Onun hayalinde Bayburt’a bir köprü yapmak var

Taşı meşhur olan İl’in ustasıda meşhur olmalı. Öyle zaten! Mesela Ömer Usta… Sayısız kültür mirası olan ülkemiz ve hatta ülke sınırlarını aşan bir çok tarihi eserin onarımında onun ve sanatının izi var. Erzurum Yakutiye Medresesi, Trabzon Sümela Manastırı, İzmir Saat Kulesi ve Bosna’da bulunan ünlü Mostar Köprüsü bunlardan sadece bir kaçı… Son zamanlarda değeri iyice anlaşılan ve uğruna yeni atılımlar yapılan, yeni ocaklar kurulan Bayburt taşı ile, işte bu şekil ve ruh sanatkârı Ömer Kırmızı gibi ustaların becerikli elleri sayesinde yüzyıllar boyunca; ya ayakta duracak eserler ortaya çıkarılmış, ya da tahrip olanlar onarılmıştır.    

Onun hayalinde Bayburt’a bir köprü yapmak var

Ömer Ustanın en büyük hayali Bayburt’a bir köprü yapmakTaşı meşhur olan İl’in ustasıda meşhur olmalı. Öyle zaten! Mesela Ömer Usta… Sayısız kültür mirası olan ülkemiz ve hatta ülke sınırlarını aşan bir çok tarihi eserin onarımında onun ve sanatının izi var. Erzurum Yakutiye Medresesi, Trabzon Sümela Manastırı, İzmir Saat Kulesi ve Bosna’da bulunan ünlü Mostar Köprüsü bunlardan sadece bir kaçı… Son zamanlarda değeri iyice anlaşılan ve uğruna yeni atılımlar yapılan, yeni ocaklar kurulan Bayburt taşı ile, işte bu şekil ve ruh sanatkârı Ömer Kırmızı gibi ustaların becerikli elleri sayesinde yüzyıllar boyunca; ya ayakta duracak eserler ortaya çıkarılmış, ya da tahrip olanlar onarılmıştır.   

 

Bayburt’un ve Bayburtlu'nun gurur duyduğu bu zanaatin en ünlü temsilcilerinden biri de Ömer Usta… Nereye eli uzanmamış ki, Erzurum Yakutiye Medresesi, Trabzon Sümela Manastırı, İzmir Saat Kulesi ve en ünlüsü Bosna’nın Mostar Köprüsü…

Şimdilerde de Edirne yolcusu Ömer Usta.
Sırada Uzunköprü’nün onarımı var. Ama mutlu değil bu büyük usta!

 

“Sadece ben değil, tüm Bayburtlu taş ustaları bu durumdan rahatsız” diyor… Ömer Kırmızı’yı ve Bayburtlu taş ustalarını rahatsız eden konu şu: Dünyanın en kolay işlenebilen ve sanatsal eserlere en uygun bir yapıya sahip olduğu halde, Bayburt taşından Bayburt’un yeteri kadar yararlanamaması...

Mesela bir köprü?
Neden olmasın?

O kadar ünlü eserde imzası olan Ömer Usta, Bayburt’a bir taş köprü yapmayı hayal ediyor. Hayalinde, Çoruh Nehri üzerinde bulunan zevksiz köprüler yerine, Bayburt taşından köprüler yapmak, Bayburt’a bu güzelliği tattırmak, kazandırmak var.

Ne dersiniz, güzel olmaz mı?

EDİTÖR: Sayın Başkan, tam da Cemiyet Köprüsünü yıkmışken, tam da “Taş köprüden Erzurum (Çilçil) köprüsüne kadar havzada yenilikler yapacağız” demecini vermişken, bir milat olmaz mı bu karar? Elimizde bu kadar dağ, bu kadar taş ve de en önemlisi en değerlilerinden bu kadar taş ustamız varken! Her zaman, her yerde, her toplantıda var olanların olmadığı, sadece Bayburtlu taş ustalarıyla özel olarak bir iki toplantı, bir iki görüşme, belki de çok şeyi değiştirecek. Bayburt taşına kulak vermek, Ömer Ustayı ve taş ustalarını dinlemek belki de bir çok şeyi değiştirebilir.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.