Bayburt futbolu bu hale nasıl geldi?

Bayburt Postası - Her geçen yıl biraz daha zayıflayan Bayburt Amatör Lig’de bu yıl 10 takım yer alacak ve ilk düdük 26 Eylülde çalacak. İlk bakışta, bu yıl ligde iddialı takım sayısının geçtiğimiz yıllara oranla daha fazla olduğu görünüyor. Bu durum, olası bir heyecan, kıyasıya bir çekişme, sezon boyu sürecek yüksek adrenalin için yeterli mi? Birazdan bu konuyu enine boyuna irdeleyeceğiz. Gelin önce takımlara bakalım: Geçtiğimiz yılın şampiyonu İl Özel İdarespor, sezona yeni yönetimle giren Bayburtspor ve hazırlıklarına şimdiden başlayan Belediyespor ligin iddialı takımları arasında görünüyor.  

Bayburt futbolu bu hale nasıl geldi?

Bayburt futbolu bu hale nasıl geldi?Bayburt Postası - Her geçen yıl biraz daha zayıflayan Bayburt Amatör Lig’de bu yıl 10 takım yer alacak ve ilk düdük 26 Eylülde çalacak. İlk bakışta, bu yıl ligde iddialı takım sayısının geçtiğimiz yıllara oranla daha fazla olduğu görünüyor. Bu durum, olası bir heyecan, kıyasıya bir çekişme, sezon boyu sürecek yüksek adrenalin için yeterli mi? Birazdan bu konuyu enine boyuna irdeleyeceğiz. Gelin önce takımlara bakalım: Geçtiğimiz yılın şampiyonu İl Özel İdarespor, sezona yeni yönetimle giren Bayburtspor ve hazırlıklarına şimdiden başlayan Belediyespor ligin iddialı takımları arasında görünüyor.

 

Murat Okutmuş Sezona hazırlandığını umduğumuz diğer 7 takım ise Aydıntepe Belediyespor, Konursuspor, Arpalıspor, Mutluspor, Demirözüspor, Akşar Belediyespor ve Polisgücüspor.

İlk bakışta, 10 takımlı bir lig görüntüsü olsa da, bu 10 takımdan kaç tanesinin sahaya takım çıkarabileceği şimdilik meçhul! Aldığımız duyumlar Bayburt’un en köklü kulüplerinden olan Şairzihnispor ve Kurtuluşspor’un daha şimdiden havlu attığı yönünde… Telekomspor, 21 Şubat Hilalspor ve Başakspor’da takım oluşturma konusunda problem yaşayanlar arasında.


Bu gelinen noktaya neşter vurarak teşhiste bulunabilmek için çok gerilere gitmeye gerek yok, 7 yıllık bir mazi yeterde artar bile! İşte bu nedenle, 7 yıl öncesine uzanıp, Bayburt Postası’nın 2002 yılı sayılarında spor sayfalarına bir göz gezdirdik. Bakın, 2002’de Bayburt’ta neler yaşanmış:


2002 yılında Amatör Lig, 2 grup halinde oynanıyordu. 1. ve 2. Amatör Küme olarak. 1. Amatör Küme 9 takımdan oluşuyordu. Şimdilerde bırakın takım çıkarmayı, tabelası bile bin bir zorlukla asılı duran kulüpler 1. Amatör Kümede adeta kök söktürüyordu. Kurtuluşspor, Aydıntepe Belediyesi, Köy Hizmetleri, Şairzihnispor, Bayburtspor, Konursuspor, Arpalıspor, Belediyespor ve Telekomspor… 16 haftalık zorlu serüvende son haftalara kadar liderliğini sürdüren Kurtuluşspor, ligin bitimine iki hafta kala liderliği Aydıntepe’ye kaptırıyor ve lig Aydıntepe’nin şampiyonluğuyla son buluyordu. Telekomspor ve Belediyespor ise 2. Amatör Kümeye düşen takımlar oluyordu.

1960'lı yıllar... Saray Bahçesi...1. Amatör Kümenin ardından başlayan 2. Amatör Küme’de ise 7 takım mücadele ediyordu. Bayburt’un en eski spor kulübü Bayburt Gençlikspor’un da içinde bulunduğu lig, Başakspor, Mutluspor, Polisspor Gücü, Akşar Belediyesi, 21 Şubat Hilalspor ve Gökçederespor’dan oluşuyordu. 12 hafta süren 2. Amatör Lig’de Mutluspor şampiyon olmuş, ikinci olan Başakspor ile birlikte 1. Amatör Lig’e yükselen takımlar olmuştu.

İki basamaklı oynanan Amatör Lig’in yanı sıra A Gençler, B Gençler, Yıldızlar ve Minikler’de ayrı ayrı liglerde mücadele ediyor ve Bayburt’ta doyumsuz hafta sonları yaşatıyorlardı. (2002 yılının diğer bir özelliği de Bayburtspor’un Profesyonel ligden amatöre düştüğü yıl olmasıdır. Yani 3. Ligde profesyonel takımı olmayan Bayburt, 2002’de heyecanın son demlerini yaşamıştı. Bu gelinen noktayı, bir İl’in profesyonel ligde takımı olmamasının oluşturduğu hevessizlik olarakta görebiliriz.)

 

1960'lı yıllar... Saray Bahçesi...

Peki, ne oldu da Bayburt’ta futbol 7 senede bu hallere düştü? Şu bir gerçektir ki, Bayburtspor 3. ligde mücadele ettiği zaman, tüm amatör futbolcuların rüyalarını süslerdi. Rüyası bol olan bu gençlere sahip çıkılmış veya çıkılmamıştır, bu çok farklı bir tartışma konusu. Ama Bayburtspor, Bayburt’ta futbol oynayan gençlerin Fenerbahçe’si, Galatasaray’ı, Beşiktaş’ı gibiydi ve bu arzu onları tetikleyen başlıca sebepti.


1960'lı yıllar... Saray Bahçesi...Şimdi yeniden, birlik ve beraberlik mesajları vererek, takımlarımız arasından bir profesyonel temsilci çıkarabilmek için el birliği etmek, elbette ki en doğru karar olacaktır. Bunun adı Bayburtspor olur veya Bayburt’un adını taşıyan başka bir kulübümüz olur, bu hiç fark etmez. Önemli olan bir profesyonel temsilci etrafında oluşturulan altyapı kulüplerinin ve amatör, gençler, yıldızlar, minikler liglerinin yeniden canlandırılmasıdır.

Bu oluşum aynı zamanda gençlerimizi yeniden kahvehanelerden spor alanlarına yönlendirebilecek bir adım olacaktır.

Yok eğer yine kısır çekişmeler devam edecek olursa, Saray Bahçesi’nde şaşalı dönemlerle başlayan Bayburt’un futbol serüveni, Gençosman Stadyumu’nun düğün salonuna dönüştürülmesiyle son bulacaktır.

 

1960'lı yıllar... Saray Bahçesi...NOT: Bayburt’un futbol geleceğini ve Amatör Lig analizlerini yayınlamaya devam edeceğiz. Bu dosyamızı süsleyen siyah beyaz günlerden kalma “özel fotoğraflar”, 1960’lı yıllara ait. Saray Bahçesi’nin hızlı zamanlarından geriye kalmış bu kareler, Kurtuluşspor'un uzun yıllar kaptanlığını yapan Zihni Purut, nam-ı diğer Berber Zihni amcamızın arşivindendir.

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.