Mostar'ın restorasyonunun ustası şehit kadınlar için taşa şekil veriyor

45 yıllık taş ustası Ömer Kırmızı, 1918'deki işgal yıllarında hayatlarını kaybeden 18 kadın için inşa edilen Şehit Kadınlar Anıtı'nda da taşa şekil veriyor.

Mostar'ın restorasyonunun ustası şehit kadınlar için taşa şekil veriyor
Bayburt Postası - Türkiye genelinde birçok ilde bulunan tarihi eserlerin yanında Mostar Köprüsü'nün aslına uygun yapılması çalışmalarına da katılan 45 yıllık taş ustası Ömer Kırmızı, 1918'deki işgal yıllarında hayatlarını kaybeden 19 kadın için inşa edilen Şehit Kadınlar Anıtı'nda da taşa şekil veriyor.

Kırmızı, 45 yıl önce başlayan meslek hayatında her geçen gün kendini daha da geliştirerek zamanla mimarileri, işçilikleri ve görkemleriyle adeta medeniyetler arasında koridor açan camiden köprüye, kaleden manastıra, saat kulesinden kiliseye yüzlerce yıl önce taş işçiliğiyle inşa edilen birçok eserin restorasyonunda görev aldı.

Kırmızı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, taş işçiliği alanındaki birikimini, memleketi Bayburt'un Aydıntepe ilçesine bağlı Yukarı Kırzı köyünde, 1918'deki işgal yıllarında namuslarını koruyabilmek adına su kuyularına atlayarak hayatlarını kaybeden 18 kadın için inşa edilen Şehit Kadınlar Anıtı'nın yapımına aktarmak istediğini kaydetti.

Taş işçiliğini yurt içi ve yurt dışında yapan pek çok ustanın bulunduğunu belirten Kırmızı, inşa edildikleri dönemlerin mimari alandaki en güzel örnekleri olarak insanlığa asırlarca farklı amaçlarla hizmet etmiş eserlerin restorasyonunu kendisinin yapmasının onur verici olduğunu ifade etti.

Kırmızı, bu çalışmaların ardından taş işçiliğine ilk başladığı Bayburt'ta namusları için ölüme hiç tereddüt etmeden atlayan kadınlar için inşa edilen anıtın yapımını kendisinin yapmasının da mesleki anlamda tarif edilemez bir haz olduğunu dile getirdi.

Şehit kadınlar için anıt

Bayburt taşı kullanılarak inşa edilen anıtın yöre kadınlarının işgal yıllarında yaşadıklarının izlerini taşımasının yanında kendisinin de memleketine bırakacağı bir eser olacağını anlatan Kırmızı, şunları söyledi:

"Burası Yukarı Kırzı köyünde 1918 yılında işgal sırasında namuslarını korumak için su kuyularına atlayan kadınlar için yapılan bir anıt. Bu anıtı Bayburt taşından inşa ediyorum. Bu anıtın toplam alanı 200 metrekare üzerinde yer alacak. Anıt alanında kadınların kendilerini içine attıkları su kuyuları ve o kadınların maketleri yer alacak. Yine o kadınların temsili mezarları ile isimlerinin yer alacağı anıt alanını yapıyorum." 

Kırmızı, taş işçiliğinin eskiden zor ve adeta iğne ile kuyu kazmak gibi olduğunu vurguladı.

Artık makinelerin çıktığını ve eski ustaların kalmadığını belirten Kırmızı, "Bayburt'ta benim gibi en fazla 15 usta çıkar. Makineler çıkınca herkes usta oluyor. Makinelerle usta olanlar taşın da özelliğini kaybediyor, işçiliğin de. Ben 45 yıldır bu işi yapıyorum ama hala kendime daha usta diyemedim. Üç gün önce inşaata çıkan kendine usta diyor. Bu bizi biraz rencide ediyor. Makinelerin çıkması ustalığı öldürdü. Ustalar var ama yetişen de pek az." değerlendirmesinde bulundu.

Mostar Köprüsü

Kırmızı, Türkiye genelinde birçok ildeki tarihi eserlerin yanında yurt dışında da restorasyonlar gerçekleştirdiğini ancak taş işçiliğinde en önemli projesinin 1993 yılında Bosna Savaşı sırasında topçu atışıyla yıkılan Mostar Köprüsü'nün yeniden yapım çalışması olduğunu söyledi.

Mostar Köprüsü'nü aslına uygun yaptıklarını ifade eden Kırmızı, köprü çalışmalarında orijinal taşı orada bulduklarını ve taşı tamamen el işçiliğiyle işlediklerini kaydetti.

Köprü yapımında hiçbir makine kullanmadıklarını anımsatan Kırmızı, "Zaten makine kullanımını da yasaklamışlardı. Yani aslı nasılsa biz de aynen öyle, tarakla, murçla yaptık köprüyü. Çalışmalara UNESCO'dan 12 mühendis de katılmıştı. Köprüyü nasıl yapacağımı sordular, ben de Osmanlı'nın kullandığı yöntemi anlattım, mühendislerin dışında hepsi yöntemi kabul etti." dedi.  

Anahtar Kelimeler:
Ömer Kırmızı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
bahri karabulut 6 yıl önce

şehidimize ve annesine c.Allahtan rahmet dileriz,yakınlarına ve bütün Bayburtlu kardeşlerimize c.Allahtan sabır dileriz,mekanları cennet olsun.

Avatar
sevgi 6 yıl önce

18 tane şehit analar,için Allahtan rahmet diler,anıtın yapılması güzel bir vefa borcu,
emeği olanlara tşkler,
inşAllah saat kule karşısı çarşı köprüsünüde"taştan yapılır.sevgi