manzarayı gözlem imkânı sunuyor...Bayburt Postası - Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en sakin ve 9 bin kişilik nüfusuyla en küçük ilçelerinden biri olan Demirözü, kabuk değiştiriyor. Son 10 yıl içinde yapılan yatırımlarla coğrafi anlamda değer kazanan ilçede, ekonomik olarak da yakın gelecekte önemli bir değişim bekleniyor. 2008 yılında yapımı tamamlanan Bayburt-Demirözü karayolu ve geçtiğimiz yıl bitirilen Yakupabdal Göleti’nin ardından bölgenin en önemli yatırımları arasında gösterilen Demirözü Barajı da, bu yılın sonunda su tutmaya başlayacak.

Bir yerleşim bölgesi için hayati önem taşıyan yol ve arazi sulama konusundaki yatırımların bölge geneline göre yoğun olarak yürütüldüğü Demirözü’nde, geleceğe artık umutla bakılıyor.

Çünkü Bayburt-Demirözü karayolu ile birlikte Demirözü Barajı ve Yakupabdal Göleti, sahip oldukları önem açısından yakın gelecekte bölgenin kaderini değiştirecek!

1996 öncesi ve sonrası

İlçenin geleceği adına ilk adım 1996 yılında atıldı ve Demirözü Barajı, yapımı için ihaleye çıkarıldı. 53. Hükümet döneminde alınan bu karar, aynı yıl içinde dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz’ın katıldığı törenle resmiyete kavuştu.

Cumhuriyet tarihi boyunca devlet eliyle o dönem Bayburt’a yapılan en büyük yatırımlardan biri olan Demirözü Barajı, aradan geçen 15 yıla rağmen bugün hâlâ geçimini tarımdan sağlayan bölge halkı için büyük bir ‘umut’ olarak görülüyor!

Demirözü Barajı’nın yapımı nedeniyle Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından ‘malzeme yolu’ olarak kullanıldıktan sonra standardı bozulan ve ardından yenilenen Bayburt-Demirözü karayolu da, önemli bir yatırım olarak kabul ediliyor. Baraj yapımı sırasında ilçe halkının sıkıntılı günler geçirmesine sebep olan Bayburt-Demirözü karayolu, uzun bir süre bölgenin en önemli sorunları arasında gösterilmişti. Yolun yapımı, baraj inşaatı gibi ödeneksizlik sorunu yüzünden bir süre bekletilmişti. 2005 yılında KÖYDES kapsamında yürütülen grup köy yolları çalışmasının ardından yenilenen Bayburt-Demirözü karayolu, şimdi bölgenin en kaliteli yolu olarak göze çarpıyor!

50 yıllık özlemin adı: Yakupabdal Göleti…

Yakupabdal Göleti ise Bayburt’un ‘gölet kent’ olarak anılmasına sebep olan göletlerden sadece biri. Ve aynı zamanda köy halkının kendi ifadesiyle ‘50 yıllık’ bir özlemin adı!

Demirözü’ne bağlı 1820 rakımlı Yakupapdal köyünde bulunan ve Bayburt İl Özel İdaresi tarafından sulama amaçlı yapılan gölet, bulunduğu bölgenin tarım arazisine ve insanına hayat veriyor.

23 metrelik dev gövdesiyle tarım arazilerine can suyu veren gölet, aynı zamanda sahip olduğu mistik yapısıyla da bir doğa harikasına dönüştü.

Demirözü Kaymakamlığı tarafından yürütülen çevre düzenlemesi çalışmalarının ardından ünlü Abant Gölü Tabiat Parkı’na benzetilen gölet, şimdiden etkileyici bir manzarayı gözlem imkânı sunuyor.  Çevresinde oluşturulan yürüyüş parkurları, piknik alanları ve dinlenme tesisi ile doğa severler için bir çok imkânı bir arada sunan Yakupabdal Göleti, doğal güzellikleri bakımından da doğa fotoğrafçıları için zengin kareler oluşturuyor.

Hepsi bu kadar mı?

Demirözü’ne yapılan bu yatırımlar, ilçe halkının geleceğini büyük oranda etkilemeye devam ederken, acaba ilçe merkezinde neler oluyordu? İşte bu sorunun cevabı için Demirözü merkezine gittik ve yakından gözlemledik. İlk izlenimlerimiz bize, mütevazi de olsa kentleşmeye yönelik adımlar atıldığını gösterdi. İşadamı Mustafa Köseoğlu’nun ilçeye kazandırdığı okulun yanı sıra, yeni yapılar, içinde kapalı spor salonunun da olduğu yenilenen birkaç bina, asfalt yollar ve istinat duvarı çalışmaları ilçe merkezinin görünümünü değiştirmiş.

Başkan Ersen anlattı

Kısa bir süre önce ziyarette bulunduğumuz Demirözü Belediye Başkanı Selami Ersen, Bayburt Postası’na önemli bir açıklamada bulunmuştu. Demirözü’nün her sorunuyla ilgilendiklerini ifade eden Başkan Ersen, eğitim konusunda da öğrencilere yönelik ücretsiz ulaşım sağladıklarını açıklamıştı. Başkan Ersen’in, ilçe sınırları dışında eğitim gören öğrencilere yönelik uygulanan ve gazetemiz aracılığıyla yaptığı ücretsiz ulaşım açıklaması Bayburt gündemine de konu olmuştu.

