Kim demiş ‘yatırım fakiri Bayburt’ diye!

Bayburt Postası - Yatırım hacminin arttırılması amacıyla, önceliği olan yörelere daha çok olmak üzere, yatırımcıya sunulan desteklerden pay alan iller açıklandı. Verilere göre son 11 yılda bölgesel ve genel bazda 33 teşvik belgesi alan Bayburt, iller sıralamasında yine sonuncu olmaktan kurtulamadı. Türkiye’nin en küçük ili olmasına karşın, son 11 yıl içinde, enerji, hizmetler, imalat, madencilik ve tarım alanında en az yatırım alan illerden biri olan Bayburt, hükümet tarafından son yıllarda özellikle gelişmemiş bölgelere yönelik başlatılan teşvik ve desteklerden de en az pay alan il oldu.

Kim demiş ‘yatırım fakiri Bayburt’ diye!

Ekonomisi tarıma dayalı olan Bayburt'un, sektörlere göre en az yatırım aldığı alanlardan biri yine tarım oldu...Bayburt Postası - Yatırım hacminin arttırılması amacıyla, önceliği olan yörelere daha çok olmak üzere, yatırımcıya sunulan desteklerden pay alan iller açıklandı. Verilere göre son 11 yılda bölgesel ve genel bazda 32 teşvik belgesi alan Bayburt, iller sıralamasında yine sonuncu olmaktan kurtulamadı. Türkiye’nin en küçük ili olmasına karşın, son 11 yıl içinde, enerji, hizmetler, imalat, madencilik ve tarım alanında en az yatırım alan illerden biri olan Bayburt, hükümet tarafından son yıllarda özellikle gelişmemiş bölgelere yönelik başlatılan teşvik ve desteklerden de en az pay alan il oldu.

Ekonomi Bakanlığı’nın 2001-2012 dönemine ait Teşvik Bülteni yayınlandı. Bölgeler arası ekonomik dengesizlikleri gidermek ve istihdam yaratmak amacıyla devlet tarafından desteklenen yatırımcılar, verilere göre Bayburt’a pek ilgi göstermedi. Teşvik Uygulama ve Yabancı Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan bültene göre, 2001-2012 dönemleri arasında 39 teşvik belgesinin alındığı Bayburt’ta, istihdam hacminin ise sadece 636 kişi olduğu ortaya çıktı. Bölgesel bazda 7, genel bazda ise 25 teşvik belgesine sahip yatırımlar için harcanan tutar 162 milyon lira oldu. Teşvik belgesi sayısında olduğu gibi istihdam hacmi ve yatırımlar için harcanan tutarda da beklendiği gibi son sırada yer aldı.

Öte yandan yabancı şirketlere verilen teşvik belgesi sayısının 2 bin 503’e ulaştığı Türkiye genelinde, yabancı yatırımcıların hiç ilgisini çekmeyen illerden biri yine Bayburt oldu. Ekonomi Bakanlığı’nın Doğrudan Yabancı Yatırımlar Raporu’na göre, uluslararası sermayeli şirketin bulunmadığı Bayburt, teşvik belgeli yabancı yatırımlar sayısında da, Ardahan, Karabük, Siirt ve Şırnak’la birlikte yabancı sektör tarafından tercih edilmeyen 5 il arasında yer aldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.