Bayburtlu'nun göç hikayesi Vefa'nın çekimleri başlıyor

Kenan Yavuz, çekimlerine kendi köyü Beşpınar'da başlanacak "Vefa"nın, Ermeni meselelerini irdeleyeceğini söyledi.

Bayburtlu'nun göç hikayesi Vefa'nın çekimleri başlıyor
 Bayburt'ta, 1914-1918 arasında Ermeni ve Rus işgali sırasında Bayburt halkının İç Anadolu'ya göç hikayesi ile Kop Dağı'nda yaşanan savaşların anlatılacağı "Vefa" adlı sinema filminin çekimlerine, ay sonunda başlanacak.
Hazar Strateji Enstitüsü Başkanı Kenan Yavuz, yaptığı açıklamada, çekimlerine kendi köyü Beşpınar'da başlanacak "Vefa"nın, Ermeni meselelerini irdeleyeceğini söyledi.

Dedesi Sait Yavuz'un gerçek yaşamından yola çıkılarak yazılan senaryonun beyaz perdeye aktarılacağını dile getiren Yavuz, "Bu, benim bireysel olarak sosyal sorumluluk projem. İstedim ki bu topraklarda 1914-1918 döneminde yaşanan acılar, aşklar, hasretler, vuslatlar bir kültür projesi olarak beyaz perdeye yansısın." diye konuştu.

Yavuz, Bayburt ve yöresine ait kültürün daha çok sözel kültür üzerine kurulu olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Dedelerimizden, babalarımızdan, büyüklerimizden, onların yaşamlarından kalan parçacıkları toparlamaya gayret ettik. Profesyonel bir ekip ve senaryoyla objektif bir bakış açısıyla 1914-1918 döneminde Ermeni-Rus işgali sırasında Bayburt halkının İç Anadolu'ya göç hikayesini, Kop Dağı'nda yaşanan savaşlar ve Osmanlı'nın son döneminde, yüzyıllar boyu birlikte yaşadığımız azınlıkların, zayıflamakta ve çökmekte olan bir devlete karşı emperyalistlerle birlikte yapmış oldukları girişimler, Osmanlı topraklarının parçalanışı, kültürel çöküş, birlikte yaşam iradesinin ortadan kalkması, yüzyıllar boyu birbiriyle komşu olarak yaşayan insanların bir anda farklı kimliklere bürünüyor olmaları... Tüm bunlar hikayemizin ana teması."

Filmle Bayburt'un kültürü ile yaşamını da bugünlere aktarmayı, genç kuşaklara öğretmeyi amaçladıklarını vurgulayan Yavuz, "Çünkü gençlerimiz artık okumayı çok fazla öncelemiyor, okuma yerine daha çok görsel mekanizmalarla bilgilenmeyi tercih ediyor. Dolayısıyla sinema çok önemli bir sektör." dedi. 

Yavuz, geçen sene, 1915 hadiselerinin 100. yılının geride bırakıldığını anımsatarak, "100. yılı tamamlandığında 'unutuldu, gündemden çıktı' diye kendi kendimizi avuturken birden bire Almanya Parlamentosu'nun almış olduğu karar ortaya çıktı. Maalesef özellikle Ermeni diasporasının yürüttüğü bu dava asla bitmeyecek. Bunun karşısında özellikle gençlerimizin, üniversitelerin, sivil toplumun, devletin, her kesimin, haklı olduğumuz bir davada daha proaktif olması gerek." diye konuştu.

"Bayburt'un kurtuluş yıl dönümünde gösterime girecek"

Kültür ve sanatın günümüzde İstanbul'a kaydığını ve bu alanda Anadolu'nun kuruyan bir ağaca dönmeye başladığını savunan Yavuz, sanat üretiminin Anadolu'nun her tarafına yayılması gerektiğini söyledi.

Yavuz, kentlerin yaşam kalitesinin artması için kültürel yaşamının canlanmasının, turizm destinasyonları olmasının önem taşıdığını belirterek, Bayburt'ta bu konuda son yıllarda önemli ataklar yapıldığına işaret etti.

"Vefa" adlı filmin yurt içi ve yurt dışında festivallere katılmasını hedeflediklerini kaydeden Yavuz, arzuladıkları kaliteyi yakaladıklarında ses getireceklerine inandığını dile getirdi.

Kenan Yavuz, temmuz ayı sonunda çekimlerine başlanacak ve 6 haftada saha çalışmalarının tamamlanması planlanan filmin, Bayburt'un düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümü olan 21 Şubat 2017'de vizyona gireceğini kaydetti.

Yavuz, filmin tüm telif hakları ve gelirinin Bayburt Bilim, Eğitim ve Kültür Derneğinin olacağını sözlerine ekledi. AA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
6900 8 yıl önce

HELAL OLSUN SANA YA ŞU BAYBURTTAKİ KEFERELER SENİN 3 TE BİRİN EDEMEZ
VARSA İDDASI OLAN YAZSIN