Başkan Ersen’e yaptığımız ziyarette, eğitimde olduğu gibi ilçe genelinde olup bitenleri de konuştuk. Belediye olarak yapılan hizmetleri paylaşan Başkan Ersen, Bayburt Postası’na şunları anlattı:

“Hizmete belediyeden başladık”

“Belediye binası üç kat üzerine kurulu bir bina. Biz göreve gelmeden önce alt kat atıl durumda idi.  Orayı düzenleyip düğün salonu haline getirdik ve hizmete sunduk. Üst katımızı ise ilçenin büyük eksikliklerinden biri olan otel sorununu çözmek üzere düzenledik. Orayı da misafirhane haline getirdik. Bunu neden yaptık ya da bize nasıl bir faydası vardı? Dışarıdan gelen pazarcıların kalacak yeri yoktu. Kamyonlarda yatıyordu. Önceden pazarcılar bir gün kalıp, otel yokluğundan Kelkit’e geçiyor ve oradan Bayburt’a gidiyorlardı. İşte bu yüzden belediyemizin üst katını, atıl durumda iken 26 yatak kapasiteli, 24 saat sıcak suyu olan ve içinde mutfakları bulunan bir misafirhane haline getirdik. Böylelikle pazarcılar, şimdi Cuma günü gelip Pazartesi gününe kadar kalıp Bayburt’a öyle geçiyorlar. Bu durum ilçemizde bir potansiyel oluşturdu. Misafihanede şimdilik pazarcıların önceliği var fakat İstanbul’dan gelen hemşehrilerimizden de misafirhanemizi kullanan oldu"

“Öğrencilerin ulaşımını ücretsiz sağlıyoruz”

Demirözü Belediye Başkanı Selami Ersen“İlçemizdeki en büyük problemin eğitimini ilçe dışında gören öğrencilerin ulaşımı olarak belirledik. Eğitime baktığımızda devlet zaten yatılı okullarıyla her türlü desteği veriyordu. Fen Lisesi, Anadolu Lisesi gibi okullarda başarılı öğrencilerimiz var. Biz ilçemizde en büyük sorunu taşımacılık olarak gördük. Bunu benden kimse de talep etmedi. Sadece çocukları gözlemledim ve bu sorunun olduğu kanaatine vararak bunu yaptık. Demirözü’nde benim dönemimden önce belediye otobüsü öğrenci almıyordu. Öğrenciler gelip yol kenarlarında bekliyordu.  Otostop yaparak şehre gelen öğrencilerimiz vardı.  Bundan müthiş rahatsızlık duyuyordum ve gelir gelmez bu işe el atmaya karar verdik. Teşvik edici bir tarafı olsun diye öncelikle takdirname alan öğrencilere bedava taşımacılık hizmeti verelim dedik. Zamanla teşekkür alan öğrencileri dahil ettik. En sonunda da tüm öğrencilerimizi ailesinin durumu göze alınmaksızın hepsini ücretsiz taşıyoruz”

Öğrencilere özel otobüs…

“Taşıma işlemini tüm öğrencileri kapısından alıp, kapısına teslim ederek yapıyoruz. Son olarak baktık ki bu taşımayı da yeterli bulmadık ve sadece öğrencilere yönelik yeni bir otobüs alıyoruz. 10 öğrenciye aylık 250 TL olmak kaydıyla burs veriyoruz. Bu öğrencilerimiz özel seçtiğimiz öğrenciler. Aralarında tıp fakültesi okuyan öğrenci de var. İlçemizde SBS birincisi olan öğrencimize laptop bilgisayar hediye ettik.  Ayrıca 30 bin kitap getirip, Demirözü Milli Eğitim İlçe Müdürlüğü’ne teslim ettik. İhtiyaçlı öğrencilerimize yine 20 adet masa üstü bilgisayar hediye ettik”

“Ulaşım sorunu yüzünden okulundan alınan çocuklarımız oldu”

“Bayburt’ta öğrencilerin başarı oranlarına baktığınızda yakın köyler her daim uzak yerlere göre daha başarılıdır. Bunun sebebi olarak geçmişten geleceğe hep ulaşım olmuştur. Bunu da çok iyi bildiğimiz için imkânsızlıkları ortadan kaldırmak istedik. Bayburt Meslek Yüksek Okulu’nda okuyan bir kızımız sırf bu ulaşım sorunu yüzünden ailesi tarafından okuldan alınmıştı. Bizim bu projemizle birlikte okuluna devam etti ve okulunu bu yıl bitirdi. Tabi bu icraatı yaparken minibüsçülerden de büyük tepki aldık. Sadece ilçe merkezi değil yakın köyleri de bu duruma katınca, köy ve ilçede minibüsçülük yapan arkadaşların tepkilerini aldık”

“Baraj, ilçenin kaderini değiştirecek”

