183 yıldır kayıptı, Rusya’da ortaya çıktı!

Bayburt Kalesi’nin anahtarları Rusya'da bir müzede ortaya çıktı.

183 yıldır kayıptı, Rusya’da ortaya çıktı!

Bayburt Postası - Bayburt Kalesi’nin anahtarları Rusya'da bir müzede ortaya çıktı. Rusya'nın St. Petersburg şehrinde bulunan Savaş Müzesi’nde sergilenen eserler arasında yer alan iki anahtar ve bir kilitten oluşan tarihi eşyalardan birinin Bayburt Kalesi’ne ait olduğu belirtildi.

1829 yılında kaybolduğu ileri sürülen ve 183 yıldır bulunamayan tarihi kalenin anahtarları Rusya'nın St. Petersburg şehrindeki Savaş Müzesi’nde sergileniyor. Savaş dönemlerine ait eserlerin bulunduğu müzede, tarihte Osmanlı İmparatorluğu’nun en büyük darbe aldığı savaşlardan biri olan 1928-1829 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Bayburt’ta yağmalanan eserlerin de bulunduğu ortaya çıktı. Müzenin 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı’na ait eserlerin bulunduğu bölümde, esere yönelik tanıtım yazısında, iki anahtar ve bir kilitten oluşan tarihi eserin savaşın ardından Rusya’ya getirilen Bayburt Kalesi’ne ait anahtarlar olduğu belirtildi.

Anahtarları, Osmanlı padişahı II. Mahmut döneminde, Kafkas cephesinden gelen İvan Paskeviç komutasındaki Rus ordusunun Bayburt’u işgalinin sonrasında Rusya'ya götürdüğü tahmin ediliyor.

Diğer yandan, Rusya'nın St. Petersburg şehrindeki Savaş Müzesi’nde sergilenen Bayburt Kalesi’ne ait anahtarların sergilenmesi, akıllara 1918 yılında yine Rus işgalinde yağmalanan Bayburt Kütüphanesi’ni (Ziyaiye Kütüphanesi) getirdi. Ruslar tarafından Birinci Dünya Savaşı’nda işgal edilen Anadolu toprakları içinde Bayburt da yer alıyordu.

Tarihe 2. Plevne olarak geçen Kop Savunması’nın ardından General Nikolai Yudenich komutasındaki Rus Ordusu'nun Bayburt’u işgal ettiği o dönemde de tarihi belgelerin bulunduğu Bayburt Kütüphanesi yağmalanmıştı. Bazı kaynaklara göre, Bayburt tarihine ilişkin önemli belgeleri ve tarihi kitapları içeren kütüphanenin o dönemde yakıldığı ve eserlerin de Rus ordusu tarafından götürüldüğü ileri sürülmüştü.
(Bayburt Postası Arşivinden / 10 Aralık 2012)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Fatih pınar 7 yıl önce

Acaba bayburt da bu tür eserlerin iadesi için çaba gösterecek bir irade varmı? Bir mektup olsun müzeye gönderecek birileri mesela? Yokmudur bir önemi yoksa?