“Demokrasiyi güçlü yapan parametrelerden biri basındır”

Balıkesir  Gazeteciler Cemiyeti’nde konuşan Cumhurbaşkanı Gül, “Demokrasinin en önemli ilkelerinden birisi de hesap vermektir. Basının bunu her yönden rahat yapabilmesi hepimizin arzusudur. Halkın bilgilendirilmesi basın sayesinde olur” dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Gazeteciler Federasyonu 32. Başkanlar Konseyi Açılışı ve Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Geleneksel Gazetecilik Başarı Ödülleri törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada herkesin ortak arzusu olan Türkiye’yi güçlü, halkımızı zengin ve mutlu yapmanın, her alanda sağlanacak gelişmeyle mümkün olabileceğini ifade etti.

“Demokrasiyi güçlü yapan parametrelerden biri basındır”

Abdullah GülBalıkesir  Gazeteciler Cemiyeti’nde konuşan Cumhurbaşkanı Gül, “Demokrasinin en önemli ilkelerinden birisi de hesap vermektir. Basının bunu her yönden rahat yapabilmesi hepimizin arzusudur. Halkın bilgilendirilmesi basın sayesinde olur” dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Gazeteciler Federasyonu 32. Başkanlar Konseyi Açılışı ve Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Geleneksel Gazetecilik Başarı Ödülleri törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada herkesin ortak arzusu olan Türkiye’yi güçlü, halkımızı zengin ve mutlu yapmanın, her alanda sağlanacak gelişmeyle mümkün olabileceğini ifade etti.

 

Bir ülke için en büyük eksikliğin demokrasisinin olmaması ve halkının mutsuzluğu olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, zengin ancak totaliter ülkelerde de halkın mutluluğundan bahsedilemeyeceğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin hedefinin en gelişmiş demokrasiye ve hukuk standardına sahip ülkeler seviyesine çıkmak olduğunu aktararak, Türkiye'nin ordusu ve ekonomisi ile güçlü, demokrasisi gelişmiş ülke haline getirilmesi durumunda herkesin gururlu olacağını, herkesin bu uğurda uğraşması gerektiğini belirtti.

“Şeffaf bir ülkede, yöneticiler az hata yapar.”

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında, “Demokrasiyi güçlü yapan parametrelerden biri özgür, güçlü, hür ve itibarlı basın olmasıdır. Bu konu hepimizin meselesidir. Düşünce, fikir ve inançlar arkasında şiddet olmadığı sürece sonuna kadar serbest olmalıdır. Böyle bir ortamın sağlanması demokrasiyi derinleştirir ve şeffaflık getirir. Şeffaf olan bir ülkede yöneticiler daha az yanlış yaparlar, yanlış yapmazlar. Çünkü yanlışlar gözükür, yanlışlar gözükünce de hesap sorulur. Demokrasinin en önemli ilkelerinden birisi de hesap vermektir. Bir ülkede bunu basın yapar. Basının bunu her yönden rahat yapabilmesi hepimizin arzusudur. Halkın her şeyi kontrol edebilmesi, halkın bilgilendirilmesi basın sayesinde olur.

Basının da bu fonksiyonunu şüphesiz ki doğru yapması gerekir. Her şeyi düz ayna gibi yansıtamaz. O zaman propagandaya alet olur, yanlışa düşer. O bakımdan gazeteleri yönetenlerin sorumluluğu da fazla” dedi.

“Yargı, Türkiye’nin köhneleşmiş alanıdır.”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin köklü reformlara ihtiyacı olduğunu en çok reform ihtiyacı duyulan alanlardan birinin de yargı olduğunu belirterek, “Kimse alınmasın yargı alanı Türkiye'nin biraz köhneleşmiş bir alanıdır” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, ''köhneleşmiş'' ifadesini yargının imkânları, eski tarihli yasaları ve çağı yakalama anlamında belirttiğini, buna örnek olarak yeni değiştirilen 1936 tarihli Türk Ticaret Kanunu'nu gösterdi ve günümüzde ticaretin elektronik ortamda büyük bir hızla yapıldığını kaydetti.

Tutukluluk süresi kısaltılmak istenirken 10 yılda sonuçlanmayan davalardaki tahliyelerin, bu sürenin kısa gibi görülmesine neden olduğunu ve tepki çektiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu tepkilerin reform ihtiyacı ortaya çıkardığını vurguladı.”

Cumhurbaşkanı Gül, yapılması gerekenlerin gayet açık olduğunu, AB müktesebatına bakıp yapılması gerekenlerin süratle yapılması gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Yoksa bugünkü gibi çok mahcup olacağımız durumlar ortaya çıkar. Tutuklu sayısı, hükümlü sayısından daha çok olan bir ülke, demokrasisi gelişmiş, hukuk standardı olan ülke kategorisine giremez. Eğer bir ülkede tutuklu sayısı, hükümlü sayısından çoksa veya tutukluluk hali cezaya dönüşmeye başlarsa böyle bir ülkeden, demokrasisi gelişmiş, hukuku gelişmiş, gelişmiş ülkeler sınıfına giren ülke diye bahsedemeyiz. Bütün bunların süratli bir şekilde gözden geçirilmesi gerekir, yoksa vicdanlar sızlamaya devam edebilir. Toplumun sesi çıkan kesimlerinde olduğu gibi sesi çıkmayan kesimlerinde de vicdanlar sızlıyorsa bu hepimizi üzer. Buralarda sürtüşme, enerjileri boşa harcama değil, yapılması gerekenleri el birliği ile yapmak hepimizin görevidir. Bu konuların sağlıklı tartışılmasında, netice alacak şekilde konuşulmasında basının çok önemli rolü var”

Cumhurbaşkanı olarak bu tür önemli konulardan bahsetmekten çekinmediğini, bundan sonra da çekinmeyeceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, TBMM'nin yeni yasama yılının açılışında yaptığı konuşmada Türkiye'nin bu tür önemli sorunlarına ilişkin görüşlerini paylaştığını anımsattı.

Daha sonra Balıkesir’deki programını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul'a gitti. (TGF)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.