“Demirözü Barajı, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu olduktan sonra bayağı bir yol aldı. Baraj faaliyete geçtikten sonra bölgede olumlu yönde iklim değişikliği yaşanacak ve bu da bölgedeki bitki örtüsünü değiştirip ürün çeşidini arttıracak. Yonca, korunga gibi mevcut tarım ürünlerinin yanı sıra, fasulye, patates, mısır gibi ürün çeşitleri de artacaktır. Demirözü ve civarı, arazi açısından tarım potansiyelinin çok yüksek olduğu bir bölge. Diyebilirim ki Türkiye genelinde sertifikalı tohum kullanma oranlarında bir ilçe olarak üst sıralardadır. Şuanda ilçemizde müthiş bir Mısır ekimi var. Pazar sorunu yok. Ünlü firmalar gelip alıyor. Fakat bölge genelinde su sorunu var. Barajın faaliyete geçmesi ile birlikte bu sorun ortadan kalkacak ve bunun sonucunda da ilçemiz tarım potansiyeli olarak bölgenin merkezi haline gelecek”

“Nüfusumuz 26 kişi arttı!”

“Göç Bayburt’un geneli için sorun. Geçen seneye oranla nüfusumuz 26 kişi arttı. Yani şuanda ilçemizde bir nüfus hareketi gözükmüyor. Sadece memurların gidiş gelişlerine göre küçük nüfus hareketleri oluyor”

“Yüksek okul için işadamı Köseoğlu’ndan söz aldık”

“Yüksek okul girişimimiz var. Hayırsever işadamlarımızdan Mustafa Köseoğlu lisemizi yaptı. Yüksek okul binası için de kendisi söz verdi. Yer tahsisini yaptık. Yüksek okul gelirse ilçemize bayağı bir canlılık sağlayacağını düşünüyorum.  Hayvan Sağlığı Yüksek Okulu kurulması düşünülüyor. 100 öğrenci bile Demirözü’ne birçok şey katabilir”

“Belediyenin borcu yok”

“Demirözü Belediyesi’nde göreve geldiğimde 16 personel vardı. Şuan 42 kişi çalışıyor. Belediye olarak hizmet alanı dahil 42 kişiyi istihdam ediyoruz. Bayburt belediyeleri içinde ekonomik olarak en rahat belediyelerden biriyiz. Hiç borcumuz yok ve paramız da var. İller Bankası’ndan her ay cüzi bir miktar geliyor. İller Bankası payımızın tamamı personel maaşına gidiyor. Buna rağmen sigorta, vergi dahil borcu olmayan bir belediyeyiz. Ayda ortalama 20 bin TL mazot giderim var. Her yeni aya 26 bin TL eksikle giriyorum. Her ay 26 bin TL bulamasam bütçe açık verecek. Ama şuanda hiçbir bütçe açığım yok. Geçen sene yıl sonu itibariyle 180 bin TL fazlam vardı”

“Bölgede en kaliteli parkeyi biz üretiyoruz”

“5 bin 500 m2 çöplüğü parke şantiyesi haline getirdik. Belediyemiz buraya hiç para harcamadı. Şuanda bölgenin en kapasiteli parke üretim şantiyesi haline getirdik. 135 bin TL'ye İzmir’den makineyi aldık. Parasını hayırseverlere ödettik. O bölgede 450 m2 kapalı alan garaj inşa ettik. Belediyemizin garaj sorununu da bitirdik”

“Teknolojiden maksimum faydalanıyoruz”

“Tüm malzemelerimiz şifreli kilitler içerisinde durur. Anahtar kilitte bulunmaz bizim belediyemizde. Teknolojiden maksimum faydalanıyoruz. Belediyemizin bilgisayar ağını tamamen değiştirdik. Teknolojiden maksimum faydalanmamızın bize çok getirisi oldu. Çünkü bilgisayar sistemiyle birlikte su ve emlak tahsilatında oranlarımız %80-90’lara yükseldi”

“İmar sorununu çözdük“

“Demirözü’nde 1972’den beri devam eden imar problemi vardı. Belediyeler için en büyük sorun imar sorunudur. Dolayısıyla bir belediye için en büyük başarılardan biri de imar problemini çözmektir. Biz bunu yaptık ve imar problemini çözdük. Altyapıda da büyük işler başardık. İlçemizde ki su sıkıntısına son verdik.  2 yıldır belediyemizden kaynaklı su sıkıntısı yaşamadık”

“Yapılmamış yol kalmayacak”

“Demirözü Belediyesi’ni kamu binası olarak değil de bir şirket zihniyetiyle yönetiyoruz. Yani mesela parkeyi çok satmıyorum. Çünkü parke alacak kişiler genellikle parası olmayan kurumlar. Parkeyi yollarımıza döşüyoruz. Şuan çalışmalar sürüyor. Yıl sonu itibariyle yapılmamış yolumuz kalmayacak. Ürettiğim parkeyi stokta tutmuyor, yollarımıza döşüyoruz. İnşallah yıl sonunda Demirözü’nde araba geçtiğinde toz kalkmayacak.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.