Akengin’in adı bir sokağa verildi

Bayburtlu şair-yazar Yahya Akengin’in ismi memleketinde bir sokağa verildi.

Akengin’in adı bir sokağa verildi
Bayburt Postası - Bayburt Belediyesi Meclisi'nde alınan karar doğrultusunda, TÜRKSAV Başkanı şair-yazar Yahya Akengin’in ismi Şingah Mahallesi’nde bir sokağa verildi. MHP’li Belediye Meclis Üyesi Süreyya Türkmenli’nin teklifi oy birliğiyle kabul edildi.

Türkmenli, karardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, tüm meclis üyelerine teşekkür etti. Akengin’in Türkiye’ye ve Türk Dünyası’na mal olmuş bir şahsiyet olduğunu hatırlatan Türkmenli, “Yahya Akengin hocamıza gösterilen bu vefadan dolayı belediye meclisimize ve kıymetli üyelerine teşekkür ediyorum” dedi.

Akengin’in ismi Şingah Mahallesi’ndeki yeni yerleşim alanlarından 224 ada, 63 parselde yer alan sokağa verildi. Akengin’in isminin verildiği sokakta 112 Acil Servis, AFAD ve Bayburt İtfaiye Müdürlüğü gibi kurumlarda inşa edilecek. Önümüzdeki günlerde sokağa yeni tabelasının yerleştirileceği öğrenildi.

Şiirlerin, öykülerinde, tiyatro oyunlarında, romanlarında Bayburt’u ve Bayburt’ta yaşanan Ermeni Mezalimi, Seferberlik acıları gibi konuları işleyerek geleceğe bırakan Yahya Akengin, Dede Korkut Kültür Sanat Şölenleri’nin de gerçekleşmesinde büyük pay sahibi. Akengin, ilk yıllarından itibaren hem Türkiye’den hem de Türk Dünyası’ndan ünlü şairleri şölenler kapsamında gerçekleştirilen Şair Zihni Şiir Geceleri’ne katılımlarını sağlamış, Bayburt’un bu şairlerin şiirlerinde konu edilmesine de vesile olmuştu.

Bu yıl 50. Sanat yılını kutlayan Yahya Akengin için Nisan  ayında Bayburt Üniversitesi tarafından '50. Sanat Yılında Yahya Akengin ve Sanatı' adlı panel gerçekleştirilmişti.

YAHYA AKENGİN KİMDİR?

Yahya Akengin 1946 yılında Bayburt'ta doğdu. Erzurum Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünü bitirdi, daha sonra edebiyat lisansını tamamladı. 1967'de başladığı edebiyat öğretmenliğini orta öğretimde, Gazi Eğitim Enstitüsü'nde ODTÜ'de sürdürdü. 1979'da Kültür Bakanlığı Baş Müşavirliği'ne, 1985 yılında TRT Ankara Radyosu Tiyatro ve Eğlence Yayınları Müdürlüğü'ne atandı, TRT Televizyon Dairesi başkanlığı uzmanlığında bulundu. Şiir, roman ve tiyatro türlerinde eserleri yayımlandı. Eserleri dolayısıyla 9 ödül aldı. 1992 yılında "Oğuz Dede" adlı romanına Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Sanat Ödülü verildi. Sarkaç adlı romanı ise İstanbul Tuzla Belediyesi 700. Yıl roman armağanlarını kazanan eserler arasına girdi.

Yahya Akengin, aynı zamanda yazarların Meslek Odası konumundaki İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği)'nin başkanlığını yaptı. Halen Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (TÜRKSAV) Başkanı.

1968 yılında başladığı yazı hayatını Hisar, Türk Edebiyatı, Doğuş Edebiyatı, Milli Kültür, Boğaziçi ve Türk Dili Dergilerinde sürdürdü. Bazı günlük gazetelerde de tiyatro, sinema, kitap eleştirileri ve gezi notları yayınlandı. Eserleri çeşitli üniversitelerde lisans tezi olarak ele alınan Akengin birçok uluslararası toplantılara Türkiye'yi temsilen katıldı. (Struga Şiir Festivali, Liege Şiir Bienali, Bağdat Mirbet Şiir Festivali, Tataristan Şiir Bayramı vb.)

Türkiye radyolarında çok sayıda Radyo Tiyatrosu yayınlanan Akengin‘in senaryo çalışmaları da bulunmaktadır. 1980-1985 yılları arasında Bakanlıklar arası Film ve Senaryoları Değerlendirme Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

Akengin'in eserlerine M.E.B. Talim Terbiye Kurulu Kararıyla Lise ders kitaplarında yer verilmektedir. "Eski Çarıklar" ve "Aile Bağları" isimli tiyatro eserleri Türkiye'nin hemen her yerinde ve KKTC'de sahnelendi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Halim Turan OĞULLUK 6 yıl önce

Teşekkürler, tebrikler sebep olanlardan Allah razı olsun. Memleketimizin bilge insanlarına değer vermek sahiplenmek adına güzel bir uygulama.