Yahya Akengin Sokağı hizmete açıldı

TÜRKSAV Başkanı şair-yazar Yahya Akengin'in isminin verildiği sokağın açılışı gerçekleştirildi.

Yahya Akengin Sokağı hizmete açıldı
Bayburt Postası - Akengin'in 50. Sanat yılına denk gelen, 2018 yılında Bayburt Belediyesi Meclisi tarafından oybirliği ile verilen karar, 25. Uluslararası Dede Korkut Kültür Sanat Şölenleri kapsamında gerçekleşen açılışla uygulandı. 

Açılışa, Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, TÜRKSAV Başkanı Yahya Akengin, Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Türk Dünyası'ndan şair ve yazarlar, siyasi parti ve STK temsilcileri katıldı. 

Açılış töreninde bir konuşma yapan Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, Bayburt'un kıymetli bir değeri olan Yahya Akengin'in isminin Bayburt'a yaşatılıyor olmasının önemli olduğunu bildirerek, kararı alan Belediye Mevlis üyelerini kutladı. Başkan Pekmezci konuşmasında Akengin'in şiirlerinden de okudu. 

Akengin: "Cumhuriyet bize çok şeyler kattı"

Konuşmasında Bayburt'ta ilkokula başladığı yıllardan bahseden Yahya Akengin, bir köy çocuğu olarak Cumhuriyet İlkokulu'na başladığı günlerde Cemal Koçer hoca ile yaşadığı bir anıdan bahsederek, "Şimdi ne düşünüyorum biliyor musunuz, Cumhuriyet İlkokulu, cumhuriyet bana sahip çıkmış. Köy çocuğunu alıp bir yerlere götüren, yönlendiren, bir yerlere vardıran işte o Cumhuriyet; daima yaşasın. 1968 yılında Hisar Dergisi'nde ilk şiirimin yayınlandığı ele alınarak, bu vesileyle Bayburt Üniversitesi bir panel düzenledi. Sonra benim yazı hayatımda yer alan Türk Edebiyat Dergisi özel sayı yayınladı. Hayatım boyunca bir şeyler üretip ülkemizin sesini, ruhunu yansıtmaya çalıştık. Bunlar da bizim mutluluğumuz ve bunların hatırlanması da elbette bizi mutlu ediyor. Bu 50. yıl dolayısıyla Bayburt Belediyesi Meclisi böyle bir kararı aldı. Açılışı da dostumun Belediye Başkanlığı dönemine denk geldi. Hükmü Pekmezci ile şiir dostluğumuz vardır. Pekmezci benim şiirlerimi ezbere okuduğunda, Allah Allah ne güzel şiirler yazmışım derim, çünkü öylesine güzel okur. Ayrıca Belediye Meclisine bu öneriyi veren Süreyya Türkmenli'ye de teşekkür ediyor, Belediye Meclisini de minnetle anıyorum."



Temuçin: "Kent belleğine bir kılcal damar ekliyoruz"

Yahya Akengin'in sınıf arkadaşı olan yazar Ali Kemal Temuçin de açılış töreninde bir konuşma yaptı. Temuçin konuşmasında, "Kent belleğinin kılcal damarlarından birisi de kent sokakları ve bu sokakların adlarıdır. Bu adlarda kakılcılık kazanan kurumlar, yerler, kişiler.. Unutulmazlar arasına girer. Adlarıyla birlikte kent belleğine değişik renkler, değerler katarlar; kent ruhuna zenginlik kazandırırlar. Şimdi bu sokağa ad vererek, Bayburt'un kent belleğine bir kılcal damar daha ekliyoruz. Kadim dostum, arkadaşım Yahya Akengin bu damara ad oluyor" dedi. 

Temuçin konuşmasında, Akengin'in "Dede Korkut Şenliği"ne katkılarından da bahsederek, "Bayburt'umza uluslararası bir değer kazandıran "Dede Korkut Şenliği", Akengin'in yıllarca gönlünde, ruhunda mayalanmış bir tutkunun somutlaşmış bir sonucudur. Onun girişimleriyle başlayan şenliklerin bir mimarı da değerli valimiz Ali Haydar Öner'dir. Her ikisinin de bu anlamlı girişimindeki çaba, özveri ve inançlarının bire bir tanığıyım. Sayın Ali Haydar Öner'i saygıyla anıyor, ona rahmet diliyorum. Sayın dostlar, bu sokağa "Yahya Akengin Sokağı" adının verilmesini sağlayan kurum, kuruluş ve kişileri yürekten kutluyor, bu "değer bilirlik"in örnek olmasını diliyorum" diye konuştu. 

Açılış kurdela kesimi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.   



YAHYA AKENGİN KİMDİR?

Yahya Akengin 1946 yılında Bayburt'ta doğdu. Erzurum Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünü bitirdi, daha sonra edebiyat lisansını tamamladı. 1967'de başladığı edebiyat öğretmenliğini orta öğretimde, Gazi Eğitim Enstitüsü'nde ODTÜ'de sürdürdü. 1979'da Kültür Bakanlığı Baş Müşavirliği'ne, 1985 yılında TRT Ankara Radyosu Tiyatro ve Eğlence Yayınları Müdürlüğü'ne atandı, TRT Televizyon Dairesi başkanlığı uzmanlığında bulundu. Şiir, roman ve tiyatro türlerinde eserleri yayımlandı. Eserleri dolayısıyla 9 ödül aldı. 1992 yılında "Oğuz Dede" adlı romanına Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Sanat Ödülü verildi. Sarkaç adlı romanı ise İstanbul Tuzla Belediyesi 700. Yıl roman armağanlarını kazanan eserler arasına girdi.

Yahya Akengin, aynı zamanda yazarların Meslek Odası konumundaki İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği)'nin başkanlığını yaptı. Halen Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (TÜRKSAV) Başkanı.

İlk şiirleri Bayburt Postası'nda yayınlanan Akengin, 1968 yılında Hisar ile başlayıp, Türk Edebiyatı, Doğuş Edebiyatı, Milli Kültür, Boğaziçi ve Türk Dili Dergilerinde yazılarını sürdürdü. Bazı günlük gazetelerde de tiyatro, sinema, kitap eleştirileri ve gezi notları yayınlandı. Eserleri çeşitli üniversitelerde lisans tezi olarak ele alınan Akengin birçok uluslararası toplantılara Türkiye'yi temsilen katıldı. (Struga Şiir Festivali, Liege Şiir Bienali, Bağdat Mirbet Şiir Festivali, Tataristan Şiir Bayramı vb.)

Türkiye radyolarında çok sayıda Radyo Tiyatrosu yayınlanan Akengin‘in senaryo çalışmaları da bulunmaktadır. 1980-1985 yılları arasında Bakanlıklar arası Film ve Senaryoları Değerlendirme Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

Akengin'in eserlerine M.E.B. Talim Terbiye Kurulu Kararıyla Lise ders kitaplarında yer verilmektedir. "Eski Çarıklar" ve "Aile Bağları" isimli tiyatro eserleri Türkiye'nin hemen her yerinde ve KKTC'de sahnelendi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.