Habertürk’ten yargı gafı: Bayburt’ta riskli mahalle var!

Bayburt Postası - Velayet davasında sıradışı bir karara imza atan Yargıtay, daha önce yerel mahkeme tarafından anneye bırakılan çocukların velayetini babaya verirken, yargı kararı ile ilgili haberi duyuran Habertürk ise ilginç bir gafa imza attı.

Habertürk’ten yargı gafı: Bayburt’ta riskli mahalle var!

Haberdeki yoruma göre bir yargı komedisi olarak göze çarpan dava gerekçesi, daha sonra dava ile ilgili gerçeklere ulaştığımızda çarpıtma olduğu anlaşıldı...Bayburt Postası - Velayet davasında sıradışı bir karara imza atan Yargıtay, daha önce yerel mahkeme tarafından anneye bırakılan çocukların velayetini babaya verirken, yargı kararı ile ilgili haberi duyuran Habertürk ise ilginç bir gafa imza attı.

Bayburt’ta boşanan bir çiftin çocuklarının velayetini anneye veren yerel mahkemenin kararını bozan Yüksek Mahkeme, Habertürk’e göre ilginç bir gerekçeyle üç çocuğun velayetini de babaya verdi.

Bayburt’ta yaşayan Ö.N.A.’nın, eşi S.A.'ya boşanma davası açmasıyla başlayan dava, Yargıtay’a kadar taşındı. Habere göre çifti boşayan yerel mahkeme tarafından çocukların velayetinin anne S.A.’ya verilmesine itiraz eden baba Ö.N.A. anne ve çocukların yaşadığı mahallenin Bayburt'un diğer semtlerine oranla risk teşkil ettiği ve suç oranı yüksek bir mahalle olduğu gerekçesiyle davayı temyize götürdüğü öne sürüldü. Haberde, temyiz istemini görüşmeye alan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozduğunu ve sosyal inceleme raporuna atıf yapılarak, annenin ikamet ettiği mahallede suç oranının yüksek olduğu gerekçesiyle çocukların velayeti anneden alınıp babaya verildiği belirtildi.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun gündemine getirilen dava ile ilgili Yüksek Mahkeme’nin karar gerekçesinde, "Çocukların bedeni, fikri ve ahlaki gelişimleri anne yanında tehlikededir. Her üç çocuğun da velayetlerinin babaya bırakılması gerekirken velayetin anneye bırakılması bozmayı gerektirmiştir" denilmesine rağmen, gerekçeyi ‘anne ve çocukların yaşadığı mahallenin Bayburt'un diğer semtlerine oranla risk teşkil ettiği ve suç oranı yüksek olduğu’ şeklinde yorumlayan Habertürk, Genel Kurul tarafından görüşmeye alınan dosya ile ilgili, 2. Hukuk Dairesi’nin aldığı karar doğrultusunda görüş bildirildiği ve böylece çocukların velayetinin babaya verildiğini açıkladı.

Bayburt’ta riskli mahalle!

Yargıtay tarafından alınan bu karar velayet konusunda yeni bir polemik başlatırken, Habertük’ün sosyal inceleme raporundaki ifadeleri çarpıtması ise dikkat çekti.  Karar gerekçesinde belirtilen, “Çocukların bedeni, fikri ve ahlaki gelişimleri anne yanında tehlikededir” ifadesinin haberde anne ve çocukların yaşadığı mahallenin risk teşkil ettiği şeklinde yorumlanması, söz konusu mahallenin bulunduğu suç oranı en düşük illerden biri olan Bayburt’ta tepki gördü.

Ulusal basına yansıyan habere göre karar gerekçesine tepki gösteren vatandaşlar, Bayburt’ta suç unsuru bulunan bir mahalle olmadığını ve herhangi bir mahallenin de diğerine göre risk taşımadığını savunarak, yanlış haber yapıldığını dile getirdi.

Karar gerekçesinin gerçek faktörleri

Karar gerekçesi ile ilgili gazetemizi arayan vatandaşlar habere tepki gösterirken, konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz uzmanlar ise farklı bir değerlendirme yaptı. Hukuki açıdan değerlendirme yapan bazı uzmanlar, boşanma davası baba Ö.N.A. tarafından açılmasına ve yerel mahkemenin daha önceki kararına rağmen çocukların velayetinin babaya verilmesini peşin yargılı bir karar olarak nitelerken, haberde belirtilen karar gerekçesi açısından değerlendirme yapan bazı uzmanlar ise velayet davalarında mahkemenin çocukların lehine karar aldığı ve çocukların geleceği açısından anneden veya babadan kaynaklanan bir sorun varsa bunun dikkate alındığını söyledi.

Velayeti babaya verilen söz konusu dava dosyasının tamamına bakılması halinde haberde geçen mevcut karar gerekçesine ilişkin gerçek faktörlerin görüleceğine dikkat çeken uzmanlar, aksi takdirde Bayburt gibi suç oranı çok düşük bir ilde çocukların bedeni, fikri ve ahlaki gelişimleri ile ilgili bir sorun teşkil etmiyorsa, Yargıtay tarafından karara bağlanan dava hakkında annenin yeniden düzeltme talebinde bulunabileceğini de vurguladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.