Ekşittiğimiz mizahtan kurtulduk!

Bayburt Postası - Bayburt’un ‘senfonik zulüm’ efsanesi, bu defa Samsun’a uyduruldu. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın 1970’li yıllarda düzenlediği Anadolu turnesinin ardından o dönem yöre halkının klasik batı müziğine karşı bakışını yansıtan mizah anlayışı, günümüzde halen sürüyor.

Ekşittiğimiz mizahtan kurtulduk!

Yer, zaman, anlam, anlayış uymuyor ama mizah mı lazım? Çek bir Bayburt aforizması, uydur gitsin...Bayburt Postası - Bayburt’un ‘senfonik zulüm’ efsanesi, bu defa Samsun’a uyduruldu. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın 1970’li yıllarda düzenlediği Anadolu turnesinin ardından o dönem yöre halkının klasik batı müziğine karşı bakışını yansıtan mizah anlayışı, günümüzde halen sürüyor.

Tam 42 yıl önce Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından Bayburt’ta sahnelenen senfonik müzik gösterisinin ardından bir Bayburtlu vatandaş tarafından söylendiği ileri sürülen ve o gün bugündür de tüm Bayburtlular’ın dilinde efsaneleşen “Bayburt, Bayburt olalı böyle zulüm görmedi” adlı fıkranın, aslında cumhuriyetin ilk yıllarında Samsun’da yaşandığı ortaya çıktı!

Bayburt aforizmasını, Samsun’a uydurdular

Samsun Devlet Opera ve Balesi’nin 'Köyde Opera' adlı özel gösterisini okurlarına duyuran bir haber sitesi, haberi ilginç bir şekilde duyurdu. Kumköy İlköğretim Okulu’nda görev yapan öğretmen Dilek Livaneli'nin aracılığıyla özel olarak hazırlanan ve açık havada düzenlenen programın yoğun ilgi gördüğü şeklindeki bilgiye yer verilen haberde, köylülerin hayatlarında ilk defa opera ile tanıştığının ileri sürülmesi, 70’li yılların yazılı basınını hatırlattı. Günümüz çağında herkes tarafından bilinmesine rağmen, operet ve senfonik müzik ile ilgili siyah-beyaz dönemlerin mizah anlayışıyla internet medyasına taşınan haberle ilginç bir çarpıtmaya da imza atıldı.

Yerel bestelerden oluşan opera gösterisinin izleyiciler tarafından oldukça beğenildiği bilgisine yer verilen ve "Çarşamba Çarşamba olaı böyle zulüm görmedi" şeklinde manşete taşınan habere göre, çoğu hayatında ilk defa opera ile tanışan köylülerin, köylerinde bu etkinliğin yapılmasından kaynaklı mutluluk duyduklarını dile getirseler de konser sırasında uyuyanlara ve kendinden geçenlere rastlandığı ifade edildi. Köylülerin hayatlarında ilk defa opera ile tanıştığı için aynı zamanda opera konusunda bilgilendirme yapıldığına da dikkat çekilen haberde, tahmin edileceği gibi herkes tarafından bilinen “Bayburt, Bayburt olalı böyle zulüm görmedi” fıkrasının ise Samsun’a uyarlanmış şeklindeki yanlış bilgi içermesi de dikkat çekti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.